Nikolce se po angíně objevila lupénka

30.9.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Nikolce Slunéčkové z Čechtic na Benešovsku je devět let a ještě před 15 měsíci byla úplně zdravá holčička. Pak ale dostala angínu…a po ní se jí udělal svědící a krvácivý ekzém. Lékařka diagnostikovala lupénku.

Nikolce se po angíně objevila lupénka

Šupící se, zarudlé, někdy i krvácející plošky kůže, tak vypadá lupénka. „Nejde o kosmetickou vadu, ale nemoc. Může se objevit kdekoli na těle. Zatím není lék, který by ji vyléčil. Nemoc lze jen mírnit,“ popisuje profesor Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
V Česku trpí lupénkou 500 až 600 tisíc lidí.

Nikolčina léčba

Stejně jako u ostatních pacientů zvolila kožní lékařka standardně používanou léčbu pomocí kortikosteroidů a dehtových mastí. Nikolce se rozbolavělá kůže trochu zklidnila. Po měsíci se ale lupénka opět vysela po celém tělíčku i obličeji a malá pacientka skončila v nemocnici. Další léky ani tzv. fototerapie nepomohly.

„V březnu nám nabídli účast ve studii, v níž se zkouší nový lék, přírodní kosmetika. Po dvou měsících léčby je Nikolka téměř zdravá,“ popisuje ma-minka.

Co je lupénka?

Psoriáza je projevem zmateného imunitního systému, který se obrací proti vlastním kožním buňkám. Buňky se obnovují ve zkráceném cyklu, tím vznikají na kůži šupinatá ložiska loupající se kůže. Místa svědí, otékají a bolí. Nemoc může napadnout i klouby, pak jde o psoriatickou artritidu.

Léčebná kosmetika

V posledních dvou letech testují čeští lékaři na všech kožních klinikách právě tzv. přírodní kosmetiku, jež byla v minulosti odmítána jako neúčinná. Její účinky jsou však ohromující. „Jde o přípravky australského lékaře Michaela Tiranta. Účinné látky jsou rostlinné výtažky a kyseliny. Naše studie prokázala účinnost u 80 % nemocných s chronickou formou lupénky,“ popsala profesorka Jana Hercogová, přednostka Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Bez vedlejších účinků

Oproti dosud užívané léčbě má dvě velké výhody. Je účinnější, v porovnání s chemickými léky až o 30 %. A nemá vedlejší účinky. Kortikosteroidy ztenčují kůži, zpomalují hojení infekcí, zvyšují krevní tlak, u dětí dokonce zastavují růst a při jejich náhlém vysazení se lupénka ještě zhorší.

„Obrovskou výhodou těchto přírodních preparátů je skutečnost, že neobsahuje kortikosteroidy,“ upozorňuje profesor František Novotný z Pražského dermatologického centra. Mohou tak být použity u každého včetně dětí nebo těhotných žen, nemají vedlejší účinky.

Léčba je drahá

Možnost vyzkoušet léčbu má každý, ale musí na ni mít. Měsíční kúra vyjde na 2200 a zdravotní pojišťovny ji zatím nehradí, a to i přesto, že je zatím podle studií účinnější…

Slavným se nevyhýbá

S lupénkou má problémy i hollywoodská hvězda Cameron Diaz (36). Nepěknou ukázku lupénky objevil lékař pod levým loktem

Na rozdíl od testovaných přípravků z rostlinných výtažků a kyselin mohou pacienti své lékaře požádat o lázně. „Pacienti s lupénkou se mohou léčit také ve slovenských lázních a české zdravotní pojišťovny jim to zaplatí,“ uvedl primář Jan Lidaj ze slovenských lázní Smrdáky. Nejlepší čas pro léčbu je podle něj nyní, od září do dubna, kdy je málo sluníčka a pacientům se přitěžuje.

Není nakažlivá

Lupénku sice nemůže člověk chytit od druhého, přesto se pacienti setkávají s opovržením ve společnosti. Každý desátý nemocný s lupénkou přiznává, že kvůli nemoci uvažoval o sebevraždě.

„V negativním dopadu na psychiku byla psoriáza předstižena pouze depresí. Naopak onemocnění všeobecně považovaná za mnohem závažnější, jako například rakovina, vysoký tlak, cukrovka či infarkt, se v hodnocení umístila až za psoriázou,“ uvedl profesor Petr Arenberger.

Lupénka se dědí

Onemocnění lupénkou je zrádné v tom, že je dědičné. Pokud jí trpí 1 rodič, je 30% pravděpodobnost, že jeho dítě také onemocní. Když mají lupénku oba rodiče, riziko nemoci je již 70%.

První ataku lupénky může spustit angína, těžší viróza, hormonální změny v pubertě nebo i stres (úmrtí blízké osoby, zkouškové období, strach). U dětí se může objevit už v prvním roce života. Ze začátku se velmi těžko poznává, protože většinou je považována např. za ekzém.

U 10 % pacientů s lupénkou se nemoc poprvé projeví v předškolním nebo raném školním věku. Většina však onemocní v dospívání. Může se však objevit i po 40. roce věku.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Nikolce se po angíně objevila lupénka

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci