Už víte, do jaké školy dovedete budoucího prvňáčka?

8.1.2013 00:00   |   Děti

Překulil se rok a další várka těch nejmenších se půjde ukázat do opravdové velké školy – blíží se zápisy. Naplánovány jsou zhruba od poloviny ledna do půlky února.


zápis

K zápisu si sebou musíte vzít nejen rodný list dítěte a svůj platný občanský průkaz (eventuálně i potvrzení pediatra či psychologa o školní nezralosti dítěte, budete-li žádat o odklad docházky), ale i jistotu, že váš prvňáček se mezi dětmi ve třídě neztratí a nestane se nevhodným terčem výtek či posměchu.

Co by měl prvňáček zvládat

Co by mělo dítě k zápisu zvládnout? V podstatě by se umělo samo obsloužit v šatně, v koupelně a na záchodě, používat příbor, smrkat do kapesníku a pracovat s drobnými předměty.

  • Znát správně svoje jméno, příjmení, adresu, vědět, jak se jmenují rodiče a sourozenci.
  • Umět se obléknout i převléknout včetně zavázání tkaniček, najíst se příborem.
  • Kreslit nejen tužkou, ale i pastelkami, využívat při kreslení barev a zvládnout jednoduché vystřihovánky z papíru.
  • Udržet pozornost při čtení či sledování pohádky, nebo písničky, umět její obsah jednoduše tlumočit, něco zazpívat, zarecitovat.
  • Umět se pohybovat v kolektivu, pozdravit, požádat o hračku, poděkovat.

Už dávno neplatí, že při zápisu do základní školy jde pouze o přípravu na mnohem důležitější navazující vzdělání a že tedy výběr „základky“ není až tak podstatný.

Může vás zajímat

Prvňáček nebo rodiče? Kdo má větší obavy?
Připravte se i na prvňáčkovy trampoty
Jak zvládnout první týdny nových povinností?

Právě naopak - na základní škole totiž dítě získává nejen nové vědomosti, ale také rozvíjí svou schopnost a zájem je vstřebávat a samostatně vyhledávat. Základní škola zároveň do jisté míry formuje osobnost dítěte, a může tak v mnoha ohledech ovlivnit jeho budoucí (nejen) profesní vývoj.

Podle čeho školu vybírat?

Velmi cenným zdrojem jsou reference lidí z vašeho okolí, kterým důvěřujete. Neomezujte se však pouze na ně, ani na informace o školách, které se nacházejí v blízkosti vašeho bydliště. Nejprve zvažte, jaký typ školy bude pro vaše dítě nejvhodnější podle jeho zájmů i povahy, protože se nabízí řada možností, například školy s rozšířenou výukou jazyků či více zaměřené na jinou oblast nebo školy mezinárodní.

Pořádně si prohlédněte webové stránky školy a zjistěte si, jak přistupují ke vzdělávání. Tam si zjistíte, jaká je filozofie školy, kolik žáků je v jedné třídě a zda má učitel skutečně možnost se jim individuálně věnovat. Podívejte se také, podle jakých osnov se na škole vyučuje. Doba, kdy se lidé obávali výuky podle zahraničních vzdělávacích osnov, je již minulostí.

Mít čas je plus

„Například program naší mezinárodní školy postavený na britských osnovách nám umožňuje přistupovat ke vzdělání mnohem individuálněji a praktičtěji. Učitelé mají například dostatek času, aby se mohli věnovat každému dítěti a podle potřeb jednotlivých žáků rozvíjet jejich osobnost i talent,“ říká Lynne Thompson z pražské Park Lane International School, která poskytuje vzdělání v angličtině.

Děti se během výuky na mezinárodní škole navíc setkávají se spolužáky ze zahraničí a dostávají se tak do bezprostředního kontaktu nejen s cizím jazykem, ale také s odlišnými zvyky.

Může vás zajímat

Když se ve škole nedaří
Máme doma leváka, je třeba se bát?
Důležitá je správná aktovka či batoh

„Osnovy naší školy jsou samozřejmě uznány českým Ministerstvem školství, takže například přechod na státní školu je bez problémů možný,“ doplňuje paní Thompson.

Není nad osobní zkušenost

Internet je dobrý základ, ale vidět poprvé zvolenou školu až při zápisu je pozdě. Jednou z možností je návštěva dne otevřených dveří, který ale může být poněkud stylizovaný. Pokud vám to škola umožní, jděte se do ní tedy podívat i při běžném režimu.

Leccos vám napoví také výzdoba a okolí školy. Jsou-li na stěnách vystaveny výrobky dětí, kterými se mohou pochlubit, je to jednoznačné plus. Samozřejmostí by měla být naprostá čistota prostředí, ale také klidné prostřední, upravené okolí, školní hřiště a sportoviště a podobně.

Následovat by měla druhá návštěva, na kterou vezmete s sebou i budoucího prvňáčka, aby sám řekl, jestli se mu škola líbí. Je dobré už předtím s dítětem o škole mluvit a vzbudit jeho zájem.

A jdeme do školy!

Nijak dítě před zápisem nestresujte, začněte den jako obyčejně a dejte najevo, že vy se na zápis těšíte. Zvolte spíš pohodlné oblečení, ve kterém se dítě cítí dobře, než přehnaně slavnostní. Pokud se dítěti něco při zápisu nepovede, je zbytečné mu to vytýkat.

A pokud učitelka doporučí odložení školní docházky o rok, vězte, že je to doporučení odborníka a dobře ho zvažte. Naopak, nesnažte se dítěti „prodloužit dětství“ tím, že mu sami zařídíte odklad. Bude-li se dítě zralé na školní docházku rok zbytečně nudit ve školce, ničemu to neprospěje.

ozt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Park Lane International School a archiv

Přečtěte si také

Diskuse: Už víte, do jaké školy dovedete budoucího prvňáčka?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci