Jak mám představit synovi svého přítele

20.1.2010 00:00   |   Děti
Paní Monika se před dvěma roky rozvedla a před časem se seznámila s novým mužem, který je sice báječný, ale má to jeden háček. Monika má sedmiletého syna Lukáše, který velmi miluje svého otce. Je proto logické, že se mu bojí představit svého přítele. Co když ho nepřijme?

Jak mám představit synovi svého přítele

I to se samozřejmě může stát. Ale podle psycholožky Jany Sedlákové, není možné svého partnera před dětmi skrývat donekonečna. Jistě je zbytečné zatahovat do toho děti hned, jak se s někým novým seznámíme. Když sami ještě ani nevíme, co bude dál. Jakmile ale vztah přeroste v něco víc, je třeba jednat.

Promluvme si s přítelem

Nejdříve je dobré si ujasnit vše s přítelem. Uvědomuje si dostatečně dobře, že mám dítě? Dítě, které je a bude součástí mého i jeho života? Je připraven na to, že naše tajné romantické schůzky se často změní v „rodinný“ výlet, v běžný domácí stereotyp?

Bude ochoten dělat dítěti dobrého kamaráda a parťáka? A bude zároveň respektovat, že syn miluje svého vlastního otce?

Seriál Násilí a děti:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo…
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Všechny tyto otázky je třeba probrat na rovinu, bez vytáček. Ještě lepší je, navrhuje psycholožka, otázky si položit a dát si nějaký čas na jejich promyšlené zodpovězení.

Bylo by dobré, kdyby si partneři ujasnili všechno, co pro ně při soužití s dítětem je ještě v jejich vztahu únosné a co není.

Promluvme si se synem

Máme-li jasno u partnera, je třeba se situací seznámit dítě. V této chvíli dítě není podle Jany Sedlákové zvědavé na pohádky. Chce znát pravdu – maminka s tatínkem spolu už nežijí a ani žít nebudou. Tatínek si našel – možná teprve najde - novou partnerku a maminka má nového přítele.

Nikdo nechce, aby ho dítě přijalo místo svého otce – s tím se bude dál vídat podle chuti. Ale mohlo by ho přece přijmout za dobrého parťáka, který jemu i mamince s mnoha věcmi pomůže. Dítě je také třeba ujistit, že maminka ho bude mít stále stejně ráda a že si na něj vždy udělá dost času.

První setkání

Když se mají poprvé setkat dva muži našeho srdce, je lepší domluvit schůzku někde venku. Tdy mimo „výsadní teritorium“ jednoho či druhého. A pozor na přehnanou snahu přítele zalíbit se. Není nad přirozenost.

Děti jsou velmi vnímavé a falešný podtón ihned vycítí. Pokud partner chce dítěti přinést dárek, ať se poradí s vámi a rozhodně by neměl být příliš drahý. Vztah založený na „výkupném“ by vašemu synovi a příteli určitě nepomohl.

Dejme slovo dítěti

Pokud se partner začne žít s námi, zkusme prvních několik týdnů hledat, co komu vadí. Snažme se o kompromis. Když však dítě bezdůvodně trucuje a našeho partnera nechce přijmout, nepodléhejme jeho tlaku.

Podle psycholožky Jany Sedlákové, je třeba mu důrazně sdělit, že ho milujeme, se vším mu pomůžeme a budeme se mu věnovat. Ale že máme také svůj život, do kterého nyní patří i náš přítel. A patřit bude, ať se to dítěti líbí nebo ne. Je to naše plné právo.

Pokud náhodou vycházíme dobře se svým bývalým, můžeme ho poprosit o podporu v dané věci. I on by měl mít zájem na tom, aby jeho syn žil v prostředí bez zbytečného napětí. A když mu vysvětlí, že strejda je fajn chlap, který mu nijak neškodí, může se situaci hodně pomoci.

Nenechte se zahnat do kouta

Horší  je, když bývalý na přítele před dítětem „nasazuje“. Pokud je ale nový partner hodný, milujeme ho a on má rád našeho syna a chová se k němu hezky, neměli bychom se ani v takovém případě nechat zahnat do kouta a dát tzv. přednost dítěti.

To je jen falešná iluze, že jsme rozchodem s novým nevítaným přítelem udělali vše pro dítě. Nakonec se to obrátí proti dítěti. Jen těžko mu zapomeneme, že jsme kvůli němu přišli o fajn chlapa.

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Jak mám představit synovi svého přítele

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci