Těhotná má jíst za dva? Ale kdeže!

26.2.2010 00:00   |   Zdraví a krása - TĚHOTENSTVÍ A POROD
To je moc dobře, že ti chutná, teď musíš jíst za dva – tak na podobné zásady by měly nastávající maminky raději zapomenout. I pro ně platí pravidla zdravé výživy. Dokonce by do šestého měsíce těhotenství ani neměly způsob stravování nijak měnit.

těhotná
A pokud jde například o první tři měsíce, tak tady je z hlediska výživy potřeba navíc pouhých dvě stě kalorií denně, což představuje malý sendvič. Uvádějí to nová doporučení britského Národního institutu pro zdraví a klinický výzkum, jak o nich informoval jeho představitel, profesor Mike Kelly.

Každá čtvrtá obézní

K takové změně stravovacích doporučení vedl britské experty rostoucí počet obézních maminek – každá třetí má nadváhu a každá čtvrtá už je přímo obézní.

"Stále platí, že obezita matky znamená riziko pro dítě. Ale na druhou stranu by těhotné ženy neměly hubnout. Důležité je, aby přebytečná kila shodily ještě před otěhotněním a pak po porodu. V této snaze bychom je měli výrazně podpořit. Bohužel se tady nepříznivě projevuje i to, jak jsou nastávající matky ze všech stran doslova bombardovány mnohdy rozporuplnými radami o významu zdravé výživy i fyzické aktivity během těhotenství," řekl profesor Mike Kelly.

Do jaké kategorie BMI patříte?
BMI = tělesná váha(v kg) / tělesná výška² (v metrech)

BMI Kategorie Zdravotní rizika
méne než 18,5 a podváha vysoká
18,5 - 24,9 v normě minimální
25,0 - 29,9 nadváha nízká až lehce vyšší
30,0 - 34,9 obezita 1.stupně zvýšená
35,0 - 39,9 obezita 2.stupně (závažná) vysoká
40,0 a více obezita 3.stupně (těžká) velmi vysoká

Londýnský Národní institut pro zdraví a klinický výzkum chce proto odborníkům poskytnout přesná doporučení, jak podpořit ženy před těhotenstvím, během něho i po porodu.

"Je pravda, že mnohým maminkám s nadváhou se narodí zdravé dítě. Avšak nevyhnou se komplikacím v těhotenství a tyto problémy se pak ještě zvyšují u žen, které mají BMI nad 30," vysvětlil profesor Mike Kelly. Nová expertní doporučení navíc berou v úvahu požadavky na péči o malé dítě a z toho plynoucí únavu maminek.

Může vás zajímat injekce

Nepodceňujte klíšťata. Mohou i zabít
Meningokok hrozí především dětem
Klíšťata se naučila žít blíž lidem

"Rádi bychom rozptýlili některé mýty o tom, jaké potraviny a v jakém množství je nezbytné jíst právě v těhotenství. Není totiž vůbec nutné jíst za dva nebo se dokonce nutit třeba k pití plnotučného mléka," dodal profesor Mike Kelly.

Maximálně dvanáct kilo navíc

"Je rovněž důležité pochopit, že snížení váhy po porodu vyžaduje čas a že fyzická aktivita s tím spojená neovlivní schopnost ženy kojit," zdůraznil profesor Mike Kelly. K tomu sdělila Britská královská společnost porodníků a gynekologů, že doporučený maximální limit pro zvýšení váhy v těhotenství je deset až dvanáct kilogramů.

"Ženy jsou v době těhotenství přístupnější ke změně své výživy a tento krok může pak následně zlepšit jejich model stravování i po porodu a v dalším životě vůbec," uvedla Rosie Dodds ze společnosti.

irt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Těhotná má jíst za dva? Ale kdeže!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci