Neměli bychom prázdniny zkrátit?

23.8.2011 00:00   |   Děti
Děti už brzy vyrazí zpátky do školních lavic. Bylo pro ně dvouměsíční volno opravdu tak skvělé nebo přineslo také nudu, osamění a různé nebezpečné nástrahy?

děti, prázdniny

Je jasné, že prvních čtrnáct dní po skončení školního roku žily děti v euforii. Ráno se nemusí vstávat, není třeba se učit, nabízí se tolik lákadel na zaplnění volného času. Většinou děti také čekaly nějaké dovolenkové zážitky s rodiči a nějaký pěkný tábor.

Vloupačka z nudy

Dovolená u moře, ani tábor však netrvají věčně. A co pak? Některé děti zůstávají po zbytek prázdnin doma, ty šťastnější odjíždějí třeba k babičce. Jenže, ať jsou, kde jsou, zákonitě se dostavuje určitá nuda. Ve městě na ulicích, na vesnici někde na louce vznikají často dost náhodné partičky dětí a hledají lék na to, kudy z nudy.

Přečtěte si

Když se ve škole nedaří
Jaká škola bude pro dítě nejvhodnější?
Co udělat pro přežití prvních kroků ve škole

Má známá tak zažila nepříjemný šok, když ji uprostřed do práce volali z policie. Její, do té doby, naprosto vzornou 13letou dceru chytli spolu s jejími novými kamarády při tom, když se vloupali „jen tak z legrace“ do školy. Z nudy se však mohou v dětských hlavách zrodit i daleko horší a nebezpečnější nápady.

Průšvihy = nespokojenost

Ne všechny rodiny mají v dnešní době na to, aby dětem dopřály dovolenou u moře a drahé tématicky zaměřené tábory. Dítě pak tráví většinu dvouměsíčního volna postupně s matkou, pak s otcem a nakonec s prarodiči či jinde u příbuzných. Může se mu to líbit, ale také ne. Pokud je nespokojené, většinou se na sebe snaží upozornit různými průšvihy, zlobením a vzdorem.

Nedostatek zábavy pak může vést i k experimentům s pitím alkoholu, kouřením a třeba i vyzkoušením nějaké drogy – marihuany především. Vždyť například na venkově dost často podnikaví puberťáci pěstují pár rostlinek, kterých si málokdo všimne, někde v polích. Posezení u táboráku si pak zpestří nějakým tím jointem.

Jak děti nejlépe ochránit

Pravdu mají ti zkušení, že dlouhé letní prázdniny je třeba dětem dobře, i když nenápadně, naplánovat. Pokud jsou s námi, dáme jim dostatek volnosti, ale držíme se hesla: důvěřuj, ale prověřuj. Případný tábor vybereme takový, který nám dává dostatečné záruky kvalitní péče o děti. Chceme-li poslat potomky k babičce, zvážíme, zda na ně ještě stačí nebo zda by už bylo nad její síly je uhlídat.

Může vás zajímat

My na to nemáme...
S puberťákem je to někdy na zabití
Kdy mluvit s dětmi o antikoncepci

Abychom se vyhnuli dlouhodobé nudě, rozdělíme si volno v létě tak, abychom s menšími dětmi trávili co nejvíce času průběžně během léta. A co je nejdůležitější, když jsme spolu, určitě čas nevyužíváme ke koukání na televizi nebo sezení u počítače – to mohou děti dělat i bez nás. Je třeba připravit si nějaký pestřejší program – sport, výlet, návštěva ZOO. Jen při tom budeme muset překonat vlastní lenost.

Co takhle prázdniny poskládat jinak?

K tomuto tématu se logicky nabízí závěrečná úvaha nad tím, zda by nebylo lepší, kdyby se letní prázdniny dětem zkrátily třeba na 6 týdnů a zbytek se přesunul na jiné období v roce.

Někteří lidé se domnívají, že přílišné kouskování volna během školy je na škodu výuky a že je lepší si třikrát do roka – léto, Vánoce a jarní prázdninový týden – pořádně odpočinout. Druzí namítají, že více kratšího volna by děti, zatížené školními povinnostmi, potřebovaly.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Neměli bychom prázdniny zkrátit?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci