Co nejdéle kojit znamená předcházet obezitě

21.1.2010 00:00   |   Zdraví a krása - KOJENÍ A VÝŽIVA DĚTÍ
Další dobrý důvod, proč dítě kojit co nejdéle, našli dánští vědci. Čím později začne přijímat pevnou stravu, tím spíše se v dospělosti vyhne obezitě.

mimino s lahví

Dosavadní výzkumy zastávaly teorii, že kojení je ochranou proti tloušťce, jejich výsledky ale zatím nebyly dostatečně průkazné.

Minimum je půl roku

Světová zdravotnická organizace a Americká pediatrická akademie doporučují plně kojit alespoň půl roku a do té doby nepřilepšovat miminku ničím jiným. Mnoho rodičů ale začíná s přikrmováním dříve.

Na téma KOJENÍ – Přečtěte si:

Mateřské mléko proti astmatu
Kojení je pro miminko to nejlepší!
Je možné kojit v těhotenství?
Jak kojení vhodně ukončit?
Před rakovinou může ochránit kojení

„Čím později začne dítě dostávat doplňkovou stravu, tím nižší je riziko, že v dospělosti bude trpět nadváhou," vysvětluje Dr. Kim Fleisher Michaelson z Kodaňské univerzity.

Vedla tým, který zkoumal zdravotní stav 5 068 mužů a žen narozených v Kodani v letech 1959 až 1961. V té době se rodičům doporučovalo, aby se děti dokrmovaly od čtyř měsíců, mnozí to ale dělali ještě dřív.

Platí i pro dospělost

Vyšlo však najevo, že v jednom roce měly déle kojené děti nižší BMI (index tělesné hmotnosti) - což je standardní ukazatel případné obezity. Experti zjistili, že věk, ve kterém začnou rodiče dávat svým potomkům různé druhy potravin, má pak vliv na BMI i v dospělosti.

„Ve dvaačtyřiceti letech se nebezpečí obezity snižuje o pět až deset procent s každým měsícem, o který se prodloužilo kojení," vysvětluje Dr. Kim Fleisher Michaelson.

„Myslím, že nejlepší je nezačínat s dokrmováním před půlrokem věku. Může se stát, že miminko potřebuje doplňkovou stravu dřív, nikdy by k tomu ale nemělo dojít před čtvrtým měsícem," dodává.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Co nejdéle kojit znamená předcházet obezitě

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci