Máme doma leváka, je třeba se bát?

26.8.2010 00:00   |   Děti
Přibližně každý desátý člověk je levák, je tedy docela pravděpodobné, že právě ve vaší rodině rostou obavy ze školy. Vždyť váš prvňáček je zřejmě levák! Je opravdu třeba se bát?

leváci

Může se stát, že u některých dětí je dominance jedné ruky patrná již ve třech letech. Jiné děti ruce střídají, mají obě stejně šikovné a v jednotlivých činnostech je frekvence jejich užití téměř shodná a některé zase v průběhu vývoje upřednostňují jednu a poté druhou ruku. Přesto je dost důležité v době před zahájením školní docházky s jistotou určit, která ruka je dominantní a kterou pak bude dítě psát.

Svěřte se odborníkovi

Pokud sami nedokážete určit, máte-li doma praváka či leváka, je nejrozumnější obrátit se na pedagogicko psychologickou či jinou odbornou poradnu. Tam dítě vyšetří a poradí vám, co dál.

Leváci totiž mohou mít občas potíže se zvládnutím základní orientace – nahoře, dole, vpravo, vlevo, vpředu, vzadu, ale také s orientací časovou - poznávání hodin.

Jindy se objevují potíže se psaním. Na druhé straně je třeba zdůraznit, že většina „leváků“ nemá žádné výraznější problémy.

Nikdy nepřeučovat!

Leváci byli dříve přecvičováni. Podle lékařů ale jde o vážný zásah do spolupráce mozkových hemisfér, což může vést k řadě komplikací ovlivňujících vývoj, a to zejména v oblasti rozvoje řeči a myšlení. Přecvičováním se potlačuje přirozená tendence, dítě se nutí k užívání méně obratné ruky, je tedy celkově méně obratné a může ztrácet chuť a motivaci k práci.

Jak psát levou rukou

Důležitá je poloha papíru nebo sešitu. Levák má mít sešit nakloněný doprava, což je přesně na opačnou stranu než dítě pravoruké. Směr písma jde zleva doprava. Prsty, kterými drží tužku, by měly být pod linkou, aby dítě vidělo, co píše.

Výběr psacího náčiní pro leváka je velmi důležitý, aby nedocházelo k rozmazávání písma. Mezi vhodná pera patří Tornáda a speciální pera pro leváky. Prvňáčkovi je také dobré koupit nůžky, ořezávátko a pravítko pro leváky.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umíme si vzájemně naslouchat?
Jak ovlivní dítě postižený sourozenec?
Říkají, že mám nevhodného partnera

A pozor na nejčastější chybu u leváků, kteří se snaží ruku v zápěstí nadměrně ohýbat a vykrucovat. Tomuto nesprávnému návyku předejdeme zejména nakloněním papíru vpravo, kdy dítě není nuceno ruku vytáčet, aby vidělo napsaný text.

Trpělivost a relaxace

Velmi dobré je předškoláky i prvňáčky procvičovat v jemné motorice, aby se jim pak lépe psalo. Vhodné je především kreslení, obkreslování, vybarvování omalovánek, modelování, navlékání korálků, práce se šňůrkami – uzlíky, zavazování tkaniček, malování prstem do mouky, písku.

A samozřejmě nejdůležitější je na dítě nespěchat, nechat ho často odpočívat, zbytečně ho nestresovat, pokud mu psaní hned zpočátku nejde. Vždyť není důležité aby psalo, jako když tiskne. Vždyť mnoho rodičů, kteří mívali písanky vystavené na školních nástěnkách, dnes škrábe, že to po nich nikdo nepřečte.A nikomu to nevadí. Nebo snad ano?

Lada Mašková

Přečtěte si také


Diskuse: Máme doma leváka, je třeba se bát?

máte doma leváka??

29.9.2010   |   11:00   |   od: janatka
Doma ani jedno z dětí není levák a já s manželem také ne.
Dříve se tradovalo leváka předělat na praváka, ale v dnešní době tomu tak není. Myslím si, že takových pomůcek na psaní i do kuchyně je takové množství, že je z čeho vybírat, alespoň si to myslím.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 29. 9. 2010 11:00
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci