Násilí a děti III.: Když rupnou nervy

2.10.2009 00:00   |   Děti - NÁSILÍ A DĚTI
Tomáš chodil na gymnázium už třetím rokem. Všichni ho znali jako bezproblémového, milého kluka, který se dobře učil. Až do dne, kdy se to stalo. Zkrat, průšvih jako hrom!

Násilí a děti III.: Když rupnou nervy

Radek se ten den do Tomáše z legrace trochu navážel kvůli jeho včerejšímu neúspěšnému rande s Monikou. Tomáš většinou bral podobné dobírání s nadhledem, ale tentokrát se bez varování prudce otočil a Radka srazil pěstí k zemi. Začal do něj na zemi kopat jako zběsilý a kdyby ho byli spolužáci nezadrželi, byl by kamaráda snad ukopal k smrti. I tak mu způsobil dost těžké zranění – natrženou ledvinu, zlomená dvě žebra a řadu pohmožděnin…

Kde se bere taková agresivita?

Jak je vůbec možné, že se v celá léta slušném člověkovi najednou projeví zvíře? Kde se v nás bere ta strašlivá agresivita, kterou dnes a denně vidíme na silnicích, setkáváme se s ní na ulicích, v dopravních prostředcích v rodinách? Je nám agresivita dána, je vrozená?

Další díly:

Agresivita je jako mor
Právo silnějšího
Láska a pár facek
Zaplať, nebo...

Podle psycholožky Jany Sedlákové je násilné chování naučené a osvojujeme si ho postupně od nejranějšího věku. Především pozorováním a napodobováním. Kritickým obdobím je věk mezi 6–8 lety, kdy se v nás mohou násilné postoje a názory natrvalo upevnit.

Není hra jako hra

Dítě se prostřednictvím hry ocitá v bezpečném světě, kde je vše „jenom jako“, a seznamuje se svými emocemi, se smyslem světa okolo sebe, učí se používat fantazii a komunikovat. Hra ovlivněná násilnými pořady, ale i negativními vzory z nejbližšího okolí, je ale málo tvořivá, zredukovaná na napodobování násilných úkonů a mimiky hrdinů. Násilná řešení, kterým učí, jsou svou impulzivností často protikladem řešení promyšleného, rozvíjejícího rozumové schopnosti.

Rodiče by proto měli vždy vědět, na co se jejich dítě v televizi nebo na počítači dívá, zhodnotit vhodnost pořadu. Ale především by měl vstupovat do hry dítěte, dívat se na pořady spolu s ním a vytvářet spojovací článek a zároveň ochrannou bariéru mezi dítětem a okolní realitou. A samozřejmě sami svým chováním mu být příkladem a snažit se všechny svá „nervová ujetí“ absolvovat bez dětské přítomnosti.

Negativní vidění světa

Tomáš byl sice zdánlivě bezproblémové dítě. Jenže pod touto pokličkou to pěkně vřelo. Jako malý zažil rozvod rodičů a jejich hádky, které ze strany otce ne vždy končily pouze silnými slovy. Nyní měl sice skvělého otčíma, ale zase byl neustále ve stresu. Jeho matka se v něm viděla a on ji nechtěl zklamat. Role vzorného a hodného ho ale hodně štvala a navíc mu nepřidávala na oblibě mezi kamarády.

Pocit osamocení a nepřijetí vrstevníky může, podle psycholožky Sedlákové, vést k pokřivenému vidění světa jako zákeřného a nehostinného místa nebezpečí, kde neexistuje pravé přátelství a láska a kde lze obstát jen silou. A i když se člověk ovládá, nakonec k výbuchu agresivita dojde. Tak, jak se to stalo Tomášovi.

PŘEDCHÁZEJÍCÍ SERIÁL:

JAK DĚTI ZVLÁDNOUT?

Pomohl by psycholog

Tomášovi je 17 a určitě o své potlačované agresivitě už něco věděl. Od fatálního kroku by ho možná zachránila včasná návštěva psychologické poradny. Terapie, popřípadě i s dalšími členy rodiny, mu mohla ukázat cestu ven z napětí a stresů. Problém ovšem je, že stále ještě mnoho lidí považuje psychologickou pomoc za potupu.

A zejména mladí lidé se bojí nálepky, že chodí „ke cvokaři“, jako čert kříže. Dítě by ale od malička mělo vědět, že když ho bolí zoubek, půjde k zubaři, se zlomenou nohou na chirurgii a s bolavou duší k psychologovi či psychiatrovi. – a že je to normální.

A jak to dopadne s Tomášem?

Tomáše čeká s největší pravděpodobností podmínka na několik let, říká právník Miroslav Zeman. Tomáš má totiž štěstí, že je mu teprve 17 let a je tedy mladiství. Soud tak bude k jeho skutku výrazně benevolentnější zcela určitě neudělí Tomášovi nepodmíněný trest. Velkou roli také bude hrát fakt, že Tomáš neměl ještě nikdy žádný problém se zákonem a je zde tedy velká pravděpodobnost jeho napravení i podmíněným trestem.

Otázkou bude jakou roli v agresivním chování Tomáše hrál afekt a zda byl schopen své jednání ovládnout či nikoliv. Velmi důležité tak bude vyšetření psychologa.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Násilí a děti III.: Když rupnou nervy

Produkt naší demokracie

28.12.2009   |   12:50   |   od: QDP
Typický produkt moderní doby. Zákony džungle, úspěšný se dnes rovná bezohledný, bezcharakterní podrazák s ostrými lokty.
Patrně budoucí pan podnikatel.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 28. 12. 2009 12:50
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci