Vyučování vlastně začíná již u vás v kuchyni

17.2.2015 00:00   |   Děti
Každý den začínáte vlastně s učením už u vás doma. Věřte, že svačina, kterou denně svému školákovi připravujete, má podstatný vliv na to, jak bude v lavicích úspěšný.

děti, svačina

Domácí úkoly, zkoušení, diktáty, desetiminutovky nebo slovíčka. Naše děti toho mají do školy tolik, že si to už možná ani nedokážeme představit.

Poctivou a zdravou

Zkuste jim pomoci s jejich přípravou i tím, že pro ně přichystáte poctivou a zdravou svačinu, díky které se budou moci déle koncentrovat na vyučování a hravě zvládnou i ty nejtěžší úkoly.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Zkuste dělat svačiny s trochou fantazie
Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat?
Naučte děti, že zdravé může být i dobré

 „Správná svačina by měla obsahovat velký podíl sacharidů, právě ty jsou hlavním zdrojem energie během dopoledních hodin,“ uvádí Bc. Blanka Procházková, nutriční odbornice společnosti RACIO.

TIP: Připravujte svačinu do školy společně se školákem, uvidíte, že dítě se bude těšit na svačinu, kterou si samo připravilo, obložilo ji svou oblíbenou zeleninou a samo ji zabalilo do ubrousku.

Pravidelný režim

„Ve škole jsou na děti kladeny vysoké nároky, udržení koncentrace se, především v druhé polovině vyučování, stává obtížným. Proto je důležité, aby děti dodržovaly pravidelný stravovací režim,“ uvádí Procházková.

Řešením je podle ní udržení správné hladiny krevního cukru. Dlouhá přestávka mezi jídly způsobuje glykémii, tedy právě pokles hladiny krevního cukru.

TIP: Dejte dítěti na výběr z více drobností – do boxíku mu vedle hlavní svačiny zabalte nakrájenou zeleninu, například mrkev nebo ředkvičky, nakrájené ovoce, například jablíčka a doplňte zdravým mlsáním.

 „To může mít velice nepříjemné projevy – dítě začne být unavené, mrzuté a podrážděné. Nedokáže udržet pozornost a je roztěkané. Je proto důležité, aby dítě nevynechávalo ani snídani, ani svačinu. Ideální je dodržovat mezi jídly intervaly dvě a půl až tři hodiny,“ upozorňuje Procházková.

Správná svačina by měla obsahovat jak sacharidy, tak bílkoviny a tuky a měla by být doplněna porcí ovoce nebo zeleniny. Právě sacharidy jsou ale nejdůležitějším zdrojem energie během dopoledních. Každá by se tedy měla skládat z velké části právě z nich.

Pufovaná alternativa

„Sacharidy jsou obsaženy v klasickém pečivu, alternativou k běžným rohlíkům a houskám, které kromě sacharidů obsahují i celou řadu přidaných látek a tuků, jsou pufované výrobky. Vyrábí se z obilovin a dokáží plnohodnotně nahradit standardní pečivo. Mají však hned několik benefitů,“ uvádí specialistka RACIO.

TIP: Buďte kreativní! Vyzkoušejte vykrajovátka ve tvaru zvířátek a dalších netradičních tvarů, veselou oblohu ve tvaru „smajlíků“ nebo ozdobně nakrájené ovoce.

„Výrobky si zachovávají maximální výživové hodnoty, při pufování jsou totiž zpracovávána celá zrna rýže, kukuřice nebo dalších obilovin. Obsahují vyšší podíl vlákniny, která má příznivé účinky na trávicí soustavu a zároveň neobsahují cholesterol ani konzervační látky,“ vysvětluje nutriční odbornice.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Vyučování vlastně začíná již u vás v kuchyni

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci