Když se ve škole nedaří

13.10.2010 00:00   |   Děti
Prvňáčci na základní škole a primáni na střední už za sebou mají několik týdnů. A právě teď se mohou vyskytnout počáteční potíže s učením, první neúspěchy a nechuť chodit do školy.

školáci

Je třeba hned propadat panice? Ať už naše dítě nastoupilo do první třídy nebo na střední školu, je to obrovská změna v jeho životě a určitě mu chvíli potrvá, než se s ní vyrovná. Na druhé straně u prvňáčků se celkem brzy dají vypozorovat různé typy poruchy učení a bylo by dobré je včas začít řešit.

Důležitá je spolupráce

Pokud má naše dítě ve škole potíže, je vždy velmi užitečné navštívit pedagogicko-psychologickou poradnu. Plán, jak pomoci dítěti, který nám předloží psycholog, je pak vhodné prokonzultovat i s učitelem.

Může vás zajímat

Naučte své děti prohrávat
Neúspěch na vysoké škole? Jak pomoci
Když jsou rodiče z dětí zoufalí

Řada drobných poruch učení, které se včas zachytí, časem téměř odezní. Jen je třeba dítěti vytvořit správný učební režim. Záleží ovšem na vstřícném postoji školy a dostatečné trpělivosti rodičů.

Zatěžkávací období

Neúspěchy ve škole u středoškoláků mají většinou trochu jiný důvod, než jsou poruchy učení. Mnozí z nich prošli základní školu bez větších obtíží, vlastně se ani nemuseli učit a tudíž se učit ani nenaučili. Střední škola je však náročnější. Navíc se zde střetávají děti z různých ZŠ, které byly na rozdílné úrovni. První půl rok tedy bývá o stírání rozdílů. Z nějaké té pětky proto není třeba hned dělat horor.

Kdyby ale potíže přetrvávaly, je třeba začít hledat pravé příčiny neúspěchu. Mohou to nakonec být i už zmiňované poruchy učení, které dítě během základní školy dokázalo slušně zvládat, ale na střední už to prostě nejde. I v tomto případě může pomoci pedagogicko-psychologická poradna.

Proč jim učení nejde

Příčin, proč se někomu ve škole nedaří je ale mnohem víc. A rodiče by se nad nimi měli zamyslet, pokud nezdary dítěte přetrvávají déle, než dva, tři měsíce.

Jednou z příčin je nechuť k učení vyvolaná buď nedostatečnou motivací – nevidí důvody, proč se všechny „ty nesmysly“ učit, k čemu mu to bude. Tady hodně záleží na tom, jaký postoj k významu vzdělání panuje v celé rodině. Ta může dítě silně motivovat, nebo také naopak. Nechuť k učení ale mohou mít na svědomí také nevhodní kamarádi, kteří upřednostňují zábavu, chození za školu.

Za všechno může stres

Nezdary ve škole má v mnoha případech stres. Dítě může mít potíže se spolužáky – šikana, nebo s kamarády, kteří ho nepřijali mezi sebe. Problémy ale mohou být i v rodině - krize, hádky, rozvod. To vše se negativně promítá do dětské psychiky, do schopnosti se soustředit a učit. I v této oblasti by proto měl rodič začít pátrat,pokud se v žákovské knížce začnou objevovat špatné známky.

Může vás zajímat

Nenechávejte dítě samo doma
Mají vaše děti dostatek soukromí?
Jak se před dětmi neznemožnit

A pozor. Stres mohou způsobit i nepřiměřené nároky na výkony dítěte nebo dokonce špatně zvolená škola, která je nad schopnosti našeho potomka.

Důvěřuj, ale prověřuj

V neposlední řadě by se rodiče měli smířit i s tím, že s dítětem je třeba se pravidelně učit a vyhradit si pro něj určitý čas. I když se zvládá dítě učit samo, je dobré ho přezkoušet nebo se alespoň zajímat o to, co se učí, co ve škole probírají, jací jsou učitelé, co se mu na nich nelíbí a proč.

Zájem rodičů dodá dítěti pocit jistoty a bezpečí. Získá důvěru, že může za nimi problémy vždy přijít.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Když se ve škole nedaří

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci