Tuk v jídle ještě neznamená tloustnutí

15.12.2009 00:00   |   Zdraví a krása
Lidé, kteří si chtějí udržet správnou hmotnost, nemusí mít hrůzu z množství tuků, jež snědí. Množství kalorií, které z tuku získají, nemá ve srovnání s bílkovinami nebo cukry žádný vliv na budoucí přírůstek váhy.

Tuk v jídle ještě neznamená tloustnutí

Britští vědci zjistili, že přírůstek hmotnosti neovlivňuje ani druh tuku, který jíme.

Kolik nejvíc? Nikdo neví

Diabetoložka Dr. Nita G. Forouhi, vedoucí vědeckého týmu Institutu pro metabolický výzkum z Addenbrookovy univerzitní nemocnice v britské Cambridgi tvrdí:

„Ze všeho nejdůležitější je dodržovat zdravý životní styl – jíst vyváženou stravu a pravidelně se hýbat – a nikoli to, že se zaměříme na kontrolu příjmu tuků jako jediného faktoru, který může škodit našemu zdraví."

Vědecký tým z britské Cambridge navíc poukazuje na to, že množství tuku, po kterém dochází k tloustnutí, dosud nebylo určeno. Sledovali proto deset let zdravotní údaje 90 000 mužů a žen ze šesti evropských zemí.

Přírůstek váhy je na tuku nezávislý

Příjem tuků u sledovaných osob činil v průměru 31,5 až 36,5 procenta celkového příjmu kalorií. Respondenti ročně přibrali v průměru jeden kilogram. Analýza všech faktorů, které měly na tuto skutečnost vliv, ale ukázala, že přírůstek váhy je na množství zkonzumovaného tuku nezávislý.

chlebaMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Dieta na lepší náladu? Chleba!
Ženské křivky prý napoví i o inteligenci
Nejlepších 50 bouračů tuku

Podle Dr. Nity G. Forouhi však nelze z těchto poznatku vyvozovat, že bychom snad mohli bez jakýchkoli následků sníst tolik tučných jídel, kolik se nám zachce.

Optimální jsou "zdravé" tuky z ryb, ořechů a také rostlinné oleje – měly by činit 20 až 35 procent celkového množství kalorií.

ko

Přečtěte si také

Diskuse: Tuk v jídle ještě neznamená tloustnutí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci