Měsíční děs PMS. Každá třetí to zná

18.8.2010 00:30   |   Zdraví a krása
PMS tato tři písmena proklíná v Česku třetina žen – pravidelně každý měsíc začnou být podrážděné, nespokojené, bolí je hlava, klouby, pociťují tlak v prsou…

PMS

Některým se objeví na obličeji pupínky, jiné mají potřebu nezřízeně pojídat například čokoládou. Důvodem je právě PMS, neboli premenstruační syndrom.

„Premenstruační syndrom, též premenstruační tenze, je soubor tělesných a duševních příznaků, projevujících se v závislosti na menstruačním cyklu,“ vysvětluje MUDr. Jiří Slíva, Ph.D. (na snímku vpravo), který působí jako odborný asistent Ústavu farmakologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Trpí třetina žen

Ačkoliv u naprosté většiny žen se krátce před začátkem krvácení objevují příznaky blížící se menses, povětšinou je nijak neomezují v žádných běžných činnostech a neovlivňují kvalitu života.

„Příznaky, které shrnujeme pod označením premenstruační syndrom, se mohou objevit až ve dvoutýdenním předstihu, což prakticky odpovídá proběhlé ovulaci. A ustupují úměrně se blížícímu menstruačnímu krvácení. Počínaje vlastní menses příznaky obvykle spontánně odezní, avšak přibližně u třetiny až čtvrtiny žen mohou plynule přejít i do menstruační fáze cyklu,“ říká MUDr. Jiří Slíva, Ph.D.

Jak PMS poznáme?

• Psychické projevy
Depresivní nálada, pocit nespokojenosti, nižší schopnost pociťovat štěstí, úzkost, pocit napětí, emoční labilita, strach, podrážděnost, vyšší sklon ke konfliktům, snížený zájem o běžné aktivity, letargie, poruchy pozornosti, zvýšená únava, pocit vyčerpání, nedostatku energie.

• Tělesné projevy
Změna chuti k jídlu, přejídání, zvýšená chuť na určité jídlo, spavost či nespavost, bolest hlavy, prsou, kloubů, svalů, zad i břicha, otok prsou, přírůstek na váze, otoky, nadýmání, zácpa, zvýšená teplota, akné.

Obtíže, které přináší premenstruační syndrom, potvrzuje rovněž gynekoložka MUDr. Kateřina Svojanovská. „U třiceti procent žen jsou tyto problémy natolik závažné, že jim doslova zasahují do běžných denních aktivit. Největší potíže mají ženy ve věku mezi dvaadvaceti a pětatřiceti lety,“ popisuje.

Proč vzniká?

Přesná příčina premenstruačního syndromu není známa. „Na základě pozorování jednovaječných dvojčat a rodin s výskytem PMS se usuzuje i na jeho dědičný podklad. Možnou příčinou však může být nerovnováha v některých přenašečových systémech na úrovni nervových synapsí v oblasti centrálního nervového systému,“ říká MUDr. Jiří Slíva, Ph.D.

Mezi rizikovými faktory, které se podle lékařů na rozvoji PMS podílejí, patří stres, kouření, dietní chyby (i drastické diety) a tím způsobený nedostatek minerálů manganu, hořčíku i vitamínů skupiny B, vitamínu E. Dále, jak bylo uvedeno, sem patří i výskyt PMS u některé z příbuzných – matky, sestry, babičky, tety.

Jak se PMS léčí?

V první fázi je doporučováno upravit jídelníček a celkově životní styl. „Z dietních opatření je kladen důraz na přísun vápníku, hořčíku, manganu a vitamínů E či B6. Pomoci mohou i některé fytopřípravky, například s obsahem drmku, jetele či pupalky,“ radí doktor Slíva.

Ženy by měly omezit pití kávy, kouření, alkohol, cukr a sůl. Naopak zvýšit příjem vlákniny v podobě ovoce a zeleniny. Vhodné je začít pravidelně cvičit – ideální je aerobní cvičení, například běh, aerobik, jízda na rotopedu, plavání, cvičení na veslařském trenažeru a poté samozřejmě dostatek spánku.

PohlreichMůže vás zajímat

Šéfovy rady: Jak poznat špatnou restauraci
Devět pravidel lásky pro ženy
Bolí vás hlava? Málo pijete!

„Vlastní léčba se ubírá dvěma směry. Lze ji tak rozdělit na hormonální léčbu, kdy se pomocí hormonálních tablet zablokuje ovulační cyklus. A pak je tu léčba nehormonální, kdy tlumíme bolest a podáváním antidepresiv můžeme ovlivnit psychické problémy,“ konstatuje MUDr.Jiří Slíva,Ph.D.

Má-li žena problém a hledá-li nejrychlejší pomoc, jsou odborníky doporučována takzvaná nesteroidní antiflogistika. „V gynekologii se o nich hovoří nejčastěji v souvislosti s léčbou dysmenorrhey, tedy bolestivé menstruace. V tomto ohledu se zdají být nejúčinnější léky s obsahem látky ibuprofen, jde třeba o Nurofen Rapid a podobné preparáty,“ radí dále lékař.

Kdy problémy ustoupí?

„PMS je většinou velice stabilní onemocnění, které poměrně slušně reaguje na adekvátní léčbu. Nicméně úměrně stárnutí se intenzita příznaků obvykle postupně zmírňuje a po menopauze syndrom vymizí zcela. Současné možnosti farmakoterapie však nabízejí u naprosté většiny žen jeho úspěšné zvládnutí,“ dodává doktor Slíva s tím, že krajním řešením může být i operace, při níž jsou odstraněny vaječníky, případně i s dělohou.

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Měsíční děs PMS. Každá třetí to zná

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci