Škola už je na obzoru, co nás teď čeká?

11.8.2015 00:00   |   Děti
Konec v prázdnin už je v dohlednu, pomalu se začíná hlásit škola. Než do ní opět děti pošlete, určitě si všechno pořádně proberte a naplánujte. 

škola a děti

Pro začátek je nutné vybalit a vyprat stohy špinavého oblečení, které si děti přivezly z táborů a prázdninových dobrodružství, a vypořádat se s ním. Spolu s tím musíme podniknout podobnou kúru i s dětmi samotnými, zklidnit je a z prázdninových dobrodružství "naladit" na školní lavice.

Pozor na vši!

V poslední době se například výrazně zvyšuje výskyt vší. Rozhodně to nemusí být známkou zanedbané osobní hygieny, většina dětí si vši jednoduše přinese z kolektivu. Bohužel se pedikulóza (zavšivení) hodně rychle šíří a pokud nezakročíte okamžitě, bude mít vešky brzy celá rodina.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Správná aktovka i batoh školáka
Jak nastartovat školáka do lavic
Neměli bychom prázdniny zkrátit?

Dětské tábory jsou ideálním místem pro šíření nepříjemné nákazy, proto děti vždy po návratu pečlivě zkontrolujte. Zavšivení se pozná snadno, je doprovázeno silným a nepříjemným svěděním pokožky hlavy, vši jsou ve vlasech viditelné (zvláště při česání nad bílým papírem) a při bedlivější prohlídce najdeme na vlasech blízko pokožky hlavy i stříbřité hnidy – vajíčka.

Boj proti vším se určitě neobejde bez cesty do lékárny, kde vám jistě rádi poradí. V ČR se každý rok prodá více než dvě stě padesát tisíc kusů odvšivovacích produktů. Nejprodávanější je přípravek Paranit na bázi olejů, který neobsahuje nebezpečné insekticidy a jeho složení vši zadusí a vysuší.

Po umytí je nutné vzít hustý odvšivovací hřeben a uhynulé parazity vyčesat. Některé přípravky jsou k dostání i ve formě preventivního bezoplachového spreje, kterým můžete děti stříkat pár prvních dní začátku školy a eliminovat tak hrozbu, kterou způsobují ne tak zodpovědní rodiče.

Návrat do starých kolejí

Protože o prázdninách se často uvolňují nebo případně úplně mizí pravidla, která byla v průběhu školního roku pevně zavedená, je třeba dítěti znovu obnovit režim. S návratem do starých kolejí je ideální začít alespoň v posledním týdnu před nástupem do školy.

Dítě se musí naučit chodit večer v danou hodinu spát a ráno vstávat, také je příhodné zklidnit aktivitu v průběhu dne. Jednoduše ho potřebujete připravit na to, že už brzy bude muset několik hodin držet pozornost.

Aby se dítěti dobře usínalo, můžete organismu pomoci hrnkem teplého mléka nebo bylinkovým čajem. Rozhodně není vhodné, aby dítě usínalo u televize. Taková předpříprava od rodičů usnadní dítěti návrat do lavice a pomůže učitelům s počátečním náporem nepozornosti.

U některých dětí se krátce před návratem do školy mohou objevit obavy z toho, co přinese další školní rok. Může dojít i na somatické projevy, jako je bolest hlavy, břicha, průjem nebo zvracení. V takovém případě je vždy dobré s dítětem trpělivě promluvit, vyslechnout jeho strachy a pokusit se mu v rámci možností poradit a pomoci.

Škola vyžaduje nákupy

Nákupy alespoň některých školních potřeb je dobré nechat až na začátek školního roku. Požadavky pro odbornější předměty jsou poměrně specifické, děti dostanou v prvních školních dnech seznam, co budou potřebovat, a nestane se tak, že by jim nevyužité pomůcky ležely celý rok v šuplíku.

Situace je trochu jiná, jde-li vaše ratolest do školy poprvé. Rady, co každý prvňáček potřebuje, obdržíte většinou při zápisu, a protože vybavit nového malého školáka vás vyjde v průměru na 3000 Kč, je lepší si výdaje trochu rozdělit.

Projděte si šatník

Dobré je ovšem před koncem školního roku projít dětský šatník a doplnit, co chybí, popřípadě z čeho dítě přes prázdniny vyrostlo.

Při hektickém začátku školního roku, kdy se musí platit nejrůznější kroužky a sportovní kluby, nehledě na nové pomůcky a učebnice, to trochu pomůže peněžence a také uspoří drahocenný čas, kterého žádný rodič nemá první měsíc školní docházky nazbyt.

poz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Škola už je na obzoru, co nás teď čeká?

Nevítaní kamarádi

17.8.2015   |   10:27   |   od: Denisa
Můj syn si z tábora přivezl nevítané kamarády - vši. Ale v lékárně mi dobře poradili a vší jsme se brzy zbavili. Bála jsem se, že to do začátku školy ani nestihneme. Teď už jen návštěva papírnictví a v září hurá do školy :D
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 17. 8. 2015 10:27
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci