Za nárůst neplodnosti mohou i superspermie

15.9.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Že jednou z příčin mužské neplodnosti může být nedostatek životaschopných spermií, je vcelku známo. Někdy ale za neplodnost mohou i "superspermie", které jsou příliš rychlé a agresivní.

Za nárůst neplodnosti mohou i superspermie

Dr. Oren Hasson z univerzity v izraelském Tel Avivu má za to, že tyto spermie si samy ničí šanci na úspěch tím, že jsou až příliš schopné. Vajíčko je pak oplodněno více než jednou spermií zároveň. Říká se tomu "polyspermie" a vajíčko to zabije.

Podle výsledků výzkumu je Dr. Oren Hasson přesvědčen, že za nárůst neplodnosti v naší době nemohou jen stres, infekce a znečištěné životní prostředí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Chcete miminko? Zakažte partnerovi notebook!
Čekat na dítě do třiceti je riziko
Steaky a hamburgery snižují kvalitu spermatu

Výzkum Dr. Orena Hassona ukazuje, že neplodnost je rovněž důsledkem "evolučního střetu", který se odehrává v ženských a mužských tělech ve snaze plodnost zlepšit. Pokud totiž u žen a u mužů dojde ke změnám zároveň, plodnost vzroste. V opačném případě je to však problém.

„Někdy během tohoto velmi jemně naladěného procesu sledujeme vysoké procento neplodnosti. Myslím, že je to příčinou značného nárůstu neplodnosti v posledních desetiletích," říká Dr. Oren Hasson.

Zároveň dodává, že ženský organismus si postupně vytvořil lepší "obranný systém", který nutí spermie, aby byly výkonnější, pokud chtějí oplodnit vajíčko. Mužská těla na to reagovala produkcí agresivnějších superspermií.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Za nárůst neplodnosti mohou i superspermie

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci