Děti by k penězům neměly přijít snadno

29.9.2010 00:00   |   Peníze
Děti neustále něco chtějí, nejraději by si kupovaly kdejakou hloupůstku a vám se zdá, že vůbec nemají ponětí o tom, jak těžko se peníze vydělávají. Ale to přece není jejich vina. Cenu peněz je musíte naučit znát vy.

děti a peníze

Jedině tehdy, když malé dítě pochopí, že peníze slouží ke směně a že za ně dostane věci, které chce, začne si jich vážit. Nesmí k nim ale přijít jen tak snadno.

Je proto velmi dobré, když kapesné pro dítě má jasná a přesná pravidla. Dostávat by je mělo pokaždé ve stejný den. Vždy je lepší, když dáme najednou menší částku a měsíční kapesné rozdělíme po týdnech. Tak si určíme za „výplatní“ den například každé pondělí.

Určete si jasná pravidla

Domluvte se dítětem na jasných pravidlech, za kterých dostane plnou týdenní částku. To bude v tom případě, že bude jednak a chovat se, jak má. Za „průšvihy“ může dojít k nějakému stržení z určené částky.

Může vás zajímat

Nenechávejte dítě samo doma
Mají vaše děti dostatek soukromí?
Jak se před dětmi neznemožnit

Pokud dítě touží po nějaké hračce nebo dražší věci, kterou si nemůže koupit ze svého kapesného, nekupujte mu ji. Vysvětlete mu, že si musí z peněz, které dostává, začít na vytouženou věc šetřit a odepřít si tak třeba jiné, méně důležité věci, za které peníze zbytečně utrácí – například sladkosti. Za ušetřené peníze na konci měsícem přidejte finanční prémii – jakýsi úrok.

S kasičkou pracujte

Velmi dobré je pořídit dítěti kasičku. Bude ho těšit, když do ní bude sypat korunky.

Je ale třeba čas od času část peněz z kasičky s dítětem vybrat a něco za ně koupit. Jedině tak si dítě udrží pozornost a šetření ho bude bavit. Snažte se dítěti vysvětlit, že nikdy nesmí utratit z prasátka všechny peníze – jinak se mu už „nenamnoží“.

Kdy začít s kapesným

Podle psycholožky Jany Sedlákové jsou děti od pěti až šesti let schopné pochopit princip kapesného i toho, proč mu je dáváte. Je to také dobrá prevence toho, aby dítě nebylo v budoucnu dospívání později i v dospělosti absolutně závislé na rodině a neschopné dobře zacházet s vlastními financemi.

Pokud ale dostává dítě velké kapesné, bez ohledu na to, zda dodržuje dohodnutá pravidla, nemá důvod si spořit či vytvářet rezervu, ale většinou vše a beze zbytku utratí za zbytečnosti, které ani nepotřebuje. U menších dětí je vhodné kapesné zhruba 200 Kč za měsíc.

Dopřejte jim samostatnost

Jak dítě roste, nechte je stále častěji rozhodovat samo za sebe. Koupí si ze svého kapesného novou počítačovou hru nebo si postupně našetří na nový počítač? Chce-li raději nový počítač, bude si na něj spořit celý rok nebo bude muset jít o prázdninách na brigádu. Nechte to na něm.

Měli byste s ním také dohodnout, na co vše je kapesné určeno. Například, že nezbytné oblečení kupují rodiče, zbytek si hradí samo. Dobré je také určit měsíční částku za mobil, kterou budete dotovat vy. A zbytek bude dítě muset dospořit z kapesného.

Lada Mašková

Přečtěte si také

Diskuse: Děti by k penězům neměly přijít snadno

Akšudil nám zase píše. Rádi odpovídáme

5.2.2011   |   19:03   |   od: redakce
Milá Liduško Ludmilo Trněná! Vaši úpornou snahu neustále vkládat reklamu do různých diskusí na našem portálu nezbývá než ocenit letenkou (nikoliv zpáteční) do míst k tomu určených.
Blahopřejeme! Šťastnou cestu a příjemný pobyt!

Práce z domova

5.2.2011   |   16:54   |   od: Akšudil
Vydělávejte přes internet. Hledáte práci?
(nepovolená reklama – text smazán administrátorem diskuse)

Práce z domova

6.12.2010   |   07:33   |   od: Akšudil
Získejte 2.výplatu každý měsíc. Nabízím nenáročnou práci.
(nepovolená reklama – text smazán administrátorem diskuse)

Práce z domova

9.11.2010   |   08:01   |   od: Akšudil
Vydělávej ještě dnes. Nabízím přivýdělek bez narušení zaměstnání.
(nepovolená reklama – text smazán administrátorem diskuse)

Práce z domova

24.10.2010   |   14:34   |   od: Akšudil
Vydělejte si dost na to, abyste se nemuseli bát o svou budoucnost.
(nepovolená reklama – text smazán administrátorem diskuse)
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 6 příspěvků.
poslední příspěvek: 5. 2. 2011 19:03
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci