Správná aktovka i batoh školáka – víc, než jen hezké obrázky

24.8.2012 00:00   |   Děti
Učebnice, sešity, penál, svačina… už jen pár dní, co zase budeme pečlivě dohlížet, aby si děti s sebou do školy nic nezapomněly. Koupili jste jim aktovku nebo rovnou batoh? A vybírali jste správně?

školní tašky

Odborníci radí obezřetnost při volbě školní aktovky či batohu – kromě hezkých obrázků, které se líbí zejména dětem, bychom se především měli zajímat o zdravotní parametry, bezpečnostní prvky, celkovou funkčnost brašny. A pak samozřejmě s nemenší pečlivostí dbát, aby ji naše ratolesti nosily tím správným způsobem.

Anatomicky tvarovaná záda

Taška či batoh by měly mít anatomicky tvarovaná záda, což má jednoznačně příznivý vliv na lepší držení těla. Aktovka by ještě navíc měla být pokud možno lehká a vážit co nejméně.

„Pro děti na prvním stupni by hmotnost aktovky neměla přesáhnout deset procent jejich tělesné váhy,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová (na snímku vpravo), která je primářkou Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

„Těžší předměty, jako jsou učebnice, knihy, doporučuji vždy ukládat do té části školní brašny, která je co nejblíže k zádům. Takto bude váha knih více přenášena na tělo a páteři se alespoň trochu uleví. Dbejte na to, aby si dítě bralo s sebou do školy jen nejnutnější věci, protože svou tašku má každý školák s sebou po celý den, stále ji někam přenáší a je tedy důležité, aby celkově měla brašna co nejnižší hmotnost,“ dodává MUDr. Michaela Tomanová.

Lehká konstrukce, užší a vyšší tvar

Zmíněná slova jen potvrzuje odborná dětská fyziterapeutka Mgr. Jana Tůmová: „Aktovka či batoh by skutečně měly mít co nejlehčí konstrukci. A navíc je vhodné preferovat spíše užší a vyšší provedení brašny – vzhledem k lepšímu rozložení váhy.“

„Vítanou předností je rovněž měkké polstrování v oblasti zad. Zároveň by ale měla být zadní část batohu vyztužená, aby držela ten správný tvar,“ říká specialistka Mgr. Jana Tůmová.

Popruhy se doporučují široké, měkké a nastavitelné, což je základní předpoklad ke zdravému zatížení páteře u dětí školního věku.

„V aktovce nebo v batohu by školáci určitě neměli nosit hračky. A například pokud jde o dodržování pitného režimu, je vhodné mít s sebou jen prázdnou láhev, do které si až ve škole dítě natočí pitnou vodu,“ uvádí Mgr. Jana Tůmová.

"Snížením zátěže a správným výběrem školní brašny pak lze jednoznačně předejít přetížení páteře a případně i bolestem zad u dětí.

Pro bezpečnost: Reflexní prvky i lemování

Důležitou vlastností nové aktovky či batohu pro školáka je, aby dítě bylo na ulici i za šera nebo za tmy dobře vidět: „Nezastupitelnou úlohu proto při výběru brašny mají také reflexní prvky,“ připomíná Anton Čižmárik, nákupčí společnosti Tesco, jednoho z největších maloobchodních prodejců u nás.

Vybírejte tedy takovou aktovku, která má například reflexní lemování po obvodu brašny i na popruzích. Mohou na ní být obrázky či znaky nebo jakékoliv prvky z reflexních materiálů, díky nimž je školák lépe vidět nejen za tmy a při špatném počasí, ale třeba i za ranní a podvečerní snížené viditelnosti.

Může vás zajímat

Dojdou vaše děti bezpečně do školy?
Prvňáček nebo rodiče? Kdo má větší obavy?
Jak zvládnout první týdny školních povinností
Fandíte známkám nebo slovnímu hodnocení?

Menším dětem patří aktovka, pro starší je batoh

Pokud jde o nošení brašny, obecně platí, že pro nejmenší školou povinné děti se hodí spíše aktovka. Má pevnější konstrukci, je přehlednější pro ukládání věcí a lépe drží tvar. Batohy jsou vhodnější pro starší školáky.

„Tašku i batoh by děti měly správně nosit nasazené na obě ramena. Nošení brašny na jednom rameni je oblíbený módní nešvar řady školáků, který vede k nevhodné zátěži zádových svalů a tím i k horšímu držení těla,“ uzavírá primářka MUDr. Michaela Tomanová.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Správná aktovka i batoh školáka – víc, než jen hezké obrázky

Batoh

22.9.2019   |   14:15   |   od: Milena
Pro mě je funkčnost tašky na prvním místě, ale pro syna byl samozřejmě nejdůležitější vzhled. Nakonec jsme našli batoh, se kterým jsme spokojeni oba. 
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 22. 9. 2019 14:15
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci