I krátký nedostatek spánku naruší zdraví

17.8.2010 01:00   |   Zdraví a krása
Méně než čtyři hodiny spánku během pěti po sobě jdoucích nocích může mít vážný vliv na činnost mozku.

žena spí

Následky mohou být podle posledních studií stejné jako v případě celkové akutní spánkové deprivace. Výsledky posledních experimentů amerických vědců z univerzity ve Wisconsinu, které prováděli na zvířatech, potvrzují dosavadní teorie o negativním dopadu nedostatku spánku na mozek, ale i celý organismus.

Mozek se potřebuje dobít

Tým odborníků v čele s Dr. Chiarou Cirelli sledoval mozkové vlny krys udržovaných 20 hodin denně po dobu pěti dnů a více v bdělém stavu. „Ukázalo se, že každý cyklus, kdy měli hlodavci omezenou možnost spát, si vynahrazovali o to delším a hlubším spánkem," vysvětluje Dr. Chiara Cirelli. „To je nepřímou ukázkou toho, jak ospalá zvířata skutečně byla."

Výsledky jejího výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Čtyři hodiny spánku nestačí

Dr. Chiara Cirelli poukazuje na to, že nedostatkem spánku trpí velké množství lidí. „Místo toho, aby si šli lehnout, když jsou unavení, dívají se například na televizi a spoléhají na to, že spánek doženou o víkendech. To ale nemusí stačit. I relativně malý nedostatek spánku může ovlivnit naše kognitivní funkce - myšlení, vnímání, pozornost, paměť a podobně."

Experti upozorňují i na to, že několik nocí strávených jen čtyřmi a méně hodinami spánku nevynahradí ani desetihodinový odpočinek.

Následkem bývají poruchy mozkových funkcí, například pozornosti, vnímání a tak dále. Navíc dochází k odolnosti organismu vůči hormonu inzulínu, což může způsobit cukrovku.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: I krátký nedostatek spánku naruší zdraví

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci