Nová šance v boji s rakovinou prostaty

1.10.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Rakovina prostaty, ročně jí onemocní kolem pěti tisíc chlapů a v průměru 1300 jí podlehne. Vyléčit ji lze, ale přijít se na ni musí včas. Nový způsob léčby, který zavedli v Novém Jičíně, dává nemocným značnou šanci.

Nová šance v boji s rakovinou prostaty

Nemocnice v Novém Jičíně totiž nyní jako první v Česku zavedla permanentní brachyterapii. O co se jedná? Velice jednoduše řečeno, lékaři kolem nádoru „napíchají“ radioaktivní válečky, které jej ozařují a tak zhoubné buňky ničí.

Ženy zachraňují muže

Proč o chorobě píše zrovna náš portál? Primář Jaroslav Novák z Urologického oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze ze své zkušenosti říká, že by informace o chorobách prostaty měly přinášet i veskrze ženská periodika.

„Právě manželky či přítelkyně velmi často přesvědčí partnera, aby se svými problémy urologa navštívil. Sám by se k lékaři neodhodlal. Muž jim pak může být vděčný za záchranu života v případě včas rozpoznaného karcinomu prostaty nebo za zlepšení kvality života při benigní hyperplazii prostaty,“ zdůrazňuje docent Novák.

V čem spočívá princip novinky?

„Při permanentní brachyterapii lékaři zavádějí natrvalo částečky – zrna radioizotopu jódu do prostaty. Jedná se o jednorázový výkon, který podstupuje pacient v celkové anestézii. Dávka záření je vypočítána přesně tak, aby nedošlo k poškození okolních orgánů. U permanentní brachyterapie radioaktivní jód 125 vyzařuje měkké záření, které postupně ničí nádor a přitom se jeho intenzita snižuje úměrně s dobou od aplikace,“ vysvětlila docentka Renata Soumarová (na snímku vpravo), která je primářkou Onkologického centra Johana Gregora Mendela nemocnice v Novém Jičíně.

Zářič má v těle

Jako jeden z prvních novou léčbu podstoupil Stanislav Kořínek (61) z Prostějova Nikdy neměl žádné potíže a na nádor u něj lékaři přišli díky preventivní prohlídce.

„Na Nový rok jsem vyhecoval ještě čtyři kamarády, že se půjdeme nechat vyšetřit, protože u nás otevřeli novou ambulanci. Oni jsou zdraví a mně v krvi něco našli,“ vypráví pan Stanislav.

Podrobné vyšetření, biopsie z prostaty, u něj prokázalo zhoubný nádor. Protože se na něj přišlo včas, lékaři mu nabídli nový způsob léčby. Ten je totiž vhodný právě pro muže, u nichž je karcinom diagnostikován v časných stádiích.

Bude zdravý

Na operačním sále si Stanislav pobyl necelé dvě hodiny. Přes noc zůstal v nemocnici a den po výkonu již může jít domů. Lékaři navíc tvrdí, že má velkou šanci, že se z rakoviny zcela vyléčí.

„Pokud se zahájí léčba včas, pak má pacient v počátečním stadiu rakoviny téměř úplnou šanci na vyléčení,“ říká docentka Renata Soumarová.

Jaké jsou výhody?

Léčba karcinomu prostaty brachyterapií nabízí

  • Méně komplikací než chirurgická léčba
  • U pacientů se objevuje menší výskyt úniku moči
  • Menší výskyt impotence
  • Rychlejší je rekonvalescence
  • Pacienti trpí menší bolestivostí

Současná léčba

Dosud se běžně při léčbě karcinomu prostaty využívá radioterapie, chirurgická léčba (prostatektomie – odstranění celé prostaty a přilehlých tkání), hormonální léčba a chemoterapie.

„Tyto léčebné modality mohou být použity samostatně nebo se vzájemně kombinovat. Radioterapie může být zevní a vnitřní –brachyterapie,“ uvádí docentka Renata Soumarová.

O tématu rakovina:

Co děláte, aby nepostihla vás?
Pozor na solária!
Umíte nemoci předcházet?

Jak rakovinu poznat?

Rakovina prostaty je onemocnění, kde nádor roste velmi pomalu. Pravidelnými preventivními kontrolami ji lze předcházet. Zrádná je ale v tom, že se dlouho neprojevuje. Při nezhoubném zbytnění prostaty trápí muže už v samých počátcích časté noční močení, močí tenkým a přerušovaným proudem a mají pocit nevyprázdnění. „U rakoviny prostaty jsou tyto obtíže až v pozdním stadiu, kdy léčení nádoru už nebývá úspěšné,“ konstatuje primář Novák.

Muži z rodin, kde se vyskytla rakovina prostaty, by si měli nechat prostatu podle lékařů pravidelně vyšetřovat od 40 let věku. U ostatních mužů stačí vyšetření až od 50 let.

Vyšetření se provádí z krve, v laboratoři zjišťují hladinu specifického antigenu PSA, který ukazuje na hrozící rakovinu prostaty. Chlapy nemine však ani obávané vyšetření prostaty konečníkem a sono prostaty a ledvin. „Vyšetřovací metody a postupy jsou nebolestivé, není důvod mít strach nebo dokonce stud,“ říká Novák.

Kam zajít?

Pokud chcete partnerovi poradit, aby si necháte prostatu vyšetřit, má dvě možnosti. Buď se obrátí na svého praktického lékaře, který může provést základní vyšetření a doporučit pacienta k urologovi. Nebo si urologa vyberte sami. V České republice má pacient svobodnou volbu lékaře, objednat se tak můžete k jakémukoli urologovi, který nové pacienty přijímá.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Nová šance v boji s rakovinou prostaty

Je to pravda

1.10.2009   |   19:34   |   od: Hana Masaříková
Mohu potvrdit, že pan doktor má pravdu. Manžel chodil v noci na malou nejprve jednou až dvakrát a k lékaři jít nechtěl. Potom během půl roku musel vstávat i třikrát. Musela jsem ho k lékaři skoro dotlačit. Rakovinu naštěstí neměl, ale dostal léky a po roce se v noci budí nejvýše jednou. Bál se úplně zbytečně.
Sama chodím na gynekologii a na mamograf pravidelně. Pokaždé mám sice strach, potom jsme ale mnohem klidnější, když vím, že jsem zdravá.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 1. 10. 2009 19:34
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci