Alergie na slunce jsou na vzestupu

31.7.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Snaha o bronzové opálení s sebou přináší nejenom získání toužebné barvy pleti a trendy vizáže, ale také čím dál častěji objevující se alergické reakce na slunce.

slunce a dívka

Množící se nepříjemné projevy ve formě kožních vyrážek a svědění jsou stinnou stránkou slunečných měsíců. To, čemu lidově říkáme "alergie na slunce", lékaři označují jako polymorfní světelnou dermatózu, neboli světelnou urtikariu (kopřivku).

Citlivá kůže reaguje neúměrně

Zatímco kůže zdravých lidí reaguje přiměřeně a poškodí se teprve nadměrným sluněním, kůže citlivých osob reaguje za určitých podmínek neúměrně.
Na jednotlivých partiích těla jako jsou nejčastěji ramena či hruď, způsobuje těmto lidem UV záření alergické projevy v podobě červených svědících pupínků.

V souladu s posledními výzkumy a laboratorními šetřeními se zjistilo, že na polymorfní světelné dermatóze se kromě uvolněného histaminu v pokožce podstatně podílí také volné radikály představující agresivní molekuly.

Zajděte na testy

„Tyto radikály potom dorážejí na buňky a způsobují kožní problémy," potvrzuje MUDr. Ivana Šetinová ze společnosti Imumed. „Při léčbě sluneční alergie je nejdůležitější a zároveň nejsložitější identifikovat, jakou formou světelné dermatózy pacient trpí. K tomu slouží speciální testy nebo dermatologické vyšetření, kdy lékař pomocí speciálního UV světla vyprovokuje alergickou reakci," dodává MUDr. Ivana Šetinová.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Alergie na slunce jsou na vzestupu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci