Dětem ze zkumavky hrozí vyšší riziko rakoviny

20.7.2010 00:00   |   Zdraví a krása
U dětí a mladých lidí, kteří přišli na svět díky umělému oplodnění mimo tělo matky je vyšší nebezpečí, že onemocní rakovinou, než u jejich přirozeně počatých vrstevníků.

in vitro

Podle odborníků není příčinou samotný způsob oplodnění, ale řada dalších faktorů, které s ním souvisí.

Oplodnění "ve zkumavce" (in vitro) je technologicky nejvyspělejší metodou asistované reprodukce, při níž se z těla ženy odebere vajíčko, v laboratorních podmínkách se oplodní a vrátí do matčiny dělohy.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Těhotná má jíst za dva? Ale kdeže!
Špeky a obezita. Jak poznat zdravý tuk?
Čím se mohou vaše děti otrávit?

„Zatímco u normálně počatých dětí se vyskytne rakovina v necelých dvou případech z tisíce, v případě dětí ze zkumavky jsou to tři na tisíc," tvrdí profesor Bengt Källén ze švédské univerzity v Lundu.

Co je za tím?

Jeho tým sledoval zdravotní údaje 30 000 dětí počatých ve zkumavce. Zjistil, že v 53 případech se u nich objevila rakovina, což je o 15 víc, než by odpovídalo průměru v běžné populaci. Experti došli k závěru, že nebezpečí zhoubného bujení je u těchto dětí o 42 procent vyšší než u ostatních.

„Děti ze zkumavky se v jistých ohledech liší od ostatních,“ říká profesor Bengt Källén. Podle něho to není přímo způsob oplodnění, ale další faktory, které s ním úzce souvisí a které mohou zvýšené riziko ovlivnit. K nim patří například předčasný porod a dýchací potíže po narození.

Experti nyní hodlají provést další výzkum na větším vzorku populace, který by dosavadní hypotézu potvrdil a popřípadě objasnil, jaké typy zhoubného bujení se u ohrožené skupiny vyskytují nejčastěji.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Dětem ze zkumavky hrozí vyšší riziko rakoviny

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci