BEZLEPKOVÁ PORADNA: Jak začít s dietou?

2.11.2014 00:00   |   Zdraví a krása - BEZLEPKOVÁ PORADNA: Jak začít s dietou
Celiakie je chronické celoživotní onemocnění – neléčená celiakie je dokonce život ohrožující. Jedinou účinnou léčbou je bezlepková dieta: zcela vyloučit veškeré potraviny obsahující mouku z pšenice, žita, ječmene i ovsa, a to i ve stopovém množství.

bezlepková dieta

Nemocní si zpravidla na základní zásady upraveného jídelníčku zvyknou a pokud bezlepkovou dietu dodržují trvale a úplně, svým životem se významněji neliší od ostatní populace. Nikoliv každý to svede sám, proto pomocnou ruku podávají odborníci. V našem případě Jana Servátková, absolventka Fakulty tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy, která v současné působí jako osobní trenérka fitness a kulturistiky ve Family Fitness Olgy Šípkové v pražském Zličíně.

Klienti se do její péče vydávají, když potřebují nejen se protáhnout a uvolnit, ale třeba také redukovat tělesnou hmotnost nebo zpevnit svalový korzet. Nejen, že s nimi cvičí a připravuje náplň tréninků, ale vypracovává jim i podrobné redukční a objemové jídelníčky.

Během své praxe nabyla mnohé zkušenosti s různými skupinami osob, mezi nimi i celiaky. „Klienty s celiakií jsem měla ve své péči i několik let, a to jak ohledně tréninku, tak i ohledně sestavení stravovacího plánu. Ve sportu nedochází k žádnému omezení, ale ve stravě je to striktní nastavení, podle kterého se musí člověk držet.“

DOTAZY NA TÉMA CELIAKIE JIŽ NEPOSÍLEJTE, PORADNA BYLA PRO DALŠÍ OTÁZKY UZAVŘENA.



Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zkušenosti s bezlepkovými müsli tyčinkami. Ráda bych je dceři kupovala, ale výrobcům moc nevěřím, i když je deklarují bez vloček. Chtěla bych se prostě ujistit. Díky za odpověď.
Marcela

J. S.: Dobrý den, Marcelo, osobně s bezlepkovými müsli tyčinkami zkušenost nemám. Ale, jak se stavím k obyčejným müsli tyčinkám, tak bych nahlížela i na ty bezlepkové. Můj názor je, že je lepší si ji připravit doma – a to jak ze zdravotního, tak i finančního hlediska.
Většina tyčinek jsou jen cukry a moc do zdravé výživy nepatří. Proto bych volila raději vlastní výrobu, kdy budete mít jistotu, že je vše, jak má být.


Dobrý večer, je mi už přes 50 let a celý život nemám problémy. Teď mi bylo pár týdnů všelijak a doktorka mi řekla, že bych měla podstoupit vyšetření na celiakii. Je vůbec možné, že by se nemoc projevila až nyní? A co takové vyšetření obnáší? Děkuji
Markéta

J. S.: Dobrý den, Markéto, celiakie patří k chronickému onemocnění a může se projevit v každém věku. Ve vyšším věku se může celiakie projevit i díky stresu.
Pro diagnózu je rozhodující pozitivita sérologických testů a to z odběru krve. Druhým vyšetřením je endoskopie pomocí zavedené hadičky do tenkého střeva. Lékař vám odebere zároveň malý vzorek ze sliznice a pošle ho na histologické vyšetření.


Ahoj, Jano, můj manžel celiakií trpí, ale naučil se s tím docela dobře žít nejspíš proto, že jí trpěla jeho matka a ta s tím také mnoho „cavyků“ nenadělá. Čekáme teď dítě, už víme, že to bude holčička. Jaká je šance, že nedostane celiakii s geny do života?
Alena

J. S.: Ahoj, Aleno, výskyt celiakie mezi příbuznými 1. stupně (dítě, rodič, sourozenec) se udává v 10-18 %, mezi jednovaječnými dvojčaty přibližně 70 -75%. Celiakie se objevuje častěji u žen než u mužů, v poměru asi 2:1.


Paní Jano, moje otázka se netýká přímo problému celiakie. Chtěla bych se zeptat, trpím silnou nadváhou, ráda bych začala cvičit, ale do sportovních center a mezi lidi se stydím. Můžete mi poradit, nějakou webovou stránku pro začátečníky ve cvičení? Děkuji
Zorka

J. S.: Dobrý den, Zorko, vůbec není důvod se stydět, toto vysvětluji svým klientům pokaždé, když jdou poprvé cvičit.
V posilovně, nebo v jiném sportovním centru, jsou lidé co si přišli zacvičit a ne okukovat ostatní. Chápu, že to může být nepříjemné, ale stačí první, nebo dvě návštěvy a sama poznáte, že je to tak a s tímto vám může pomoci i trenér, kterého bych určitě pro začátek doporučila. Píšete, že máte silnou nadváhu, v tomto případě bych určitě nedoporučovala začínat bez dohledu.
Jde o to, abyste se naučila správnou techniku provedení cviku. V případě redukce jsem odpůrce skupinových lekcí, ty svým klientům doporučuji jen v případě, že se tam chodí odreagovat.
Bohužel vám nedokáži poradit žádnou webovou stránku, protože ve většině případech se cvik neprovede správně a můžete si spíš ublížit. Pokud potřebujete nějak poradit ohledně cvičení a jste z Prahy, klidně mi napište na mail, nebo zatelefonujte a můžeme se sejít a něco vymyslet. Nemusí jít jen o cvičení v posilovně, ale i na doma, pokud by se nám nepovedlo stud odbourat.
Držím palce!


Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda celiakie souvisí se šlechtěním pšenice? Hodně se mluví o tom, že pšenice z dřívějších dob nebyla takto přešlechtěná na výnos a lidské tělo ji mnohem lépe snášelo?
Saša

J. S.: Dobrý den, je pravda, že dnešní odrůdy pšenice jsou tak přešlechtěné, že obsahují o mnoho víc lepku než dříve.
Pšenice se šlechtí pro vyšší obsah lepku, který je lepší pro její zpracování. Před šlechtěním, pšenice obsahovala i plno jiných cenných živin, které člověku pomáhaly lepek lépe vstřebávat.
S dnešní potravou přijímáme více upravených potravin a to může vést k častějším potravinovým alergiím, či nesnášenlivosti na lepek.


Dobré odpoledne, jak je to s cizrnou? Tu také nelze jíst při celiakii?
Radka

J. S.: Dobrý den, Radko, cizrna, neboli římský hrách, je pro bezlepkovou dietu vhodná.


Dobrý den, paní Jano, někde jsem četla, že např. v pubertě může alergie odeznít. Je to možné i v tomto případě? Nebo zde je to již na celý život? Děkuji.
Vlasta

J. S.: Dobrý den, pokud jde o celiakii, nejedná se o alergii. Lepek v potravě poškozuje tenké střevo a tím dochází ke špatnému trávení a absorbci živin.
Celiakie je celoživotní onemocnění, které se dá hodně dobře utlumit pouze bezlepkovou dietou.


Je pravda, že mladé populaci celkově chybí pohyb a s tím je spojené i větší množství nemocí? Nemyslím přímo celiakii, ale ostatní nemoci.
Petra

J. S.: Dobrý den, Petro, toto je bohužel problém dnešní doby. Děti tráví většinu času spíš u počítače a televize, než na hřišti. A tak vzniká už u dětí tzv. sedavé zaměstnání, které vede k ochabujícím svalům, špatnému postavení a hlavně k obezitě. Podle výzkumů má přes 50% prvňáků vadné držení těla a to už v takto malém věku vede k bolestem zad.
Za to vděčíme nedostatku pohybu, dlouhému sezení a dokonce i nošení těžké školní tašky. Pouze hodina tělocviku ve škole nestačí, pokud už je u dítěte diagnostikován horší problém např. skolióza či lordóza páteře, ploché nohy, špatné postavení pánve, nebo i obezita je dobré se s tím neprat sami, ale navštívit odborníka, který už ví jak dítě namotivovat a poradit s cvičením aby si neublížil.


Dobrý den, čím to, že dnešní děti trpí vůbec větším počtem různých alergií? Je to zhoršeným životním prostředím nebo civilizací jako takovou?
Daniela

J. S.: Dobrý den, Danielo, myslím si, že je to hlavně dnešním životním stylem. Děti jsou více zhýčkané. V domácnosti máme zvlhčovače vzduchu, speciální vysavače, bezprašné prostředí, všemožné pomůcky, které nám zajišťují neustálou čistotu.
Alergie je vlastně přehnaná reakce organismu na okolní podněty a k ní dojde pokud je imunitní systém člověka narušen.
Pokud je dítě z domova zvyklé na skoro sterilní čistotu a pak přijde do místa kde je např. více prachu, tělo začne reagovat.


Hezký den. Často je prý spojena celiakie i s alergií na sóju. Je to pravda?
Jana

J. S.: Dobrý den, Jano, ano je to pravda. Není nijak ojedinělé, že s celiakií se prokáží i jiné potravinové alergie. Ve většině případů jde u dětí například o alergii na mléčnou bílkovinu, vejce, sóju, pšenici a ořechy.
U dospělých pacientů se objevují spíše zkřížené alergie spojené s alergií na pyly, ořechy, citrusy, ryby, vejce a sóju.
V některých případech může při nasazení bezlepkové diety dojít ke zmírnění i ostatních alergických obtíží, z důvodu hojení se střevní stěny, ale bohužel je nutné počítat i s tím, že alergie bude trvat i po nasazení této diety.


Hezký den. Když si nechám někde u odborníka vypracovat podrobné redukční i objemové jídelníčky, kolik to přibližně stojí? Můžete stručně uvést klady a zápory (kromě finanční zátěže) takového kroku? Děkuji
Barbora

J. S.: Dobrý den, Barboro. Cenová relace je různá, záleží na každém, jak si stanoví cenu a co vše je do té ceny započítáno.
Mezi klady určitě patří to, že pokud odborník ví, co dělá, tak už jedete jen podle sepsaného plánu, nemusíte nad ničím přemýšlet. Usnadní vám to práci při nákupu, přesně víte, co máte nakupovat a nesejdete z cesty při možných pokušení, která na nás z regálu číhají.
Osobně v tomto kroku vidím jen pozitiva, a to nejen proto, že sama stravovací plány vytvářím, ale ze začátku je opravdu dobré se na odborníka obrátit, aby vás nasměroval, poradil a při vašem snažení vás i pohlídal a motivoval.
Mezi negativa bych možná asi jen upozornila na to, že v dnešní době je rádoby odborníků plno, proto je důležité si nejdříve dokonale prostudovat profil výživového poradce
.


Dobrý den, paní Jano, s celiakií se už člověk narodí, anebo se u něho taková choroba může objevit až později, v průběhu dalších let života?
Bohunka

J. S.: Dobrý den, Bohunko. Celiakie je autoimunitní onemocnění, které se projeví v jakémkoliv věku. Doporučila bych, pokud pozorujete u sebe jakékoliv příznaky této nemoci, navštívit lékaře a nechat si udělat testy, abyste předešla možným komplikacím, které tuto nemoc provázejí.


Můj syn jde příští rok do první třídy základní skoly, takže bych se chtěla zeptat, zda školní jídelny již nabízejí bezlepkové stravování? Děkuji.
Věra

J. S.: Bohužel vás zklamu, paní Věro, ale ve školních jídelnách není podle legislativy právní nárok na dietní stravu. Přesto v České republice jsou školy, které tuto variantu stravování nabízejí – jejich seznam naleznete na webových stránkách bezlepkovadieta.cz.
Doporučila bych domluvit se ve škole, že byste synovi připravovala jídlo doma a ve školní jídelně by si ho mohl váš syn nechat ohřát. Důležité je, aby se jeho strava nedostala do styku s jiným pokrmem, který by mohl obsahovat pšenici.


Dobrý den, poradila byste mi v Praze nějakou dobrou restauraci, kde by nabízeli i jídla pro celiaky?
Tony

J. S.: Já osobně restauraci s tímto zaměřením vyzkoušenou nemám. Bohužel, nemohu tedy poskytnout vlastní zkušenost, avšak doporučila bych vám podívat se na webové stránky celiak.cz, kde je přehled restaurací pro celiaky. Na vás pak už je jen začít zkoušet, která vám bude vyhovovat nejlépe.


Paní Jano, zajímalo by mně, jestli je celiakie dědičná? A když ano, tak asi z kolika procent. Děkuji.
Iva

J. S.: Dobrý den, Ivo. Pokud je někdo nositelem dědičných znaků této nemoci, ještě to neznamená, že se u něho celiakie musí nutně projevit.
Velkou roli při vzniku alergie na lepek hraje i fakt, kdy se přidá lepek do dětské výživy. Dalším, zatím úplně neprokázaným vlivem může být i doba kojení dítěte.
Dědičnost celiakie u rodinných příslušníků (dítě, rodič, sourozenec) se uvádí od 10 % do 15 %, mezi jednovaječnými dvojčaty se udává až 70% riziko.


Dobrý den, mohu se stravovat bezlepkovými potravinami, aniž bych se musela vzdát svých oblíbených jídel?
Lucie

J. S.: Dobrý den, záleží na tom, jaká jsou vaše "oblíbená jídla". Každopádně, bezlepková dieta je o striktní disciplíně, kde se platí i za malou chybičku.
Ve většině obchodních řetězců jsou již k dispozici samostatné sekce přímo s bezlepkovými potravinami. Výběr na trhu je opravdu velký a stále se rozšiřuje, doslova denně se objevují nové výrobky.
Doporučovala bych nakupovat potraviny v jejich přírodním stavu. Například u pečiva volit spíše vlastní výrobu z bezlepkových moučných směsí. U masa zase využívejte domácích zásob koření – nekupujte předem naložené, protože nikdy nevíte, zda takové maso nepřišlo do styku se závadnými potravinami. Uvidíte, že použití čerstvých bylinek může udělat zázraky. Je to chutnější, zdravější i dietnější.
Nemusíte ani smutnit, pokud jste byla zvyklá mít k snídani třeba cereálie – tady si však dávejte obzvláště pozor, po kterých sáhnete. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit cereálie například od Nestlé bezlepkové Corn flakes.


Přeji dobrý den a obracím se na vás jako na trenérku. Můžete mi doporučit cvičení pro celiaky? Moc děkuji.
Marta

J. S.: Dobrý den, Marto. Onemocnění celiakií, při striktním dodržování diety, nemá vliv na fyzickou aktivitu. Proto cvičení mohu jen vřele doporučit. Mezi mými klienty byli i ti, kteří měli toto onemocnění a zdárně jsme jak regulovali hmotnost, tak i nabírali svalovou hmotu.
Jediné, na co je důležité si při sportování dávat pozor, to jsou potravinové doplňky, jelikož většina z nich obsahuje lepek.
Pokud si s cvičením nevíte rady, doporučuji oslovit odborníka, který vám s tím jistě pomůže.


Chtěla bych se zeptat, jestli je bezlepková dieta vhodná také jako dieta redukční? Děkuji za odpověď.
Hanka

J. S.: Tato dieta je určena především pro ty, kteří trpí celiakií, nikoliv pro začátek nového životního stylu či pro jednorázovou dietu. Celiakie je onemocnění střev, která nedokáží vstřebávat lepek – zdravá střeva si s lepkem umí poradit.
Pokud vynecháte lepek, můžete se vystavit sníženému příjmu vlákniny, vitamínu skupiny B, železa, minerálních látek, což vám pak spíše způsobí únavu a podrážděnost. V mnoha případech bezlepková strava nevede ani k redukci hmotnosti. Je to z toho důvodu, že většina výrobců pro zlepšení chuti přidává do výrobků více cukru a špatných tuků, a proto je důležité i u bezlepkových potravin si toto hlídat.
Při bezlepkové dietě potraviny s lepkem nahrazují zdravější potraviny, například zelenina, ovoce, maso, zdravé tuky. Díky tomu může v některých případech k redukci dojit, avšak nemůže za to přímo bezlepková strava, ale je to díky tomu, že začínáte jíst zdravěji.
Jestliže tedy chcete redukovat tukové zásoby a potřebujete poradit, doporučuji oslovit zkušeného výživového poradce, který vám připraví stravovací plán na míru.


Dobrý den, jak by měla vypadat ideální snídaně při bezlepkové dietě? Děkuji.
Petra

J. S.: Dobrý den, pestrá a zdravá snídaně je základ pro skvělý start do nového dne. Snídaně patřila a patří k nejdůležitějším jídlům dne, jelikož musíte doplnit zásobu energie, která byla vyčerpána během spánku.
Snídat je vhodné do hodiny po probuzení. Pokud organismu nedodáte energii, spalování se utlumí a přepne se do šetřícího režimu – tělo si pak začne ukládat živiny ve formě tuků.
Snídani by měla tvořit kvalitní bílkovina, vhodný sacharid a ideálně porce čerstvého ovoce nebo zeleniny. Mezi vhodné varianty patří třeba miska bílého, netučného jogurtu nebo mléka, bezlepkové cereálie (například Corn flakes od Nestlé) a jeden kus ovoce či sklenice 100% džusu, anebo jeden kousek bezlepkového pečiva namazaný margarínem, bezlepková šunka, zelenina.
Doporučuji také vaječnou omeletu se zeleninou a sklenici 100% džusu. Výborné jsou k snídani i jáhlové či pohankové kaše s čerstvým ovocem.
Nezapomínejte, že snídani je důležité si vychutnat, a proto byste jí měla věnovat více času a jíst v klidu. Uvidíte, vaše tělo se vám za to odvděčí.




Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci