Jak si neužít sex v partnerství

13.12.2013 00:00   |   Sex a vztahy
Příběh Jany vezměme jako ukázku, jak žena partnerům dovoluje překračovat hranice. Pokud dlouhodobě pociťuje, že její potřeby v partnerství jsou nedůležité, vzhledem ke skutkům, které jí partner dělá, časem zjistí, že s ním nechce spát.

sex a vztahy

"Náš vztah tak chladl, že to bylo neúnosné. Nechtěla jsem to vidět, věnovala jsem se dětem a babičce, která už nemohla chodit. Sex byl mezi námi zřídka, já jsem nechtěla. Protože, když byl na mě hrubý a ponižoval mě, nemohla jsem s ním spát. Po třinácti letech se objevil muž, milující, slušný, hodný, i děti ho mají rády. Odešla jsem a žila s ním. Jenže on si napáchal obrovské dluhy, které splácí, jak se dá. Musela jsem se zadlužit kvůli partnerovi i já. Dva roky jsem kvůli tomu byla napůl cesty zpátky k manželovi, který o to velmi stál. Nakonec jsem se však rozhodla pro rozvod." (Celý příběh najdete ZDE)

V prvních týdnech jsou zamilovaní slepí

V prvních týdnech a měsících jsou většinou zamilovaní slepí. Mají pocit, že konečně našli někoho, kdo jim opravdu rozumí, v kom se de facto mohou doslova rozplynout. Stane se totiž to, že spolu opravdu vytvoří něco jako jednu bytost.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Kam až je žárlivost normální
Tři do páru: Patří – Nepatří?
Když je partner vaším dalším dítětem
Láska s přidanou hodnotou

Jana z našeho příběhu to popisuje tak, že prvnímu partnerovi nevadil její problematický původ a vzal si jí. Je zřejmé, že pokud jí začal později ponižovat , jak píše, musel mít něco takového v povaze, aniž by si toho všimla. A ani on nepovažoval Janinu rodinu za takovou překážku, když spolu začali chodit, přestože nikdo jiný na to nereflektoval. Byli zamilovaní.

Hranice vytváří pravidla vztahu

Hranice vztahu je pojem, který se běžně užívá v poradenské praxi. Jde vlastně lidově řečeno o to, co si partneři vzájemně k sobě dovolí. Postupem času se totiž začíná vztah proměňovat ze zamilovaných se stanou partneři, manželé.

A ti se začínají vidět reálněji, tudíž se začínají vzdalovat, začínají být více sami sebou a zjišťovat vlastní hranice. Je to období možných hádek, ale velmi smysluplných, protože se v jejich průběhu a následném usmiřování vlastně dochází k vytváření nepsaných pravidel vztahu.

V ideálním případě jde o to, že se partneři v takovém vztahu cítí dobře a vzájemně jsou schopni uspokojovat svoje potřeby. Pokud ale jeden z nich si nechá překračovat svoje hranice, neboli partnerovi dovolí něco, s čím vlastně bytostně nesouhlasí, ačkoliv si to nějak sám pro sebe zdůvodňuje třeba "je takový", "mají to v rodině", "vybral si mě, ačkoliv jsem z problematické rodiny", pak je zaděláno na problém.

Co se stalo v průběhu manželství Janě je o tom, že tím, že jí začal partner ponižovat a byl na ni hrubý, překračoval jí hranice tím, že jí dělal něco, co se jí nelíbilo. Něco, s čím nemohla bytostně souhlasit. To spustilo obrannou reakci. Nemohla s ním spát.

Nejdřív nechuť, pak odpor

Janina reakce je pro ženy, kterým partneři soustavně překračují hranici různými způsoby, typická. Nejdříve mají pocit, že je sex s takovým partnerem nebaví, pak už si uvědomují nechuť. Je to proto, že se cítí partnerem zaháněny do kouta. Někde v průběhu vztahu nebyly dost ostražité a dovolili partnerovi, aby se tak či onak k nim choval.

V důsledku toho se někde uvnitř na takového partnera zlobí a nedokáží se mu opravdově oddat fyzicky. Sex je pro ženy více než pro muže o přijetí. A pokud žena nedokáže přijmout jak se k ní partner chová, protože tím, co dělá překračuje její hranici, nemůže s ním v důsledku ani spát.

V závěru našeho příběhu Jana popisuje, že se s manželem rozvedla, ale partnera kterého si našla jako milujícího opět přistihla při překračování hranic. Tentokrát doslova hranic její vlastní peněženky.

PŘÍBĚHY

Vrátil se – ale k vydržení to není
Těhotná a sama
A bulela jsem asi hodinu...

Napište i vy svůj Příběh!

Neakceptovat to, co ve vztahu vadí

Cesta k nalezení rovnováhy ve vztahu a v jeho důsledku prožívání kvalitního partnerského sexu je vymezit se tak, aby se oba partneři cítili spolu dobře.

Neakceptovat takové chování, které opravdu ve vztahu vadí. Stanovit vlastní hranici.

To samozřejmě není snadné v okamžiku, když už se něco takového stalo.Pokud by totiž něco takového ve vztahu prošlo bez toho, že ten druhy by se vymezil, byl pro partnera signál a informace, že to příště může udělat zase.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Jak si neužít sex v partnerství

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci