Antioxidanty mohou vyvolat cukrovku, varují vědci

8.10.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Antioxidanty – látky, které zabraňují poškozování buněk – mohou zhoršit zdravotní stav pacientů s cukrovkou. Zvláště u případů s komplikacemi jsou vyloženě škodlivé.

Antioxidanty mohou vyvolat cukrovku, varují vědci

Antioxidanty jsou látky, jejichž molekuly buď snižují pravděpodobnost vzniku kyslíkových radikálů, anebo je převádějí do méně reaktivních či nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu. Proto se přidávají do potravin, které by jinak oxidace nadměrně poškodila.

Dosud se předpokládalo, že antioxidanty, obsažené v naší stravě, mají pozitivní vliv na zdraví organismu, působí v něm obdobně jako v samotných potravinách. Avšak podle profesora Antonyho Tiganise z Monashovy univerzity v australském Melbourne jde o složitější problém a nikoliv tak jednoznačný:

"Máme důvod se domnívat, že tady existuje velmi křehká rovnováha, kdy se příliš mnoho dobra může obrátit ve zlo."

Může vás zajímat

Čekat na miminko do třiceti může být riziko
Chcete mimčo? Zakažte partnerovi notebook!
Zánět středního ucha odstartuje i dudlík

Tiganisův vědecký tým po dvanáct týdnů sledoval oxidační proces u myší, krmených velmi tučnou potravou. Jedna skupina myší přitom nedostávala enzym, známý jako GPxl, který dovede zamezit oxidačnímu procesu.

Raději zdravě jezte a také cvičte!

Ukázalo se, že se u myší, které enzym GPxl postrádaly, méně častěji vytvořila odolnost vůči inzulínu, což je znak raného stadia cukrovky. Pokud ale dostávaly antioxidant, ztratily tuto schopnost a diabetes se u nich vyvinul častěji.

"Předpokládáme, že antioxidanty se podílejí na vzniku odolnosti vůči inzulínu, což je hlavním patologickým znakem diabetu II. typu," vysvětluje profesor Antony Tiganis. Zároveň však upozorňuje, že pokusy zatím proběhly pouze na myších. Dosavadní klinické studie na lidech ale dosvědčují, že antioxidanty před cukrovkou zdravé lidi neochrání.

"Jsem přesvědčen, že lidé, kteří jsou jinak zdraví, by neměli užívat antioxidanty, ale spíše zdravěji jíst a také cvičit," dodává profesor Antony Tiganis.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Antioxidanty mohou vyvolat cukrovku, varují vědci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci