S ním se kamarádit nebudeš!

4.11.2009 00:00   |   Děti
Jak často rodiče vyslovují tuto větu! Příkaz, který se většinou míjí účinkem. A co víc - z nevhodného kamaráda naopak udělá pro našeho potomka hrdinu, kterého nelze opustit. Jak tedy ochránit dítě před vlivem „špatných“ vrstevníků?

S ním se kamarádit nebudeš!

„S Miladou jsme se seznámily už ve školce, kde jsme se strašlivě popraly, protože mi schválně pošlapala nové boty. Při rvačce mě pokousala. Rodiče i učitelka byli zděšeni – a z nás se staly nerozlučné kamarádky,“ vzpomíná psycholožka Jana Slavíková.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Naučte své dítě prohrávat
Má špatné vysvědčení? Možná kvůli nemoci
Když jsou rodiče z dětí zoufalí

Celých devět let na základní škole se prý učitelé snažili tuto "dvojku" rozbít. „Stále upozorňovali mé rodiče, aby mi zakázali s Miladou kamarádit. Učila se sice dobře, ale dělala pořád nějaké lumpárny. Měla několikrát dokonce i dvojku z chování. Moji rodiče byli ale rozumní. Nezakazovali, jen z povzdálí dohlíželi,“ oceňuje je Slavíková.

Dobrý a špatný kamarád

Otázka, kdo je pro naše dítě dobrý, či špatný kamarád, je velice ošidná. Ona Milada byla sice divočejší, protože žila v dost "divokých“ rodinných poměrech, ale nakonec vystudovala a vyrostl z ní slušný a řádný člověk.

„Naopak druhá spolužačka Hanička, kterou mi neustále vnucovali za kamarádku, byla tiché, poslušné a hodné dítě. V dospělosti se ale brzy ukázala jako velmi neseriózní a podlý člověk," tvrdí psycholožka.

Raději nezakazujme

„Rodiče by samozřejmě měli velmi pečlivě sledovat s kým se jejich dítě stýká, v jaké „partičce“ se pohybuje," říká psycholožka. Pokud však není něco v pořádku – samotný zákaz je málo účinný. Důležité je totiž vychovávat dítě tak, aby bylo dostatečně sebevědomé a dokázalo nepodlehnout všemu, k čemu ho „poňouká“ jeho kamarád.

Zkusme se svým dítětem o jeho přátelích hovořit laskavým tónem, i když se nám nezamlouvají. Řekněme mu ale otevřeně, co podle nás dělají špatně a vysvětleme, proč je to špatně. Vyslechněme ale i jeho názor na kamaráda, jeho argumenty, jimiž ho obhajuje nebo hodnotí. Dobře vedené dítě si poznatky z vaší diskuse časem jistě správně přebere.

Dávkované kamarádství

Pokud chceme omezit vliv nevhodných přátel na naše dítě, zkusme nenápadně postupně omezovat jejich kontakty. Nabídněme dítěti jinou zábavu, zaměstnejme ho povinnostmi v domácnosti a pak mu teprve dovolme jít někam s kamarády. Ale vždy bychom měli vědět kam jde, domluvit se, kdy se vrátí. A na dohodách pak nekompromisně trvat.

Seriál Násilí a děti:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo…
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Také bychom neměli odmítat, pokud si dítě chce přivést kamarády domů. Naopak. To bude velmi dobrá příležitost je blíže poznat a zjistit, jak silný vliv ve skutečnosti na naše dítě mají. Čím častěji budou trávit společný čas nám na očích, tím budeme klidnější.

Samozřejmě všeho s mírou

Pokud je ale náš potomek už starší teenager a chytil se podezřelé partičky, nemůžeme už jednat „v rukavičkách“. Je třeba ihned říci svůj názor, dát najevo nesouhlas s prostředím, ve kterém se pohybuje a jasně mu předestřít, co vše mu hrozí – v případě drog v partě, krádeží atd.

Náš puberťák potřebuje přesně znát, co se může stát. Potřebuje slyšet náš jednoznačný nesouhlas. Ale ani v takovémto případě nemá smysl zavřít dítě doma a od kamarádů ho izolovat. Tím víc bude o jejich společnost stát a nám na truc si k nim cestičku najde.Tady už musíme doufat jen ve zdravý základ, který jsme mu svou výchovou poskytli.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: S ním se kamarádit nebudeš!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci