Jak nastartovat školáka do lavic

1.9.2010 00:00   |   Děti
Pomalu začíná školní rok – to pro rodiče většinou znamená neklid, protože se jim po prázdninách málokdy podaří připravit dítě včas a podle svých představ na nové období.

děti a snídaně

Pro děti je však škola spojena s daleko zásadnější změnou. Jde o přechod na nový, pracovní rytmus, který od nich vyžaduje nasazení všech sil a navíc i značnou dávku pozornosti a soustředění ve školních lavicích.

Zvládnout přechod z prázdnin do školy

Prázdniny představují období relaxace a klidu. Děti si postupně přivyknou na různé druhy aktivit a především na zcela odlišný režim dne.

Naopak školní rok je pro děti prací na plný úvazek. Vždyť sledovat výuku, aby naplnily představy svých učitelů, není jednoduché. Vyžaduje plné nasazení, pozornost a aktivitu, která je následně odměněna dobrým prospěchem ke spokojenosti rodičů. A na tuto adaptaci je zapotřebí mnoho sil.

„Děti se vyvíjejí a tělo si žádá až šedesát procent energie na své základní fungování (tzv. bazální metabolismus), dvacet procent na denní aktivitu, na průběžnou obnovu tkání je to pak deset procent. Navíc, všechny školní aktivity jsou spojeny s vysokou psychickou zátěží a růstem, který spotřebovává zhruba deset procent z celkového denního příjmu energie,“ vysvětluje dětský obezitolog MUDr. Zlatko Marinov z Dětské polikliniky Fakultní nemocnice Motol.

Pohoda začíná snídaní

K tomu, aby školák přechod z prázdnin zvládl a neměl ihned po příchodu do školy problémy, jsou tu především rodiče. Kromě pomoci se školními úlohami či nakreslením králíčka mohou pro dítě udělat mnohem víc – upravit mu jídelníček tak, aby odpovídal a hradil energetickou potřebu.

Může vás zajímat

Zdravá strava? Tohle je špatně!
Vitamíny z lékárny? Dětem moc ne
Obezita! Jak poznat zdravý tuk?
Recepty: Středomořská strava jako lék

Pediatři a výživoví odborníci se shodují v tom, že důležitost vyvážené a vydatné snídaně s příchodem nového školního roku u dětí zásadně stoupá. Její role spočívá především v zajištění fyzické a dušení výkonnosti a psychické pohody. Důvodů, proč by měli školáci snídat, je dle MUDr. Zlatka Marinova daleko více.

V průběhu „nočního hladovění“ dochází prací nervového systému k vyčerpání osmdesáti až devadesáti procet zásob glykogenu, což je hlavní zdroj glukózy pro činnost CNS (centrálního nervového systému). Právě tento zdroj však děti potřebují k pracovní činnosti ve škole a tím, že dojde k jejímu vynechání, jsou jeho zbytky do dvou hodin zcela spotřebovány.

Následky na sebe nenechají čekat: vznikne jakási poplachová stresová reakce, vedoucí až k pohybovému neklidu a zapojení pohybového tukového metabolismu, který se následně stává zdrojem energie. Děti jsou celkově neklidné, roztěkané a nepozorné. A právě snídaně s vyšším obsahem sacharidů dodává pozitivní naladění limbického systému v CNS, který podporuje koordinaci. Navíc školákům pomáhá udržet pozornost a lépe zvládat stres.

Pokud se ráno nesnídá, dochází také k rozvoji tzv. zásobního metabolismu – v případě častého vynechání jídla si totiž organismus vždy část energie uloží. Tím však postupně vznikají nežádoucí zásoby pro případ, že by organismus opět trpěl nedostatkem jídla. Jinak řečeno: je to důvod, proč děti tloustnou.

Doc. PhDr. Slávka Fraňková, DrSc. zabývající se vztahem mezi výživou a psychologií dítěte, k této problematice dodává: „Při vynechávání snídaně dítě brzy podléhá únavě a klesá jeho pozornost. Může se rovněž vyskytnout podrážděnost, emoční labilita či agresivita."

Co po ránu zvolit?

Pro ranní probuzení a nastartování těla je vhodné dodat tělu dostatek lehce stravitelných sacharidů v kombinaci s mléčným produktem, které školákovi dodají dostatek energie pro jeho školní práci vyžadující soustředění a pozornost.

„Snídaňové celozrnné cereálie patří mezi nejvhodnější volbu pro dětskou ´pracovní´ snídani. Jednak pro svou výživovou a energetickou hodnotu, tak pro pozitivně stimulující efekt na senzorická centra, který pomáhá překonat fyziologické ranní nechutenství. Proto je u nich zaznamenána plošná dětská akceptovatelnost,“ říká MUDr. Zlatko Marinov. Navíc obsažená vláknina v kombinaci s porcí mléka zasytí organismus na dlouhou dobu a zmírní pocit hladu v dopoledních hodinách.

Rodiče nejsou často důslední, nevěnují rannímu jídlu pozornost a podceňují jeho význam, protože jej považují za časový luxus. I proto jsou celozrnné snídaňové cereálie vhodnou alternativou, které si zvládne připravit sám prvňáček.

Sestavte dítěti jídelníček


Pro zvětšení klikněte na obrázek.

jik, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak nastartovat školáka do lavic

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci