S očkováním proti chřipce neváhejte!

14.9.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Chřipka nyní vyvolává paniku. A to zejména, pokud se řekne prasečí chřipka, která je v celém světě na postupu a proti níž nebude mít Česko dostatek vakcíny. Pomoci může očkování proti chřipce běžné.

S očkováním proti chřipce neváhejte!

Olga Šípková: Už jsem očkovaná! Mistryně světa ve sportovním aerobiku Olga Šípková (39) už očkování proti sezonní chřipce podstoupila. „A nechám očkovat celou rodinu, obě děti i manžela,“ plánuje. „Je to zodpovědnost vůči sobě, svému zdraví, dětem, práci...“ říká Šípková.

„Chřipka není jen onemocnění dýchacích cest, ale celého organismu. Z toho vyplývá i její závažnost,“ vysvětluje epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Každoročně sezonní chřipkou onemocní 5 až 15 procent Čechů. „Počet úmrtí se v ČR odhaduje na 2661 případů ročně,“ doplňuje Kynčl.

Nemocní neumírají přímo na chřipku, ale na chronická onemocnění, která chřipka zkomplikuje nebo na záněty plic, srdce způsobené bakteriemi. Ty často způsobují tzv. druhotnou infekci, kdy se chřipkou oslabený organismus nedokáže bránit. Někdy se tak na původce smrti – chřipku – nepřijde. „Ze sta úmrtí na chřipku je 74 hlášeno jako úmrtí na jinou nemoc,“ uvádí profesor Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Očkování pomůže i proti chřipce prasečí!

„Nejúčinnější ochranou proti sezonní chřipce je jednoznačně očkování, které má největší účinek jak ze zdravotního, tak i ekonomického hlediska,“ říká doktor Kynčl. Češi na ně dosud ale moc neslyší. Očkovat se každoročně nechává jen 7 až 8 procent obyvatel. Proč? „Chřipku stále podceňujeme,“ konstatuje Kynčl.

Podle čeho odborníci soudí, že by vakcína proti sezonní chřipce mohla pomoci i na obávanou pandemickou prasečí chřipku? Obě vyvolává přece jiný typ viru. „Očkovaní lidé díky němu mohou snížit riziko, že budou oslabeni běžnou chřipkou v okamžiku, kdy se setkají s pandemickou chřipkou,“ vysvětluje Prymula.Zvlášť letos bychom se prý měli nechat naočkovat. Vakcína proti sezonní chřipce může být prevencí i proti obávané pandemii prasečí chřipky!

Pospěšte si, vakcína nemusí stačit

Pokud chcete sebe a své blízké nechat očkovat, pospěšte si. Odborníci se obávají, že letos nebude vakcín na sezonní chřipku dostatek. „Pokud budeme mít stejný počet vakcíny jako loni, budeme rádi,“ říká profesor Roman Prymula.

Proč by mělo být vakcíny proti sezónní chřipce málo? Může za to obávaná prasečí chřipka. Farmaceutické firmy mají jen jedny výrobní kapacity a ty z části musely vyčlenit na výrobu tzv. pandemické vakcíny proti prasečí chřipce.

Češi navíc očkování proti sezónní chřipce podceňovali a tak se doveze jen podobné množství vakcíny jako v posledních letech, tedy 700 až 800 tisíc vakcín.

Lepší jsou dvě vakcíny

Kromě očkování proti chřipce doporučují lékaři nechat si aplikovat i vakcínu proti pneumokokům. „V průběhu předcházejících pandemií se zjistilo, že velké procento postižených nezemřelo na chřipku, ale následně na bakteriální komplikace. Ty byly dominantně způsobeny pneumokokem,“ říká profesor Prymula.

Očkování proti pnemumokokům je k dispozici pro děti i dospělé. Zaplatit si ho však budeme muset sami. „Jednoznačně bych je doporučoval. Nemyslím si, že stát ve své ekonomické situaci, když nebyl schopen nakoupit dostatek pandemické vakcíny chřipkové, hradil tuto vakcínu, která je dražší,“ dodává prof. Prymula.

A co vakcína na prasečí chřipku?

Vakcínu na prasečí chřipku Česká republika nakoupila, ale bohužel nestačí pro všechny obyvatele. Budou se očkovat jen ti, kteří jsou tzv. důležití pro chod státu. Např. zdravotníci, policisté, hasiči. Kdo ji však opravdu dostane, zatím jasné není. Do 15. září musí nahlásit krajské úřady na ministerstvo zdravotnictví počty osob, které musí být v jejich regionu očkovány. Seznamy poté ministerstvo zveřejní.

Kdybyste si vakcínu chtěli koupit budete mít smůlu. A s největší pravděpodobností se vám to nepodaří ani v zahraničí. I v ostatních zemích jsou tzv. na příděl. Dostatek vakcíny pro všechny se totiž vyrobit nestihne.

Někteří lékaři však tvrdí, že je panika se sháněním pandemické vakcíny zbytečná. Prasečí chřipkou onemocnělo k 7. září 2009 277 Čechů a průběh onemocnění nebyl u žádného z nich komplikovaný.

Pro koho je výhodné?

  • Žádná vakcína není podle lékařů stoprocentní ochranou. Očkování proti chřipce však u mladých lidí sníží nemocnost o 90 %.
  • U starších osob s jiným vážným onemocněním (diabetiků, kardiaků, lidí s poruchou funkce plic a průdušek, po odstranění sleziny) sníží úmrtnost o 80 %.
  • V ČR je každoročně očkováno cca 8 až 9 % obyvatel, Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje naočkovat alespoň 50 až 70 % lidí.
  • Na očkování by měly včas myslet těhotné ženy. Onemocnění obvykle nezpůsobuje poškození plodu. Mezi těhotnými je však větší procento úmrtí na chřipku. Nejideálnější je se nechat očkovat před početím. „Těhotné bych doporučoval očkovat až ve druhém a třetím trimestru,“ říká prof. Prymula.
  • Děti se doporučuje očkovat až od 6 měsíců věku a jen poloviční dávkou. Takto malé děti by jako jediná skupina obyvatel měly být přeočkovány, opět poloviční dávkou.
  • Očkuje se od září do začátku epidemie. Chráněni budete nejdříve po 10 až 20 dnech, do té doby se v těle tvoří protilátky. Pokud se v té době s virem chřipky setkáte, můžete onemocnět. Proto je vhodné zajít k lékaři raději dříve.

„Setkáváme se s pacienty, kteří se nechají očkovat na poslední chvíli a říkají: Nechala jsem se očkovat a za tři dny jsem měla hroznou chřipku, je to zbytečné. Lidé si ale neuvědomují, že v době, kdy jsou sice již očkovaní, ale nemají vytvořené protilátky a setkají se s virem chřipky, tak onemocní stejně jako by očkovaní nebyli,“ upozorňuje praktický lékař z Prahy 6 Cyril Mucha.

Kolik stojí?

  • Cena vakcíny proti chřipce včetně aplikace se pohybuje kolem 300 korun. Samotná očkovací látka stojí cca 180 Kč, připočítat se musí i aplikace.
  • Některé zdravotní pojišťovny na očkování přispívají. Příspěvek na očkování proti chřipce však pro letošní rok zrušila největší česká pojišťovna – Všeobecná zdravotní pojišťovna.
  • Vakcína proti pneumokokovým infekcím pro dospělé (Pneumo 23) stojí přibližně 450 Kč.
  • Vakcína proti pneumokokovým infekcím pro děti (Synflorix, Prevenar) vyjde na 1 640 Kč, podle věku dítěte jsou třeba 3 až 4 přeočkování.

tom

Přečtěte si také


Diskuse: S očkováním proti chřipce neváhejte!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci