Vyučování vlastně začíná již u vás v kuchyni
17.2.2015 00:00 | DětiDomácí úkoly, zkoušení, diktáty, desetiminutovky nebo slovíčka. Naše děti toho mají do školy tolik, že si to už možná ani nedokážeme představit.
Poctivou a zdravou
Zkuste jim pomoci s jejich přípravou i tím, že pro ně přichystáte poctivou a zdravou svačinu, díky které se budou moci déle koncentrovat na vyučování a hravě zvládnou i ty nejtěžší úkoly.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATZkuste dělat svačiny s trochou fantazie |
„Správná svačina by měla obsahovat velký podíl sacharidů, právě ty jsou hlavním zdrojem energie během dopoledních hodin,“ uvádí Bc. Blanka Procházková, nutriční odbornice společnosti RACIO.
TIP: Připravujte svačinu do školy společně se školákem, uvidíte, že dítě se bude těšit na svačinu, kterou si samo připravilo, obložilo ji svou oblíbenou zeleninou a samo ji zabalilo do ubrousku. |
Pravidelný režim
„Ve škole jsou na děti kladeny vysoké nároky, udržení koncentrace se, především v druhé polovině vyučování, stává obtížným. Proto je důležité, aby děti dodržovaly pravidelný stravovací režim,“ uvádí Procházková.
Řešením je podle ní udržení správné hladiny krevního cukru. Dlouhá přestávka mezi jídly způsobuje glykémii, tedy právě pokles hladiny krevního cukru.
TIP: Dejte dítěti na výběr z více drobností – do boxíku mu vedle hlavní svačiny zabalte nakrájenou zeleninu, například mrkev nebo ředkvičky, nakrájené ovoce, například jablíčka a doplňte zdravým mlsáním. |
„To může mít velice nepříjemné projevy – dítě začne být unavené, mrzuté a podrážděné. Nedokáže udržet pozornost a je roztěkané. Je proto důležité, aby dítě nevynechávalo ani snídani, ani svačinu. Ideální je dodržovat mezi jídly intervaly dvě a půl až tři hodiny,“ upozorňuje Procházková.
Správná svačina by měla obsahovat jak sacharidy, tak bílkoviny a tuky a měla by být doplněna porcí ovoce nebo zeleniny. Právě sacharidy jsou ale nejdůležitějším zdrojem energie během dopoledních. Každá by se tedy měla skládat z velké části právě z nich.
Pufovaná alternativa
„Sacharidy jsou obsaženy v klasickém pečivu, alternativou k běžným rohlíkům a houskám, které kromě sacharidů obsahují i celou řadu přidaných látek a tuků, jsou pufované výrobky. Vyrábí se z obilovin a dokáží plnohodnotně nahradit standardní pečivo. Mají však hned několik benefitů,“ uvádí specialistka RACIO.
TIP: Buďte kreativní! Vyzkoušejte vykrajovátka ve tvaru zvířátek a dalších netradičních tvarů, veselou oblohu ve tvaru „smajlíků“ nebo ozdobně nakrájené ovoce. |
„Výrobky si zachovávají maximální výživové hodnoty, při pufování jsou totiž zpracovávána celá zrna rýže, kukuřice nebo dalších obilovin. Obsahují vyšší podíl vlákniny, která má příznivé účinky na trávicí soustavu a zároveň neobsahují cholesterol ani konzervační látky,“ vysvětluje nutriční odbornice.
ozt, ŽenyproŽeny.cz
Přečtěte si také