Inhalace uleví při chřipce i nachlazení

6.1.2016 00:00   |   Děti
Každoročně postihne chřipka a nachlazení přibližně až 15 procent populace. Jako hlavní přenašeči jsou označovány děti, které tvoří velký podíl postižených.

inhalování

Viry chřipky se přenášejí kapénkovou infekcí a jsou vysoce nakažlivé. Zvláště u „školkařů“ se zejména v zimním období vyskytují poměrně často a tedy nezbývá, než s nimi bojovat.

I samotná rýma je nepříjemná pro dospělé, natož pro naše nejmenší. Odsávání přináší pouze krátkodobou úlevu a dny s rýmou či kašlem se zdají nekonečné. O nocích ani nemluvě, když dítě leží v postýlce, je to ještě horší.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Rýmička, nebo vážná nemoc?
Lektvary proti nachlazení, kašli a rýmě
Mami, bolí mě ouško!

Zná to každý rodič, který už uprostřed noci zapínal hlučný „vysavač“, aby svému pokladu alespoň trochu ulevil od ucpaného nosíku odsávačkou. Jedním z řešení proto může být inhalační léčba.

Jak správně inhalovat

Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte jednou denně po dobu 10 až 15 minut. Je-li vaše dítě nachlazené nebo trpí opakovanými alergickými záchvaty, můžete zvýšit frekvenci na dvě až tři inhalace denně.

Prostřednictvím masky nebo náustku se do plic dostanou i ty nejmenší částečky užitečných minerálů, což při běžném „napařování“ nad hrncem s horkou vodou rozhodně nedocílíte.

Aerosolová terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od podávání léků ústy, které ovlivňuje celý organismus, umožňuje inhalace využití léčebného efektu jen v dýchacích cestách, tedy přesně tam, kde je to třeba.

Pokud si však sami připravujete léčivo pro inhalaci, je velmi důležité, abyste dodržovali předepsané instrukce. Léčivo připravte dle předpisu či příbalového letáku.

Pohádka s dýcháním

Na inhalaci je potřeba klid, proto odborníci doporučují inhalovat nejlépe před spaním. Dohlédněte na to, aby vaše dítě pohodlně a vzpřímeně sedělo a pokud je netrpělivé či neposedné, zkuste mu během inhalace najít nějakou zábavu, například se společně můžete dívat na pohádku.

Nasaďte dítěti masku, zapněte inhalátor a nechte ho, ať pomalu a zhluboka dýchá, dokud léčivo nespotřebuje. Pravidelné inhalování slouží jako účinná léčba i prevence celé řady respiračních onemocnění.

Používání inhalátoru při prvních příznacích nachlazení může zabránit propuknutí onemocnění do těžšího stadia a tím snížit nezbytnost nasazení antibiotik.

Adam, Adéla, Alena, Alice, Alžběta, Andrea, Aneta, Anežka, Anna, Antonín, Barbora, Bohumil, Dana, Daniel, Daniela, David, Eliška, Eva, Filip, František, Františka, Gabriela, Hana, Helena, Ilona, Irena, Ivana, Iveta, Ivo, Jakub, Jan, Jana, Jarmila, Jaroslav, Jaroslava, Jindřiška, Jiřina, Jiří, Jitka, Josef, Kamila, Karel, Karolína, Kateřina, Klára, Kristýna, Ladislav, Lenka, Libuše, Lucie, Ludmila, Lukáš, Marcela, Marek, Marie, Markéta, Marta, Martin, Martina, Matěj, Michaela, Michal, Milan, Milena, Miloš, Miroslav, Miroslava, Monika, Natálie, Nela, Nikola, Olga, Ondřej, Patrik, Pavel, Pavla, Petr, Petra, Radka, Renáta, Roman, Romana, Růžena, Soňa, Stanislav, Šárka, Štěpán, Štěpánka, Tereza, Tomáš, Václav, Veronika, Věra, Viktorie, Vít, Vlasta, Vojtěch, Zdeněk, Zdeňka, Zuzana.

Kompresorový inhalátor s patentovaným systémem zajistí díky nejnovější technologii pohodlnou a bezpečnou inhalaci. Například inhalační souprava OMRON A3 Complete je vhodná pro aplikaci běžných inhalačních lékových forem, vysoce efektivní je však i vdechování aerosolu léčivých minerálních vod jako třeba Vincentky.

Ve kterých obdobích roku je vhodné inhalovat, to záleží na druhu zdravotních obtíží. Od podzimu do jara kvůli různým epidemiím; celoročně pak při alergiích na roztoče, zvířata, pyly, plísně či při chronických plicních chorobách.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Inhalace uleví při chřipce i nachlazení

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci