Menopauza zraňuje srdce

12.10.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Jen každá devátá Evropanka a dokonce jen každá čtrnáctá Češka si uvědomuje, že na srdečně cévní onemocnění umírá více žen než mužů. A dokonce 16krát více, než na obávanou rakovinu prsu!

Menopauza zraňuje srdce

Nebezpečí srdečních onemocnění stoupá v období menopauzy. V tu dobu se ale ženy obávají osteoporózy a návalů horka, na možnou smrt nemyslí...

„Ženy by se ale o to, co je čeká, měly zajímat již před samotným příchodem hormonálních změn. Vždyť v období po menopauze prožijí průměrně třetinu života,“ radí MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., z III. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Skrytá rizika přechodu

Zvýšení hmotnosti je vidět, s obezitou je však spojen i vyšší výskyt dalších onemocnění, ty vidět nejsou. Patří k nim např. vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu, zvýšená hladina tuků apod.

„Výskyt těchto nemocí velmi stoupá v období klimakteria, resp. menopauzy, a u žen, u kterých ve své podstatě nebrání v rozvoji aterosklerózy estrogeny. Stejně tak ztrátou jejich vlivu dochází často k rozvoji osteoporózy,“ konstatuje doktor Martin Matoulek (na snímku vpravo).

Vzestup hmotnosti, resp. zvýšení obsahu tukové tkáně, může mít i pozitivní vliv – může působit preventivně právě proti osteoporóze. „Toto je ale výhodou jen do hodnoty BMI 26 kg/m2, protože od uvedené hranice prudce stoupá riziko srdečně cévních onemocnění,“ upozorňuje lékař Martin Matoulek.

Centrální obezita

U některých žen v menopauze dochází k hromadění tuku v oblasti břicha, tzv. centrální obezita, se kterým je spojeno riziko výskytu všech výše popsaných onemocnění.

„Naopak se zdá, že pokud se tuk hromadí v oblasti boků a hýždí, není riziko pro srdečně cévní onemocnění podstatně zvýšeno,“ konstatuje doktor Martin Matoulek, který zároveň dodává, že s rostoucím obsahem tukové tkáně je spojeno další, dlouho neviditelné nebezpečí – výskyt některých typů zhoubných nádorů!

Co dělat?

Základem prevence je vypořádat se s obezitou a zvýšeným podílem tukové tkáně, tedy riziky srdečně cévních onemocnění. Jak? Úpravou životního stylu – jídelníčku (dieta) a pohybových aktivit.

Na redukční diety pozor! Každá má tzv. diuretický (močopudný) účinek. To znamená, že první kilogramy, které jdou dolů, jsou nejvíce spojeny úbytkem vody.

„To nemusí být zcela špatně, protože je to důkaz účinného redukčního režimu. Je známo, že obézní lidé zadržují více vody a pokles jejího množství je více než žádoucí. Na druhou stranu ale musí počítat s tím, že po přerušením dietního pokusu rychle zase kilogramy přiberou bez ohledu na to, jaké množství jídla snědí. Proto je důležité nevěřit různým zázračným dietám, ale jídelníček upravit dlouhodobě. Ideálně po konzultaci s odborníkem,“ radí lékař Martin Matoulek.

Anticholesterolová dieta

V případě vysokého cholesterolu dieta nespočívá pouze v jednoduchém omezení jídel s vyšším obsahem tuku, tuky k životu totiž potřebujeme. Výrazně bychom měli ale omezit živočišné tuky a nahradit je kvalitními rostlinnými. Zkusit můžete i margaríny, které obsahují tzv. rostlinné streroly (prodávají se běžně v supermarketech).

U vysokého tlaku se pak jedná hlavně o omezení příjmu sodíku, alkoholických nápojů, silného čaje, silné černé kávy.

Může vás zajímat

Za neplodnost mohou i superspermie
Pivo prospívá také ženám, nejen na kosti
Sprcha může poškodit zdraví!

Pravidelným pohybem dochází k řadě neviditelných „léčivých“ tzv. metabolických změn a zvyšování fyzické zdatnosti. „Při pravidelném cvičení dochází k lepší kompenzaci cukrovky, snížení krevního tlaku, obsahu tuku (pokles obvodu pasu), a konečně i ke snížení hladiny tuků – „zlého“ cholesterolu,“ vysvětluje doktor Martin Matoulek.

Pomoc lékaře

Při léčbě obezity mohou pomoci i léky. „Léky, které předepisuje odborník, mají prokazatelné výsledky, ale aby byly účinné, musí být doplněny změnou stravovacího a pohybového režimu. Samy neúčinkují. Je ale důležité neplést si léky s potravinovými doplňky. Drtivá většina těchto přípravků, narozdíl od léků, neprošla vědeckými klinickými studiemi,“ upozorňuje lékař Martin Matoulek.

Na lékaře by se ženy neměly obracet jen v případě pomoci s obezitou. Důležité jsou preventivní prohlídky, podrobné vyšetření dokáže na nebezpečí srdečně cévních onemocnění včas upozornit.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Menopauza zraňuje srdce

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci