Alergie znepříjemňují sexuální život!

29.9.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Alergie jsou obecně nepříjemné, a mohou mít samozřejmě negativní vliv na sexuální život. Jde přitom nejen o reakce, které následně intimní styk znehodnocují, ale i reakce přímé, třeba o alergii na sperma. Ostychu netřeba, sami si nepomůžete – je třeba navštívit lékaře.

Alergie znepříjemňují sexuální život!

Vědecká studie Clevelandské kliniky mezi alergiky v americkém státě Ohio ukázala, že u 83 procent osob, které trpí zánětem nosní sliznice, ovlivňuje alergie jejich sexuální život. Takřka 18 procent alergiků pak potvrdilo, že jim alergie při sexu vadí skoro vždy. Odborníci se domnívají, že v jiných zemích bude situace obdobná.

„Alergie může mít velmi rozsáhlý dopad," vysvětluje dr. Michael S. Benninger, vedoucí studie a přednosta otolaringologie Clevelandské kliniky.

Reklamy na protialergické léky se přitom soustřeďují na různé venkovní aktivity a ukazují například procházku s dětmi v kvetoucím parku. Většinou se nijak nezmiňují o sexu. Možná je to tím, že jde o dosud velmi neprobádanou oblast.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Za neplodnost mohou i superspermie
Pivo prospívá také ženám
Sprcha může poškodit zdraví!

Alergická rinitida, nazývaná "sennou rýmou", jen v USA podle serveru HealthDay postihuje až 40 procent obyvatel. Mezi symptomy tohoto onemocnění patří výtok z nosu, kýchání, ucpaný nos, tlak v dutinách, slzení.

Tým dr. Michaela S. Benningera rovněž zkoumal, jaký vliv má "senná rýma" na spánek. A podobně jako jiné studie dospěl k závěru, že mnoho alergiků má se spaním potíže.

Takřka 18 procent z více než 700 alergiků, kteří se výzkumu zúčastnili, potvrdilo, že alergie má velmi často dopad na jejich sexuální život. Obecně však v populaci přitom nespokojenost se sexem přiznává jen 5 procent lidí.

Zatím není jasné, proč alergie natolik ovlivňují sexuální život. Dr. Michael S. Benninger předpokládá, že to souvisí se zahleněným nosem, slzícíma očima a dalšími symptomy, díky nimž si alergik prostě nepřipadá příliš sexy. I proto je tedy vhodné vyhledat odbornou pomoc.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chcete mimčo? Zakažte partnerovi notebook!
Zánět středního ucha odstartuje i dudlík
Čekat na miminko do třiceti může být riziko

Některé ženy mohou alergicky reagovat i na partnerovo sperma. Taková alergie se projevuje jako kopřivka, bolest v podbřišku, silné stahy dělohy, průjem, zvracení či jako astmatický záchvat nebo život ohrožující anafylaktický šok.

Tato alergie byla popsána v roce 1967. Není ale známý její rozsah ani množství postižených žen. Alergenem je bílkovina ve spermatu, vznikající v prostatě každého muže – takže řešením není změna partnera. Možným alergenem ve spermatu jsou i stopové zbytky stravy (třeba ořechů) nebo antibiotik.

V takových případech pomáhá používání kondomu. Ovšem jen tehdy, pokud osoby netrpí alergií na latex, z něhož se většina prezervativů vyrábí. Zvýšený výskyt alergie na latex byl poprvé zaznamenán na počtáku 80. let, což je dáváno do souvislosti zejména s prudkým nárůstem používání latexových rukavic a kondomů v souvislosti s rozšířením boje proti AIDS.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Alergie znepříjemňují sexuální život!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci