Naučte děti, že zdravé může být i dobré

2.5.2012 00:00   |   Děti
Zmrzlina, čokoláda a dort. Možná v jiném pořadí odpoví děti na otázku, co mají nejraději. Mrkev, kedlubny či jablka cukrovinky asi nikdy netrumfnou, ale udělejte všechno pro to, aby nebyly od nich moc daleko.

děti, jídlo

Pro zdravé a vyvážené stravování dětí platí podobné zásady jako v případě dospělých. V dětském jídelníčku je nutné se vyvarovat obzvlášť potravin obsahujících rafinovaný bílý cukr, ztužených rostlinných tuků, polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem aditiv, barviv a prodlouženou trvanlivostí.

Jáhly, kuskus, vločky...

Není vhodné nadměrné používání bílé mouky obsahující oproti celozrnné jen minimum živin, ani kravské mléko, které je velmi těžko stravitelné.

Naopak vhodnými surovinami pro přípravu dětských jídel jsou: zelenina a ovoce, z tuků olivový olej, oříšky a semínka, celozrnná rýže, jáhly, pohanka, celozrnný kuskus nebo ovesné vločky, pečivo (nejlépe celozrnný kváskový chleba bez přídavků kypřidel a ochucovadel), luštěniny, mléčné výrobky jako jsou kysané neslazené mléčné produkty, kozí produkty, žervé, ricotta apod., vejce v bio kvalitě. Maso stačí dětem 1-2x týdně (bio kuřecí, krůtí, králičí, rybí).

Dobroty s obsahem cukru a bílé mouky přispívají u dětí nejen k nadváze ale i hyperaktivitě a problémům se soustředěním. Tukové buňky se tvoří do 3 let, potom v organismu přetrvávají, takže obézní děti snadno přibývají na váze i v dospělosti. Jenže u dětí racionální motivace zpravidla selhává, zkrátka chtějí jíst, co jim chutná.

Může vás zajímat

Dětský jídelníček: Čeho se vyvarovat
Patří dětem tuky a sladkosti?
Chcete zdravé miminko? Jezte zdravě!

Jak učit?

Jak je tedy naučit, že zdravé může být i dobré? „Dítě je součástí stravování celé rodiny, nejlepší je, když dospělí jdou příkladem a společně omezí solení, smažení, zvýší přísun celozrnných obilnin a zeleniny,“ upozorňuje výživová poradkyně Monika Divišová (na snímku vpravo) z centra zdravého hubnutí Wellnessia.

„Je třeba dětem trpělivě vysvětlovat, proč jíst zdravě – například, že jim bude chybět síla na sport, budou zase nemocné, doma, bez kamarádů a podobně. Ale určitě nevyhrožovat ani neuplácet sladkostmi - když sníš papriku, dám ti čokoládu, nenutit děti za každou cenu dojídat. Prostě nevytvářet okolo jídla negativní emoce,“ radí.

Nezapomeňte na pití

„Podstatně lepší motivací je zapojit děti do přípravy jídel a nové potraviny jim nabízet s nápadem – polévku podávat v talíři s obrázkem na dně, ze zeleniny na talíři vytvořit obličej, sýr cottage smíchat s tvarohem v poměru 2:1, přidat bylinky a lehce nabírat zeleninovými „prsty“ z mrkve a kedlubny,“ dodává Monika Divišová.

Důležité je hlídat, aby děti přes den nezapomínaly pít, od 3 let cca 1,5 – 2 litry, nejlépe neslazených nápojů (pokud už sladit, tak jablečným 100 % džusem). Také pro děti platí zásada, že snídaně je základ a jíst se má pravidelně, 5x – 6x denně.

Změňte jídelníček!

„Velmi často se nám klienti svěřují, že díky změně v jejich osobním jídelníčku začali hubnout i jejich děti. Neučíme totiž klienty držet dietu, ale pomáháme jim postupně měnit celý životní styl zdravějším směrem. Do něj patří i stravování celé rodiny,“ říká výživová poradkyně

Proto pokud chcete udělat něco pro zdraví svých dětí, podívejte se co máte v lednici a na svém talíři!

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Naučte děti, že zdravé může být i dobré

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci