Zhubněte chronologicky – po francouzsku

14.9.2009 00:00   |   Hubnutí
Francouzský lékař Alain Delabos upřesnil to, co vlastně už tušíme. Různá jídla se mají jíst v různých hodinách. Podle něj vlastně můžeme jíst všechno a téměř v jakémkoliv množství, ale v určitých denních časech.

HUBNUTÍ

Přizpůsobujeme tak svoji výživu potřebám těla. Jeho základním heslem je jíst mastné ráno, husté v poledne, sladké odpoledne a lehké večer.

Alain Delabos rozlišuje pět typů podle stavby těla:

Přesýpací hodiny

Vzhled – široké boky, velká prsa
Špatná výživa – příliš mnoho cukrů a ovoce

Chéops

Vzhled, jak název napovídá, tvar těla je pyramida. Úzká ramena, široké boky
Špatná výživa – nedostatek živočišných proteinů

Mnich

Vzhled – tahle postava připomíná sud, velké břicho, tenké nohy, štíhlé paže
Špatná výživa – nadbytek škrobů

Schwarzy

Vzhled – opak pyramidy. Největší šířka je v prsou, boky jako u Arnolda Schwarzeneggera
Špatná výživa – nadbytek proteinů

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak se vylepšit: 25 nejlepších letních triků
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Hubnutí: největší bludy a pravdy

Typ kmen stromu

Vzhled – velmi statná postava, ve všech částech
Špatná výživa – příliš mnoho jídla

A jak tedy jíst?

Snídaně

To je čas, kdy startujeme svůj organismus po delším útlumu spánku. Jídlo by tedy mělo mít největší energii z celého dne. Zapomeneme na „rychlé cukry“ jako je ovocný džus, cereálie nebo marmelády. Naopak nešetříme tuky, proteiny a pomalými cukry.

Doktor Delabos uvádí příklad běžné snídaně vhodné pro osobu měřící přibližně 1,70 m:
100 g sýra
70 g chleba
20 g másla
plus čaj, káva, voda, bez cukru a mléko

Máte-li více času, můžete ještě přidat dvě vajíčka nebo 100 g uzeniny. Když nemáte rádi sýr, udělejte si snídani „ po anglicku“ - česky zvanou hemenex a k ní klidně dva krajíčky chleba namazané máslem.

Oběd

Oproti jiným dietám propaguje doktor Delabos dobu oběda až po čtyřech hodinách od snídaně. Oběd by měl být složen výhradně z masa a malého množství příloh. Tedy žádný chléb, sýr, víno, dezert ani salát.

Příklad oběda
240 g červeného masa nebo 280 g bílého masa či 260 g uzenin nebo 4 vejce
plus malý šálek přílohy – rýže, těstovin, brambor

Přílohu můžeme také nahradit zeleninou nebo kysaným zelím. Maso také lze střídat s tučnými rybami, jako je losos, tuňák.

Odpoledne

Přichází čas na něco malého sladkého. Tentokrát se vyhneme ale všemu živočišného původu – jako jsou jogurty.

Nejlepší je kousek čokolády, nesolené oříšky, sladké ovoce, marmeláda. Pokud ale nemáte chuť na sladké, zkuste třeba olivy.

Večeře

Jak už bylo řečeno, měla by být lehká. Pokud nemáte hlad, nevečeřte vůbec. Jinak ale nejvhodnější je zelenina a libové maso. Také netučné ryby připravené dietně jsou výborné.

Pokud jde o váhu jídla, prý by měla být o 40 g nižší než je vaše výška. Tedy ten, kdo má 170 cm, by si měl dopřát 130 g masa. 

Jestliže večer nemáte chuť na maso, je tu i sladká varianta – ovoce, jablko s medem, kompot nebo dvě velké sklenice s ovocným džusem.

dp

Přečtěte si také


Diskuse: Zhubněte chronologicky – po francouzsku

Poděkování

11.10.2010   |   20:35   |   od: Vlasta
Děkuji za tuto dietu - moc mi vyhovuje, je nehladová a chutná.
Jídlem se zabývám celý život jako vedoucí školní kuchyně. Děti jsou spokojené a já také. Je ale fakt, že u nich dodržuji jiné zásady, než u sebe, protože předpisy jsou předpisy.
Celý život se stále snažím udržovat svou váhu - při 160 cm vážím 54 kg (je mi 55 let). Teď řeším jen větší břicho, které zřejmě souvisí s onemocněním ledvin, ale stejně věřím, že mi tato dieta pomůže mé problémy zmenšit.

Chrono-stravování

22.2.2010   |   15:45   |   od: laula
Chtěla bych tímto vysvětlit Kláře zde v diskusi, že snídaně je při tomto chrono-stravování opravdu bohatá a také celkově jíte opravdu hodně. Já osobně se takto stravuji, nemám žádný pocit hladu a hubnu pomalu, ale jistě.
K snídani si dávám (jelikož měřím zhruba 1 m 70 cm) 70 g chleba, což se rovná zhruba dvěma plátkům velkého toastového chleba, 20 g másla a k tomu 100 g jakéhokoliv sýra. Někdy mám dost problém toto vše sníst, na druhou stranu až do oběda neřeším hlad. Vlastně ani netuším, co to znamená.
A dále se stravuji dle toho, co je tady v článku popsáno. Tudíž, k obědu velký kus masa a plná miska přílohy, k svačině 30 g hořké čokolády a miska čerstvého ovoce. Dost často už ani nevečeřím, protože svačinu jím kolem šesté večer a hlad pak už opravdu nemám.
Díky tomuto stravování mi zmizel problém se zažíváním. Dříve jsem měla problém se zažíváním dvakrát týdně během dvou až tří dnů, tedy po celý týden. Byla jsem nafouklá a bolelo mě v břicho. Teď absolutně nic. Žádné obtíže s nadýmáním, ráno se probouzím s lehkým pocitem a s chutí na snídani :-)
Takže, kdo chce, ať se takto stravuje, kdo tomu nevěří, ať jen mávne rukou. Mně konečně něco pomáhá s mými problémy a s úbytkem na váze, aniž bych si musela vařit něco zcela jiného než pro zbytek rodiny. Jím ve stejný čas jako ostatní, což je fantastické. Zvlášť když žiji ve Francii, kde se večeří až kolem sedmé či osmé večer... :-)

aneb Nejezte vůbec...

22.9.2009   |   19:55   |   od: Klára
... píšete v článku, že na snídani kousek chleba a sýru, pak dietní oběd, jogurt na sváču a večeři žádnou. Takže prakticky nejíst. Fajn nápad, na to bych nepřišla. :-))) Ale, na oplátku mám také jednu novou dietu: je to vysokohorská Tatradieta. Jí se při ní Tatranky - jedna denně - a pijí se dva litry horské vody :-D
Zobrazeny poslední 3 příspěvky, celkový počet 3 příspěvky.
poslední příspěvek: 11. 10. 2010 20:35
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci