Místo léku na nervy objevili ženskou viagru

25.11.2009 00:00   |   Sex a vztahy
Ženskou viagru připomíná svými účinky nový "lék na nervy", jak se lidově říká medikamentům pro léčbu psychických obtíží. Ukázalo se totiž, že lék, který tým amerických vědců původně vyvíjel jako antidepresivum, má pro pacientky nečekané, ale příjemné vedlejší účinky.

Místo léku na nervy objevili ženskou viagru

Preparát flibanserin pak ve třech nezávislých výzkumech přesvědčil, že sice nezlepší psychiku, ale zato s ženským libidem dělá divy.

Toto v podstatě náhodné zjištění připomíná objev samotné viagry, která byla zase původně míněna jako lék pro kardiaky...

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Decka vína denně přidá 5 let života
Menopauza zraňuje srdce
Pivo prospívá i ženám, nejen na kosti

Američtí vědci nyní svou studii o flibanserinu prezentovali na kongresu sexuologů ve francouzském Lyonu.

„Flibanserin se jako antidepresivum neosvědčil, avšak v průběhu studie bylo zaznamenáno, že účinkuje podobně jako viagra. Proto jsme se rozhodli preparát dále testovat," říká vedoucí projektu, profesor John M. Thorp z University of North Carolina v Chapel Hill v americkém státě Severní Karolína.

Jak informovala britská rozhlasová a televizní stanice BBC, uvedly ženy, které při klinických testech užívaly denně 100 mg léku, že vzrostla jejich chuť na sex i uspokojení z něj.

„Z dosavadní studie vyplývá, že by mohlo jít o jakousi viagru pro ženy. Právě snížený zájem o sex patří u žen mezi nejčastější pohlavní disfunkce – obdobně jako problémy s erekcí u mužů," dodal profesor John M. Thorp.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Místo léku na nervy objevili ženskou viagru

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci