Násilí a děti V.: Láska a pár facek

6.10.2009 00:00   |   Děti - NÁSILÍ A DĚTI
Násilí tak prorůstá společnost, že se nezastaví ani před láskou. Tedy před tou první, romantickou, nevinnou. Mezinárodní studie dokonce ukazují, že zhruba čtvrtina mladých lidí je ve svých prvních citových vztazích vystavena násilí ze strany svého partnera.

Násilí a děti V.: Láska a pár facek

Agáta Jakuba moc milovala. Už v prváku se jí hrozně líbil a když pro ni letos na diskotéce na zahájení nového školního roku přišel, byla v sedmém nebi. Od té doby spolu chodí. Tedy alespoň do včerejška.

Modřiny po "něžnostech"

Teprve nyní si Agáta uvědomovala, že Jakub k ní byl dost často hrubý, zejména, když nedělala přesně to, co on chtěl. Jenže zamilovaní lidé mají na očích růžové brýle. Ty ale Agátě včera definitivně spadly. Nebylo jí dobře, měla měsíčky a přítelovy „něžnosti“ jí byly nepříjemné.

Jakubův cíl byl však jasný a nedal se jen tak odradit. Začal se s Agátou přetahovat, na řadu přišly facky a nakonec ji dokonce nakopl. Pak se jí podařilo utéct. Na těle měla modřiny a v duši zmatek. Vůbec jí nenapadlo, že by mohla celou záležitost ohlásit jako pokus o znásilnění.

Drsná společnost, drsné jednání

Zavírání očí před hrubým jednáním vede k tomu, že lidé si postupně zvykají na skutečnost, že nevychovaný hrubec si prosadí svou nad slušným člověkem. Současná konzumní společnost, nás podle psycholožky Jany Sedlákové, nabádá k tomu, že potřebuji mít vše, co se mi nabízí a co mají druzí. A nejde přitom jen o spotřební zboží, ale i o další požitky - včetně oddanosti a poslušnosti druhých lidí kolem nás. Podle hesla, chci to, musím to mít.

Vytrácí se základní slušnost. Když mi někdo stojí v cestě, nepožádám ho, aby ji uvolnil, ale prostě ho odstrčím. Lidé jsou přetížení informacemi, starostmi, stresem a k facce je to často jen krůček. Fackovacím panákem se přitom stává slabší. Po ruce dospělým bývá dost často dítě, u násilnického muže slabší žena.Odhady odborníků upozorňují, že třetina dětí je vystavena násilí. A dítě ohrožené násilím je chodící časovaná bomba ohrožující své okolí.

Další díly:

Zaplať, nebo...
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Agresivita je jako mor

Zlo není normální

Agáta byla hrozně nešťastná a zavolala své nejlepší kamarádce. Ta ji nakonec přemluvila, aby celou věc oznámila ve škole i na policii. „Neděláš to jen kvůli sobě,“ snažila se jí přesvědčit kamarádka, „ale také kvůli dalším holkám. Možná je Jakub úchyl, třeba se musí léčit…“

Ne každému se, jako Agátě, podaří narazit na dobrou a rozumnou kamarádku. Mnoho násilí a zla se skrývá v uzavřeném rodinném kruhu, přivírají se před ním oči ve školách. Napadení se často za svou slabost stydí, bojí se násilníkovi pomsty, jsou bezradní, protože nevědí na koho se obrátit. Přitom všichni, kdo něco takového vidí, nebo o tom vědí, a nesnaží se na to upozornit, se stávají spoluviníky.

Varování pro Jakuba

Jakubovo chování bylo nakonec posouzeno jako přestupek a byla mu navrhnuta psychologická terapie. Vyšlo přitom najevo, že v Jakubově rodině bývá facka běžným argumentem a nejen vůči Jakubovy.

Psycholožka Jana Sedláková k tomu dodává že, jistou dávku agresivity v sobě má každý. Je jen důležité si to uvědomit a naučit se s tím pracovat. Psychoterapie v tom může hodně pomoci. A u Jakuba, který zatím žádné velké kázeňské problémy neměl, bude pravděpodobně mnohem účinnější, než represivní potrestání jeho činu. Rozhodně by však měl také podstoupit sexuologické vyšetření, které by vyloučilo sklon k nějaké sexuální deviaci.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Násilí a děti V.: Láska a pár facek

Moje zkušenost

12.1.2012   |   08:45   |   od: Veronika
Bohužel mám stejnou zkušenost. Myslím si, že by on měl jít na psychiatrické vyšetření - ale jak to udělat??
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 12. 1. 2012 8:45
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci