Říkají mi, že mám nevhodného partnera

3.1.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Je pro vztah dvou zamilovaných důležité, aby byli přijati jako pár svým okolím? Nebo to je jen další překážka na cestě za štěstím, která ty dva ještě více semkne dohromady?

sex a vztahy

Ne každý, koho si člověk vybere jako partnera, je přijat také jeho rodinou a blízkými i vzdálenějšími přáteli. Co si pak počít s takovým stavem, který sebou přináší řadu problematických situací.

Agáta se postupně zamilovala…

Agáta je velmi společenská a milá žena a i když má za sebou rozvod, je stále velmi otevřená všemu novému. Bývalý manžel, který žije v zahraničí, ji poměrně dobře zabezpečil a tak si mohla dovolit pracovat v neziskovém sektoru.

V rámci své práce se také setkávala s cizinci, pro které spoluvytvářela program, který se zabýval jejich dalším vzděláváním. Tam se potkala s Chálilem, který byl účastníkem kurzu, který vedla. Od začátku, kdy se potkali mezi nimi vzniklo zvláštní spojenectví. Nejdříve to Agáta připisovala tomu, že si jako lektorka vede dobře.

Máte problémy se vztahem?

Kam až je žárlivost normální
Tři do páru: Patří - nepatří?
Partner je dalším dítětem
Láska s přidanou hodnotou

… ale s Chálilem narazila

Pak si ale uvědomila, že často i mimo školu na něj myslí. To spojení jí ale přišlo nevhodné, jednak proto, že byl jejím žákem a jednak pro různé světy, ze kterých pocházeli. Když ukončovali kurz, tak se stalo, že se během společného závěrečného večera vše obrátilo vzhůru nohama.

Představa, že se už neuvidí, oba dva vyburcovala k tomu, že se domluvili na dalším setkávání. Postupně prostřednictvím společně stráveného času se sobě čím dál víc přibližovali, až mezi nimi vzniklo trvalé pouto.

Dokud tuto její známost okolí vidělo jako flirt či experiment, bylo vše v pořádku. Problémy ale nastaly, když začala mluvit o sňatku. Chálil totiž pocházel z arabského světa a byl o rovných pět let mladší než ona. Jak rodina Agáty tak její blízcí přátelé, kteří měli o ni starost, se postavili v zásadě proti jako jeden muž.

Argument? Zásadní rozdíly

Hlavní důvody, které uváděla Agátina rodina byly, že jsou si oba zamilovaní kulturně vzdáleni. Hlavně se báli, že s ní začne Chálil zacházet jako se ženami na východě.

Toho se ale Agáta neobávala. Vždyť často s Chálilem mluvili o společné budoucnosti a měla pocit, že to zvládnou.

Ale rodina se postavila zásadně proti. Agáta měla prakticky na vybranou buď Chálil, nebo rodina, tedy to, z čeho vyšla, co jí bylo drahé.

Přesvědčovat a riskovat

Je jedno s čím okolí nesouhlasí, důležité je svým jasným postojem je přesvědčit a riskovat, radí teorie.

„Problematika partnerství, která se zdají být příbuzným nevhodná, je daleko širší, než jen kulturní rozdíly mezi partery,“ vysvětluje Mgr. Miroslava Tesařová. „Začínali s tím už naši předkové, kteří se proti přání rodičů po spojení rodů či gruntů vymezili a byli ochotni se vzdát majetku či postavení kvůli sobě.“

Shakespeare to perfektně vylíčil ve své hře o Romeovi a Julii. „Tam okolí dokonce dohnalo milence k radikálnímu řešení, které končilo smrtí,“ připomíná Mgr. Miroslava Tesařová situaci, která tu byla vždycky.

Stůjte si pevně za svým

„Dnes je to jiné, alespoň v kulturně sociálním prostředí Evropy. Do popředí se dostávají jiné rozdíly, které jsou společností a tedy i rodinou jako její základní buňkou považovány za problematické. Ti, kdo se rozhodli pro partnera buď cizince ze vzdálenější kultury, nebo pro výrazně mladšího či staršího partnera, zvláště pokud je žena mnohem starší, nebo partneři stejného pohlaví – ti všichni si musí své partnerství před svým blízkým okolím obhájit. Ve většině případů. Málokdy se jim dostane pouhého požehnání,“ dodává Mgr. Miroslava Tesařová.

Nejdůležitější je si uvědomit, co je vaší prioritou a pevně si stát za svým. Je nepochybně pravdou, že pokud Agáta a Chálil budou riskovat a půjdou si za svým, bude to pro ně znamenat větší komplikace, než pro běžný středoevropský pár. Musí zvolit kde budou žít, v jaké víře, kdo z partnerů bude budovat kariéru a aké zda je to v dané zemi možné atd.

Dejte okolí čas

Pokud jste pevní a jistí svým rozhodnutím dejte svému okolí čas na přijetí vaší cesty. Motivy, které blízké okolí vedou k pochybnostem či radikálnějším postojům vycházejí především ze strachu o vás. Je to třeba pochopit a přijmout. Mají na to právo, měli nějaké představy, kterých se musí vzdát. Bojí se, co netypická situace přinese.

K tomu aby se situace nejlépe vyřešila je možné doporučit pro ty, kteří mají podobný problém jako Agáta, čtyři zásady:

  1. nepřesvědčovat slovními argumenty, ale především tím, že příbuzní a přátelé vidí, jak se s partnerem spolu máte, jak žijete, jak na ostatní působíte
  2. jasnými postoji dávat najevo, že víte co děláte a dát jim čas, aby to přijali jako vaše rozhodnutí
  3. nepřenášet na ně, aby vám pomohli se rozhodnout, například tím, že chcete požehnání
  4. odvahu nést možné odmítnutí

Láska – pilíř nejpevnější

Láska je jedním z nejdůležitějších pilířů partnerství. Pokud jí člověk najde a ví, že ten druhý je jeho opravdovým protějškem, stojí za ni bojovat.

Možná právě překážky, jaké stojí v cestě partnerům, kteří se vymykají běžným konvencím jsou tím, co je nakonec ještě daleko víc posílí.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Říkají mi, že mám nevhodného partnera

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci