Čekáte miminko? Vyberte dítěti vhodného lékaře

24.11.2016 00:00   |   Děti
S novým přírůstkem do rodiny vás čeká spoustu zařizování. Nezapomeňte na pečlivý výběr dětského praktického lékaře. Jak na to?

pediatr

Pediatr bude vaše dítě provázet od prvních dní až po dorostový věk. Zpočátku se budete nejčastěji obracet právě na dětského lékaře a stejně tak to bude i on, na němž bude především záviset zdraví vašeho potomka. Co byste měli tedy vzít zejména v úvahu při výběru pediatra?

Reference od přátel a známých

Pravděpodobně nejlepším způsobem, jak se mnohé dozvědět o praktikách konkrétního lékaře, jsou reference od přátel a známých. Nejen, že si můžete vyslechnout poznatky a zkušenosti dalších rodičů, ale na jejich základě si o pediatrovi můžete udělat obrázek ještě dříve, než ho osobně poznáte.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Příkrmy: začít čtvrtý měsíc, nebo až šestý?
Miminka vidí pět procent toho, co rodiče
Čekat na miminko do třiceti může být riziko

Samozřejmě nesuďte jen podle zkušeností ostatních a dejte rovněž na svůj vlastní úsudek. Na názor se zeptejte i svého lékaře – tím rozhodně nic nezkazíte.

Místo působení

Umístění ordinace a ordinační hodiny je třeba posuzovat ze dvou úhlů pohledu. Na jednu stranu není žádoucí mít lékaře třeba někde až na druhém konci města. Na stranu druhou ovšem neupřednostňujte někoho, kdo vám sice není úplně sympatický, ale zase je nejblíže vašeho bydliště...

Pokud nepatříte mezi řidiče, vezměte v úvahu i dojíždění a tím pádem dostupnost pediatra.

Věk a předchozí zkušenosti

Pokud jde o věk lékaře a jeho předchozí zkušenosti, tak i zde záleží opravdu na vašich osobních preferencích. Někdo vyhledává raději zkušenější lékaře, protože je přesvědčen, že starší doktor více zažil. Někdo zase dá přednost pediatrům mladším, u kterých je více pravděpodobné, že budou využívat poznatků moderní medicíny.

Co považujete za důležitější vy? Nikde není samozřejmě psáno, že nenajdete někoho, kdo má od obojího něco... a v takovém případě skutečně neváhejte.

Výhody u jednotlivých lékařů

Zjistěte si, s jakou zdravotní pojišťovnou má dotyčný lékař uzavřenou smlouvu. Péče o vaše miminko stojí spoustu peněz a není proto od věci hledět na finanční pomoc, kterou vám pojišťovna může nabídnout. S tímto tedy souvisí i volba zdravotní pojišťovny.

Miminko musí po narození přihlásit jeho zákonný zástupce ke zdravotnímu pojištění do té pojišťovny, v níž je v době porodu pojištěna matka dítěte. Jestliže však matka není účastnicí veřejného zdravotního pojištění, pak je novorozence nutné přihlásit do pojišťovny, u které je zdravotně pojištěn jeho otec.

A pokud teď třeba přemýšlíte o změně, je nejvyšší čas promyslet si potřebné kroky – ze zákona je totiž změna zdravotní pojišťovny možná jednou v kalendářním roce a to v těchto dvou termínech:

Přihlášku do vybrané pojišťovny lze podat v době od 1. ledna do 31. března (ke změně zdravotní pojišťovny pak dojde 1. července) nebo v době od 1. července do 30. září (ke změně zdravotní pojišťovny pak dojde 1. ledna následujícího roku).

Vybírejte takovou zdravotní pojišťovnu, která se zaměřuje na podporu maminek a dětí. Kde například najdete příspěvky pro těhotné a kojící ženy, na očkování, ale i na léčebně ozdravné dětské pobyty.

toz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Čekáte miminko? Vyberte dítěti vhodného lékaře

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci