Neúspěch na vysoké škole? Jak pomoci?

12.2.2010 00:00   |   Děti
Zkouškové období na většině vysokých škol právě končí. A pro některé studenty z prvního semestru znamenalo pěkný šok. Totálně totiž pohořeli u zkoušek. Právě tak jako Roman. A pro něj to byla zvlášť velká potupa. Žádný neúspěch ve škole totiž nikdy předtím nezažil.

Neúspěch na vysoké škole? Jak pomoci?

Roman sice patřil k těm dětem, které vždy nerady četly. Také se mu občas stávalo, že pokazil matematickou písemku. Budˇpřehodil nějaké to 68 na 86, nebo špatně porozuměl zadání slovní úlohy.

Ale díky obětavé mamince, která se s ním ráda učila, patřil na základní škole i na gymnáziu vždy mezi třídní hvězdy. Teď ale „nedal“ ani jednu zkoušku.

Takový debakl ho naprosto srazil na kolena. Přitom Roman moc chtěl studovat, něco dokázat. A opravdu se snažil.

Dysfunkce až v dospělosti?

Na školní problémy s učením kvůli malé mozkové dysfunkci jsme zvyklí u dětí na prvním stupni základní školy. Právě začátek školní docházky plně odhalí různé dyslexie, dyskalkulie atd.

Ty se pak mohou řešit zařazením dítěte do speciální dyslektické třídy. Případně lze najít další terapii, která mu pomůže zvládnout školu bez větších obtíží.

Jenže nedávné výzkumy ukazují, že řada dětí se specifickými poruchami učení dokáže základní i střední školy projít v pohodě. A to díky své vysoké inteligenci, protože dysfunkce vůbec nesouvisí s výškou intelektu.

Může být dyslektik vysokoškolák?

Nedávné mezinárodní výzkumy potvrdily, že na vysokých školách se objevuje až 5% dyslektiků. A přitom se až u poloviny z nich potíže poprvé výrazně projevily právě až na vysoké škole. Potýkají se s učením, klesá jejich sebevědomí, dostávají se do stresů.

Seriál Násilí a děti:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo…
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Co s tím? Podle psychologů určitě není dobré házet flintu do žita. Dnes už se na takto postižené lidi nekouká jako na líné hlupáky, kteří se neučí. A upřednostňuje se přitom rovnost vzdělávacích příležitostí a výsledků pro všechny.

Nestyďte se vyhledat pomoc

Psycholožka Vendula Junková z psychologické poradny pro vysokoškoláky radí, aby při jakýchkoli učebních problémech neváhali studenti kontaktovat psychologa na škole nebo psychologicko-pedagogickou poradnu.

Při podezření na specifické poruchy učení podstoupí odborné vyšetření a testy. Poté je možné pro studenta vyjednat na škole individuální plán, popřípadě se navrhnou další možnosti správného zařazení do studia.

Lada Mašková

Přečtěte si také

Diskuse: Neúspěch na vysoké škole? Jak pomoci?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci