Vůně zlepšují řidičský um, myšlení i sex

22.8.2009 00:00   |   Styl
Vůně skořice pomáhá řidičům lépe se soustředit na řízení auta. Zároveň ale také uklidňuje a snižuje podrážděnost. I vůně kapučina nebo limonády zlepšují řidičské schopnosti. Vůně kávy a citrónu prý prospívají jasnému myšlení.

Vůně zlepšují řidičský um, myšlení i sex

Uvádí to zpráva britské nadace RAC, nezávislé instituce, zřízené pro ochranu zájmů zájmy motoristů, která se opírá o zjištění vědců. Ti totiž zjistili, že naše nálady mohou ovlivňovat i vůně.

Po mátě se běhá rychleji, po růžích dobře spí

Fyzickému výkonu zase prospívá máta. Studie čtyřiceti atletů ukázala, že když si před začátkem tréninku přičichli k mátě, běhali rychleji, měli větší sílu v rukách a byli schopni udělat více kliků ve srovnání se sportovci, kteří si k mátě nečichali. Vědci zatím nevědí, čím to je. Jedna možná teorie říká, že silné aroma prostě zlepšuje náladu.

Jaké máte štěstí v lásce?

Přečtěte si své zkušenosti
i budoucí osud z dlaně

Pokud chcete naopak klidně spát, přikloňte se k růžím. Němečtí vědci zjistili, že ženy, které usínaly s vůní růží, měly růžovější sny, než ženy spící v ložnici bez vůní. Nejhroznější sny mají naopak lidé, kteří ve spánku cítí pach zkažených vajec.

Vůně čerstvé kávy snižuje stres

Levandule pomáhá koncentraci a osvědčila se i jako povzbuzující prostředek proti útlumu, kterým mnoho lidí trpí po obědě. Japonští vědci zjistili, že produktivita zaměstnanců, kteří během přestávek čichali vůni levandule, se zlepšila. Byli výkonnější, než lidé, kteří nečichali k ničemu.

Co si můžete zkusit

Ukázky nápadů a tvorby
Kateřiny Bendové ve
FOTOGALERII

Přílišná konzumace kávy sice může způsobovat nervozitu, ale vůně čerstvé kávy snižuje stres. Vědci z jihokorejské Univerzity v Soulu přišli na to, že vůně kávy má vliv na hladinu různých chemických látek v mozku a kupodivu zklidňuje.

I výběr partnera ovlivňuje vůně

A nakonec vůně, kterou máme každý svou: vůně potu nám o druhých říká mnohé. Pokud nám dobře voní osoba druhého pohlaví, může to znamenat, že bychom spolu měli zdravé potomky. Různé studie ukázaly, že vůně mužského potu podvědomě ženě napoví, jestli jsou geny daného muže kompatibilní s jejími geny.

Pokud tedy ženu vůně nějakého muže přitahuje, je to rozhodně dobré znamení. Ženy naopak vůní svého potu naznačují, nakolik jsou v daných dnech plodné. V určitých dnech během menstruačního cyklu se pach potu z ženského podpaží mění. Signalizuje plodnost a mužům lépe voní.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Vůně zlepšují řidičský um, myšlení i sex

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci