Je dítě konkurentem ve vztahu rodičů?

30.5.2014 00:00   |   Sex a vztahy
Velkou událostí v životě je, když se dvojici narodí potomek. Z partnerů se stávají také rodiče. Někdy se však přihodí, že jeden z nich začne být na dítěti plně citově závislý. A s tím druhým se nedokáže o lásku dítěte dělit.

rodina, děti

Častým jevem z terapeutické praxe je, že do poradny přicházejí dvojice, jejichž důvodem k častým konfliktům je jejich vlastní dítě

Nelze potomka vlastnit

Zpravidla jde na první pohled o to, že se nemohou dohodnout jak dítě vychovávat. Jeden z rodičů má totiž zcela jasnou představu o tom, co syn nebo dcera potřebuje. Zkrátka takový angažovaný rodič má patent na to, jaký má potomek být. De facto jej chce emocionálně i jinak vlastnit.

Svému partnerovi to vykládá tak, že dítě „vychovává“ dle svých nejlepších úmyslů. Odměnou je pak bezvýhradná láska dítěte, které ještě není dostatečně citově zralé a je tudíž vděčné, že se mu rodič tolik věnuje. Uzavřou pak spolu výjimečné spojení.

NÁSILÍ A DĚTI:

Agresivita je jako mor
Zaplať, nebo...
Když rupnou nervy
Právo silnějšího
Láska a pár facek

Nelinkujte jim život

Důležité je uvědomit si, že když má někdo enormní potřebu dítěti nalinkovat život, svou pozornost od běžného dospělého partnerství redukovat na jediné téma - dítě, nemáte problém vy , ale ten druhý. S největší pravděpodobností to znamená, že váš partner není emocionálně zralý. On sám potřebuje bezvýhradnou lásku a tak dítě na sebe fixuje.

„Má -li dítě výhradně rádo jednoho z rodičů je to jasný ukazatel, že jeden z partnerů si dítě takto přivlastnil,“ vysvětluje problematiku MUDr. Jan Kozák. „To samozřejmě platí pouze v případech, kde není v rodině patologický stav . Například duševní porucha, závislosti či jiné možnosti, kdy ten druhý se rodičovství vlastně vzdává.“

Být milován svými dětmi, věnovat jim svůj čas je jedna z nejvyšších hodnot. Proto, když se začne něco podobného ve vztahu dít, máte pocit, že ti špatní jste vy. „To proto, že cítíte, že se vám partner vzdaluje, vaším konkurentem se stává váš vlastní potomek, což vede k vnitřnímu konfliktu ve vás,“ dodává lékař.

Frustrovat je zdravé

Pro zdravý vývoj je důležité dítě frustrovat, nechat jej učit se rozhodovat samo, ukazovat mu důsledky vlastních rozhodnutí.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Řekněte, jak vyhrát nad milenkou?
Těhotná a sama
Stává se ze mě pomalu žárlivka

Napište i vy svůj Příběh!

Tak například, když dítě chce strávit noc u kamaráda či kamarádky. Naše zdravá reakce by měla vypadat tato: Když jsi se rozhodla spát u kamarádky ze školky, maminka v noci nemůže přijít, když se ti zdá ošklivý sen. Dítě se tak učí stát na vlastních nohou, vytvářet si vlastní vidění světa a potřeby uspět v něm.

Rodič, který je emočně nezralý, takovou situaci raději vůbec nedopustí. Pravděpodobně řekne. Malé holčičky u kamarádek nikdy nespinkají, a tím zajistí sám sobě jedinečnost rozhodování, co je a co není správné. Potomka tak připraví nejen o zážitek, ale i o výchovnou lekci.

Cesta ze začarovaného kruhu

„Zpravidla rozpor mezi partery nemá zpočátku příliš jasnou konturu. Děje se ale něco velmi podstatného s čím se dá bojovat jedině tím, že ten druhý, takzvaně normální partner, nepřistoupí na tuto hru,“ radí psycholog.

Pokud se váš partner či partnerka chová podobně ve vztahu k dítěti, je důležité si především uvědomit, že pokud se chcete věnovat také něčemu jinému, například si vyjet někam sami s partnerem, stýkat se s přáteli apod., není chyba ve vás.

Také potřeba chránit a milovat své dítě má svoje hranice. Je důležité jej učit samostatně rozhodovat a dopřát mu zážitky, které jej vlastním prožitkem formují.

owl

Přečtěte si také

 


Diskuse: Je dítě konkurentem ve vztahu rodičů?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci