Pětinu žáků vozí do školy autem, na venkově třetinu

19.9.2014 00:00   |   Děti
Život bez automobilu si nedovede představit 81 procent českých rodičů. Více než polovina z nich (51 %) navíc přiznává, že s narozením prvního potomka se intenzita potřeby vozidla v rodině výrazně zvýšila.

děto do školy

Až pro pětinu rodin slouží auto mimo jiné i k pravidelnému odvozu dětí do škol – 63 rodičů ze sta vozí dítě autem do školy během své cesty do zaměstnání, třetina českých rodičů však dopravuje své potomky vozem i přesto, že oni sami do práce autem nejezdí.

Vyplývá to z průzkumu společnosti ŠkoFIN, specialisty na financování osobních vozů.

„Automobil je bezpochyby pro mnoho dnešních rodin s dětmi nepostradatelným pomocníkem, což dokazují i výsledky našeho průzkumu,“ říká Petr Abrahámek, ředitel obchodu a marketingu ve ŠkoFIN.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak přimět dítě k pohybu?
Děti a zájmové kroužky: Vybírejte rozumně!
Jaro, kolo, brusle a spol.

„Každá desátá česká rodina uvádí, že narození dítěte bylo důvodem k pořízení vozidla, které do té doby rodina nevlastnila,“ dodává.

Nejčastěji na vesnici

Nejméně častá doprava dětí autem je v hlavním městě – pražské děti vozí do školy vozem pouze necelých 9 procent rodičů. Důvodem je logicky lepší dostupnost místních školských zařízení a také dobře fungující síť městské hromadné dopravy.

Nejčastější je pak cestování autem za vzděláním v obcích s méně jak 1000 obyvateli. „Děti z malých vesnic musejí do školy často dojíždět na větší vzdálenost, a tak je autem vozí až 35 rodičů ze sta,“ komentuje výsledky průzkumu Petr Abrahámek.

Pěšky dnes chodí do školy více než třetina (37 %) školáků, na Moravě je to dokonce 41 %. Kolo, koloběžku nebo brusle využívá k dopravě do školy jen minimum českých dětí – nejvíce jich je v Pardubickém (3,8 %) a Moravskoslezském kraji (3,7 %).

Jakým způsobem se vaše dítě dopravuje do školy a jak jste se do ní dopravovali vy?

Rodiče chodili více pěšky

Výsledky průzkumu ŠkoFIN poukázaly i na zásadní rozdíly v dopravních zvyklostech dnešních dětí a jejich rodičů. V generaci rodičů dnešních dětí zcela jasně převládalo chození do školy pěšky (59 %), autem byly dopravováni jen ve 2 % případů.

Jedním z důvodů takto výrazné změny je samozřejmě i větší dostupnost automobilů pro současnou rodinu. Nejenže je na trhu širší nabídka vozů mnoha kategorií, ale výrazně snazší jsou i možnosti jejich financování.

Dnes si lidé mohou zvolit pro ně ten nejvhodnější způsob financování vozu, aniž by to výrazně zasáhlo rodinný rozpočet.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Pětinu žáků vozí do školy autem, na venkově třetinu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci