Škola se hlásí! Jak zvládnout první týdny nových povinností?

25.8.2015 00:00   |   Děti
Den s velkým D se nezadržitelně přiblížil a pro mnoho dětí nastává velká změna v jejich životě – jdou do první třídy. Některé se už nemohou dočkat, jiné se možná školy bojí. Jak to všechno zvládnout?

děti, škola

Mnohé záleží nejen na samotném začátku, ale i na celkových dobrých zkušenostech z první třídy, které mohou školáka dále motivovat v náledujících letech studia. A to už určitě stojí za trochu námahy, trpělivosti a zodpovědného přístupu ze strany nás rodičů.

Svému prvňáčkovi můžeme totiž hodně pomoci. Jak? Tím, že si na něj uděláme dostatek času, budeme naslouchat jeho líčení všech školních zážitků, budeme se snažit udržovat domácí pohodu, abychom bez zbytečných nervů propluli tím důležitým prvním rokem.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Nejpodstatnější kroky bychom měli mít už dopředu promyšlené. První den samozřejmě dítě do školy doprovodíme, počkáme na něj a pokud možno strávíme s ním i zbytek dne. To znamená, že budeme počítat s volnem v zaměstnání.

V následujících dnech bychom měli dbát na to, aby u nás ráno panovala pohoda, dítě mělo po ránu dost času na svou přípravu a také na snídani.

Důležité je, abychom měli domluvené, kdo a kdy bude dítě doprovázet do školy a ze školy, či ho vyzvedávat z družiny. A důkladně bychom měli zorganizovat celou náplň dne našeho prvňáčka. Několikahodinové vysedávání ve škole pro něho bude zpočátku velmi zatěžující a potřebuje si proto pak od školy odpočinout, rozptýlit se hrou a běháním někde venku.

Prvňáček nás bude potřebovat

Musí mu ale zároveň zbýt dostatek času a klidu na úkoly a přípravu do školy, kterou by nemělo dělat na poslední chvíli večer před spaním, když už je unavené. Bude mít někdo čas pomoci prvňáčkovi s přípravou už odpoledne? Je třeba to nějak zajistit. Přinejmenším první pololetí nás prvňáček bude hodně při své školní přípravě potřebovat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Připravte se i na prvňáčkovy trampoty
Dojdou vaše děti bezpečně do školy?
Prvňáček nebo rodiče? Kdo má větší obavy?

Stejně tak nenechávejme pouze na něm, zda má do školy vše, co potřebuje. Není schopný si sám všechno ohlídat a mohl by pak mít ve škole zbytečné nepříjemnosti.

S celkovou pohodou a radostí ze školy souvisí i pracovní kout. Nemusí být velký, ale za to nápaditý, útulný, šitý našemu školákovi na míru.

Pochvalu ničím nenahradíš

Včas zkusme přehodnotit své vlastní ambice, které do našeho školáka vkládáme a podívejme se na věc realisticky. Ne každý je studijní typ, ne vždy jsou naše představy uskutečnitelné a nejdůležitější ze všeho přece je, aby si dítě jednou našlo v životě své místo.

A to je také nejdůležitější poslání školy, ne to, že bude mít žák samé jedničky. Proto zbytečně nekritizujme a nenervujme přehnaným perfekcionalismem. To, co náš školák nyní nejvíc potřebuje, je povzbuzení a pochvala za každý sebemenší pokrok.

Cesta k samostatnosti

Už malý prvňáček by se měl naučit vnímat a rozlišovat čas k práci a čas k zábavě, uvědomit si, že škola je jeho povinnost, za kterou bude hodnocen, zvyknout si na pevný denní řád.

Podle psycholožky Václavy Masákové vstupem do školy se dítě stává rovnocenným členem rodiny a má povinnosti, které nejsou závislé pouze na domácích pravidlech, ale jsou stanovovány mimo rodinu a dítě je za zodpovědné.

Dítě si také buduje sociální postavení mezi ostatními dětmi i svůj vztah k učiteli. Poznává nové kamarády, osvojuje si nové způsoby chování a pomalu a jistě tak přestává být rodičovská autorita absolutní. O to více je třeba s dítětem mluvit, nechat ho vyprávět jeho zážitky ze školy, zajímat se o jeho nové kamarády a o prostředí, ve kterém se pohybuje.

Velmi důležitá je v tomto směru i dobrá spolupráce se školou. Učitel totiž s naším dítětem tráví denně více času, než my a může nám v mnohém pomoci.

SERIÁL: JAK JE ZVLÁDNOUT

Výchova z kloubů vymknutá
Nezlobí, vaše dítě je jen hyperaktivní
Zlobit je normální, nechtějte slušňáka
Jak zvládnout skutečné zlobidlo
Je správné odejít brzy od rodičů?

Nástup potomka do první třídy je jistě velká změna v životě rodiny. Na druhé straně bychom neměli dopustit, aby se otázky kolem školy staly středobodem našeho života. Rodina musí i dále fungovat podle svých pravidel.

Oba rodiče, popřípadě prarodiče, by si měli nové povinnosti spojené se školní docházkou pokud možno rovnoměrně rozdělit a každému by měl zbýt čas i na sebe samotného. Rodina by neměla žít v chaosu a nervozitě, vždyť chodit do školy není nic mimořádného.

A navíc – čekají nás další dlouhé roky studia dítěte a možná, že pak budeme s láskou vzpomínat na ten první, bezproblémový rok.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Škola se hlásí! Jak zvládnout první týdny nových povinností?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci