Extáze je nebezpečnější, než stimulační drogy

2.2.2010 00:00   |   Děti
Extáze – oblíbená klubová nebo také taneční droga – je nebezpečnější, než stimulační drogy jakými jsou například amfetamin/speed či krystalický metamfetamin. Důrazně před ní varují britští vědci.

Extáze je nebezpečnější, než stimulační drogy

Podle posledních odborných výzkumů jsou nejčastěji právě účinky extáze na zdraví nepravidelných uživatelů smrtící.

Počet úmrtí nejvyšší

Experti zjistili, že počet úmrtí v důsledku užití stimulačních drog mezi mladými lidmi v letech 1997 až 2007 byl ve Velké Británii nejvyšší právě u populární extáze. Oběťmi látky přitom byly osoby mladší a zdravější než lidé, kteří zemřeli na následky užívání amfetaminů.

Vedoucí studie, profesor Fabrizio Schifano z britské Hertfordshirské univerzity k tomu říká: „Výsledky našeho výzkumu jsou alarmující. Ukázaly, že extáze ohrožuje především velmi mladé lidi. A ti jsou přitom právě jejími nejčastějšími konzumenty."

extaze

Umírali i ti, co nebyli drogově závislí

Profesor Fabrizio Schifano se svým týmem zjistil, že během jedenáctiletého období zemřelo na účinky amfetaminů a metamfetaminů 832 lidí, zatímco extáze jich měla na svědomí 605.

„Oběťmi extáze byli ale v daleko větší míře mladí a zdraví lidé, které nelze zařadit mezi narkomany," uvádí se k výsledkům odborné studie ve vědeckém časopise Neuropsychobiology.

„Vážnými následky nárazového užívání extáze jsou postiženi hlavně lidé mezi šestnáctým a čtyřiadvacátým rokem života," vysvětluje profesor Fabrizio Schifano a dodává: "Tato droga je amfetaminům velmi podobná, ale podle všeho je více toxická, než ostatní látky z této farmakologické skupiny."

Podle něho je pravděpodobné, že mozek mladých lidí, který se stále ještě vyvíjí, je vůči látce zranitelnější.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Extáze je nebezpečnější, než stimulační drogy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci