Zánět středního ucha odstartuje i dudlík

7.9.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Zánět středního ucha patří k nejčastějším onemocněním v dětském věku. Statistiky uvádějí, že ještě před třetími narozeninami jím minimálně jednou onemocní tři čtvrtiny všech dětí!

Zánět středního ucha odstartuje i dudlík

Středoušní záněty jsou komplikací virové infekce horních cest dýchacích.

„Infekce způsobí otok sliznice v oblasti nosní dutiny, nosohltanu, sluchové trubice a následně středního ucha.
Vlivem ztížené průchodnosti sluchové (eustachovy) trubice vzniká podtlak a později výpotek, který se hromadí ve středoušní dutině,“ popisuje prof. Viktor Chrobok (na snímku vpravo), který je primářem Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubické krajské nemocnice.

Právě výpotek, laicky hnis, tlačí na strukturu středního ucha a způsobuje velké bolesti.

Rizikové faktory

Onemocnění může přitom odstartovat obyčejný dudlík – patří totiž mezi takzvané rizikové faktory.

„Dítě má takové anatomické poměry, že když používá dudlík při rýmě, tak infekce snáze projde z nosohltanu do středouší,“ vysvětluje prof. Viktor Chrobok.

A proč některé děti trpí zánětem středního ucha častěji?

„Mezi další rizikové faktory pro vznik středoušního zánětu patří například předčasný porod, nízká porodní hmotnost, rozštěp patra, zbytnělá nosní mandle, nesprávná technika smrkání, umístění novorozence na jednotce intenzivní péče, vyšší počet sourozenců, chladné počasí, nekojení a zejména pobyt dítěte v zakouřeném prostředí,“ vyjmenovává důvody prof. Viktor Chrobok.

BAKTERIE ZABIJÁK

Streptococcus pneumoniae, jednoduše pneumokok,
má v Česku ročně na svědomí úmrtí 28 dětí!

Zánětu středního ucha předchází rýma a zánět nosohltanu. „S odstupem tří a sedmi dnů od počátku kataru horních cest dýchacích se objevují prudce nastupující potíže v oblasti ucha,“ popisuje prof. Viktor Chrobok.

Kromě bolesti mají děti teplotu, hnisavý výtok z ucha či nedoslýchavost. Mohou však trpět i nechutenstvím, zvracet nebo mít průjem. Při těchto příznacích, a to i v případě, že se vyskytuji jen jednotlivě, by měl dítě vždy vyšetřit lékař!

Čím se léčí?

Mezi základní způsob léčby patří léky proti teplotě, antibiotika, ušní a nosní kapky a proříznutí (propíchnutí) bubínku. Antibiotika se však nedoporučují předepisovat automaticky. „Měla by být podána za 48 až 72 hodin v případě, když se stav nelepší. Pokud se dítě uzdravuje bez nich, zvyšuje se tak jeho imunita,“ radí prof. Viktor Chrobok rodičům, kteří v antibiotikách vidí spásu.

Naopak by se podle něj neměly podceňovat nosní a především ušní kapky. Velmi rychle totiž dokáží tlumit bolest, která je při zánětu středního ucha opravdu velká. Pokud dítě nemá bolesti, tak je klidnější a méně vystresovaní a nevyspalí jsou i rodiče.

Prevence existuje!

Lékaři doporučují myslet na prevenci a to ještě ve chvíli, kdy je dítě zdravé. Měli bychom ho chránit nejen před nachlazením, dbát na to, aby nenastydlo, ale i před přehřátím, aby nebylo v kočárku či autosedačce zpocené.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rýmička, nebo vážná nemoc?
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Mami, bolí mě ouško!

Důležité je rovněž dodržovat zásady zdravé výživy. Pokud má dítě nějaké problémy s příjmem potravy, poraďte se s dětským lékařem nebo nutričním terapeutem.

Vhodnou prevencí proti zánětu středního ucha je i očkování proti pneumokokům. „Bakterie pneumokoka je podle studií původcem středoušních zánětů u 62 procent dětí v České republice,“ říká prof. Viktor Chrobok.

Vakcíny jsou na trhu pro děti dvě: jednak 7valentní vakcína (proti 7 nejčastějším typům pneumokoka z více než 90 typů) a pak 10valentní vakcína (proti 10 nejčastějším typům pneumokoka z více než 90 typů).

  • Prevenar (7valentní) – cena se pohybuje od 1650 Kč do 1900 Kč za dávku (zapotřebí jsou tři dávky). Pro vybrané skupiny, například pro děti s opakovaným (čtyřikrát a více) zánětem středního ucha nebo pro děti s porodní hmotností (1500 g a méně), je zdarma.
  • Synflorix (10valentní) nejmodernější vakcína – cena 1640 Kč za dávku (zapotřebí jsou tři dávky).

tm

Přečtěte si také

Diskuse: Zánět středního ucha odstartuje i dudlík

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci