Ženské křivky prý napoví o inteligenci

14.11.2009 00:00   |   Styl
Ženy s bujnějšími křivkami dosahují v průměru lepších výsledků v inteligenčních textech, než ženy velmi štíhlé. Vyplývá to ze studie, kterou uskutečnil americký vědecký tým z univerzit v Pittsburghu a Berkeley. Avšak nikoliv všichni s tím souhlasí. A to ani s jejich zjištěním, že dámy kypřejších tvarů mívají chytřejší děti.

Ženské křivky prý napoví o inteligenci

Vědci studovali šestnáct tisíc žen a dívek a zjistili, že ty s bujnějšími křivkami dosahovaly lepších výsledků v kognitivních testech. A totéž platí o jejich dětech. Čím větší je rozdíl mezi objemem pasu a boků ženy, tím lépe.

Jde o mastné kyseliny?

Výzkumný tým z Pittsburské univerzity a z Kalifornské univerzity v Berkeley došel k názoru, že tato jejich zjištění mohou souviset se zásobami mastných kyselin, které se ukládají v bocích.

Právě tuk v bocích totiž obsahuje významné množství omega-3 mastných kyselin, a ty zřejmě podporují duševní schopnosti ženy a v době těhotenství i rozvoj schopností jejího dítěte.

 PŘEČTĚTE SI

 Za neplodnost mohou i superspermie
 Pivo prospívá i ženám
 Sprcha může poškodit zdraví!

Muži, jak uvádí BBC, příznivě reagují na tyto rysy – tedy na poměr mezi pasem a boky. A není divu, protože si vybírají jak dobrou partnerku, tak dávají lepší šance vlastním budoucím dětem.

Všichni tento názor nesdílejí

Americká studie ovšem mnohé experty nepřesvědčila.

„Co se týče zásob mastných kyselin a jejich vztahu k inteligenci, je značně obtížné rozpoznat, jak velkou roli tu hrají také další faktory jako jsou například stravovací návyky a společenské postavení," vysvětluje britský vědec dr. Martin Tovee z Newcastle University.

„Ačkoliv je nám pochopitelně příjemná představa, že muže zajímá poměr mezi ženskými boky a pasem, tak musím připomenout, že tento rys je na žebříčku vlastností, které muž hledá u budoucí partnerky, ve skutečnosti poměrně nevýrazný," dodává dr. Martin Tovee.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Ženské křivky prý napoví o inteligenci

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci