Kontroly solárií: Hrozí rakovina kůže!

4.8.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Osm z deseti solárií, kontrolovaných koncem dubna Českou obchodní inspekcí, nevyhovuje předpisům. Překračují přípustné hodnoty ozařování a klientům tak hrozí vznik rakoviny kůže a další zdravotní problémy.

Kontroly solárií: Hrozí rakovina kůže!

Během kontroly bylo za použití speciálního přístroje měřeno, zda se při provozu nepřekračuje maximální přípustná hodnota vyzařování 0,3 W/m2 , stanovená evropskou normou. V případě vyšších hodnot a hlavně v případech, kdy je limit překročen několikanásobně, jsou klienti vážně ohrožování na zdraví. Nebezpečí spočívá v možném vzniku karcinomu kůže, rychlejším stárnutí kůže a dalších dermatologicky nepříznivých jevech.

Tabulka hříšníků (norma připouští 0,3 W/m2)
 


Provinilcům byl mimo jiné určen termín k odstranění zjištěných nedostatků. Česká obchodní inspekce na svých internetových stránkách zdůrazňuje, že solária byla vybrána namátkově. Předběžné výsledky kontrol v ostatních členských státech EU však naznačují, že procento solárií, které nevyhovělo stanovenému limitu maximálního vyzařování, je značně vysoké. Klienti by tedy měli vážit, zda solária často, nebo vůbec, navštěvovat...

Posledně neuspěla více než polovina

V závěru loňského roku během prověřování výrobců, dovozců a distributorů solárií a provozovatelů solárních studií našla Česká obchodní inspekce nedostatky při více než polovině kontrol. Vědecký výbor pro spotřební zboží zjistil, že přístroje, jako jsou horská sluníčka a solária, zvyšují riziko maligního melanomu kůže.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: 
Dívka se popálila v soláriu: Je to nutné?

„Vědci proto doporučují, aby lidé se známými rizikovými faktory, jako je kůže citlivá na sluneční záření, žádná nebo slabá pigmentace kůže, přítomnost pih, atypická či vícečetná mateřská znaménka a výskyt melanomu v rodině, nepoužívali opalovací přístroje pro kosmetické účely," upozornil Marek Ženkl, mluvčí České obchodní inspekce. Tyto přístroje by neměli používat ani lidé ve věku do 18 let, protože riziko melanomu je vysoké zejména při jejich používání v mládí.

Nemělo by ministerstvo varovat?

To potvrzuje i poslední vydání britského odborného časopisu The Lancet Oncology. Píše, že solária zvyšují u člověka riziko onemocnění rakovinou stejně jako kouření (na krabičkách cigaret je povinné varování ministerstva) nebo působení azbestu. Tvrdí to experti Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), podle nichž pravidelným vystavováním se UV záření před třicátým rokem života roste nebezpečí výskytu rakoviny kůže o 75 procent. Nejohroženější skupinou jsou děti a dospívající.

„Spojitost mezi solárii a rakovinou kůže byla přesvědčivě prokázána v řadě vědeckých studií a nás těší, že IARC zařadila solária do nejrizikovější kategorie," komentovala výzkum kolegů Jessica Harris z londýnského Ústavu pro výzkum rakoviny. „Podporuje to naše doporučení zakázat zcela solária pro kosmetické účely. Nemají žádné zdravotní přínosy a víme, že zvyšují riziko rakoviny," dodala.

jik, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Kontroly solárií: Hrozí rakovina kůže!

100 W trubice vyhovují

1.9.2009   |   13:06   |   od: Petra
Doporučovaná jsou solária s max. 100 W trubicemi. Nedoporučují se takzvaná turba, která mají trubice 160 W a více.

Solárko

5.8.2009   |   21:31   |   od: Katka
Do solárka chodím občas, když se mi zdá, že začínám splývat s bílou zdí. Takže to nijak nepřeháním, ani se mi nelíbí takové to fakt tmavé solárkové opálení - to už moc zdravě ani nevypadá a kdyby ta kůže uměla mluvit, tak majitelku asi moc chválit nebude. Razím pravidlo: Všeho s mírou!
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 1. 9. 2009 13:06
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci