Umí vaše děti bezpečně užívat tablety a telefony?

30.1.2015 00:00   |   Děti
Tablet nebo chytrý telefon je dnes sen každého školáka, a proto také dobrým dárkem. Dali jste vašim dětem také rady, jak přístroj bezpečně používat?

děti a počítače

Možná právě teď pominulo prvotní nadšení z nové hračky a syn či dcera už se budou moci soustředit na rady a základní principy zacházení s elektronickými kamarády.

„Před tím, než děti necháme samostatně využívat tato zařízení a pohybovat se na internetu, doporučujeme zavést pravidla, která bude celá rodina respektovat a dodržovat,“ říká Jan Dvořák (na snímku vpravo), ředitel Počítačové školy Gopas.

„Dodržování několika jednoduchých zásad týkajících se zabezpečení mobilních zařízení i bezpečné komunikace obecně je základem toho, aby se naše děti naučily využívat výhody mobility ve svůj prospěch a vyhnuly se úskalím, která s tím souvisejí,“ dodává Jan Dvořák.

Chránit si soukromí

Stejně jako v reálném životě nemají děti říkat cizímu člověku kde bydlí, co budou odpoledne dělat nebo kdy nebude nikdo doma, i na sociálních sítích a na Internetu obecně by neměly zveřejňovat žádná soukromá osobní data.

S rozmyslem uvádět například na Facebook kde bydlí, kdy a kam pravidelně chodí na kroužky, co je baví – vždy je třeba se zamyslet nad tím, co o sobě sdělují veřejně.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kyberšikana – když je počítač nepřítelem dětí
Nezakazujte dětem internet. Ochraňte je před riziky
Brouzdáte po internetu? Tak pozor na zločince!

Zkuste dětem nabídnout, že se podíváte, co o nich na sociální síti úplně cizí lidé, a vysvětlete, že na jejich profil se nedívají jen kamarádi.

Pravidla počítačové bezpečnosti

Není to jednoduché, ale zkuste dětem vysvětlit jedno ze základních pravidel – dobře zvolit přístupové heslo. Je třeba volit jiná hesla než 1234, pravidelně je měnit, nepoužívat stejné heslo k různým službám a nikomu svá heslo neprozrazovat.

Zvláště u menších dětí je na rodičích, aby nezapomněli na antivirový program s pravidelnými updaty, využití firewallu, či speciálních programů na odstranění škodlivého malwaru. Mnohé z těchto programů jsou pro domácí účely zadarmo.

Chránit svá data

Ani dospělí si často neuvědomují, že by měli chránit svá data (nebo je alespoň zbytečně nenabízet k odcizení) a riskují třeba při využívání nezabezpečených WiFi sítí, kde může mírně zkušený hacker s vybavením v řádu stokorun komunikaci poměrně jednoduše sledovat.

Když už se do takovéto sítě přihlašujete, vyvarujte se využívání takových služeb, kde by mohlo být „odposlechnuto“ heslo, a následně zneužita identita – například web maily, internetové obchody, placené přístupy k různým zdrojům.

Po návštěvě veřejné sítě je dobré ji z telefonu nebo tabletu odmazat.

Nebát se zeptat

Děti by měly vědět, že nemají instalovat programy a vylepšení, pokud si nejsou jisty, co daná služba, hra, aplikace obsahuje, nebo co instalace obnáší. Když nevíš, zeptej se, najdi radu zkušenějšího…

Děti by měly dávat pozor například u serverů nabízejících hry zdarma, protože při jejich stahování a instalaci mohou nainstalovat i nevítané hosty v podobě škodlivého programu nebo počítačových virů. A pokud nevědí, je lepší se zeptat, než zkoušet „co to udělá“.

Dbát o svůj přístroj

Pokuste se svým potomkům vysvětlit, co mohou a nemohou na počítači dělat. Objasněte jim, proč není vhodné neomezeně pouštět na počítač své kamarády a jak lze zneužít jejich virtuální identitu.

Nebýt důvěřivý

Je třeba dětem objasnit, proč nelze přijímat nabídky přátelství od lidí, které znají jen ze sociální sítě, nebo je o ně žádat. A už vůbec že není možné se s takovými lidmi scházet.

Svěřit se s problémy

Pokuste se je přesvědčit, že tak jako v reálném životě, ani negativní zkušenosti z internetu by si neměly nechávat pro sebe. Pokud děti někdo ponižuje, obtěžuje, pronásleduje, nebo jim dokonce vyhrožuje, měly by se vám svěřit, protože věří, že jim poradíte a ochráníte je.

A na závěr obecně platná zásada – ideální je s dětmi hovořit jako rovný s rovným i o tom, co je zajímá či co je potkalo ve virtuálním světě. Abyste věděli, co vaše dítě zajímá, na jakých sociálních sítích sdělují své zážitky.

V případě potřeby pak můžete efektivněji zasáhnout.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Umí vaše děti bezpečně užívat tablety a telefony?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci