Tuk v jídle ještě neznamená tloustnutí
15.12.2009 00:00 | Zdraví a krásaBritští vědci zjistili, že přírůstek hmotnosti neovlivňuje ani druh tuku, který jíme.
Kolik nejvíc? Nikdo neví
Diabetoložka Dr. Nita G. Forouhi, vedoucí vědeckého týmu Institutu pro metabolický výzkum z Addenbrookovy univerzitní nemocnice v britské Cambridgi tvrdí:
„Ze všeho nejdůležitější je dodržovat zdravý životní styl – jíst vyváženou stravu a pravidelně se hýbat – a nikoli to, že se zaměříme na kontrolu příjmu tuků jako jediného faktoru, který může škodit našemu zdraví."
Vědecký tým z britské Cambridge navíc poukazuje na to, že množství tuku, po kterém dochází k tloustnutí, dosud nebylo určeno. Sledovali proto deset let zdravotní údaje 90 000 mužů a žen ze šesti evropských zemí.
Přírůstek váhy je na tuku nezávislý
Příjem tuků u sledovaných osob činil v průměru 31,5 až 36,5 procenta celkového příjmu kalorií. Respondenti ročně přibrali v průměru jeden kilogram. Analýza všech faktorů, které měly na tuto skutečnost vliv, ale ukázala, že přírůstek váhy je na množství zkonzumovaného tuku nezávislý.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATDieta na lepší náladu? Chleba! |
Podle Dr. Nity G. Forouhi však nelze z těchto poznatku vyvozovat, že bychom snad mohli bez jakýchkoli následků sníst tolik tučných jídel, kolik se nám zachce.
Optimální jsou "zdravé" tuky z ryb, ořechů a také rostlinné oleje – měly by činit 20 až 35 procent celkového množství kalorií.
ko
Přečtěte si také |
---|