Originální korálky – to musíte zkusit!

21.8.2009 00:00   |   Styl
Náušnice, knoflíky – na šaty i čepici, na cokoliv! Korálky, korálky, korálky. Každou generaci musí v jednu chvíli něco popadnout. V poslední době to jsou například korálky...

Originální korálky – to musíte zkusit!

Originalita se cenila vždy a všude. A když je navíc za pár korun... zkusím to také. Tak začínala většina těch, co korálkům propadli.

Abyste nemuseli absolvovat fázi hledání a seznamování, požádali jsme o několik rad návrhářku Kateřinu Bendovou, z jejíž dílny jsou i všechny práce na našich snímcích. Dejme jí tedy slovo:

V Českých Budějovicích jsem poprvé vstoupila do korálkového obchodu – byly to České korálky – a hned mi bylo jasné, že odtamtud neodejdu jen tak. Rozhodně neodejdu s prázdnou. Ale, pro co se rozhodnout?

Všude kolem byla spousta nádherných barev a tvarů, takže nezbylo, než si coby začátečník v korálkování připomenout nejdůležitější doporučení ze všemožných příruček: "Vybírejte takové korálky, které zaujmou na první pohled, protože z těch vás bude tvoření bavit."

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Žena má být krásná, ne krásně nalíčená
Bardot styl sluší každé ženě
Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
Co dělat, aby nás nezradily nohy?
Jak se vylepšit: Pětadvacet triků
Letí všechno, v čem se dobře cítíte

Zmíněného doporučení se držím dodnes. Když přijdu do obchodu, zpravidla nemám zcela vyhraněnou představu o tom, co vyrobím, ale jsem si naprosto jistá tím, co se mi tam líbí.

A protože se korálky drží na výsluní několikátou sezónu, je u nás již k dostání velké množství kvalitního materiálu i příruček. Já sama knížky používám spíš pro inspiraci – do příručky nahlédnu, ale pak si stejně zvolím vlastní způsob tvorby a styl, který mi vyhovuje.

Tak vznikly i náušnice, které si můžete vytvořit podle připojeného návodu. Jsou jednoduché na výrobu, lehké a neposedné – korálky se na vlasci při sebemenším pohybu houpou všemi směry.

INSPIRACE PRO VÁS

Ukázky z tvorby Kateřiny Bendové
najdete v naší
FOTOGALERII

A co budete k tvoření potřebovat? Tady je základní přehled:

Kleště – doporučuji kupovat je jednotlivě podle zaměření, v ceně okolo 150 korun (u štípacích kleští zabráníte tomu, aby drátky létaly po celé místnosti).
Afroháčky dle vlastního výběru.
Dvaceticentimetrové silonové vlasce – z vlastní zkušenosti mohu doporučit delší vlákna, lépe se s nimi pracuje a zkrátit je pak lze kdykoliv.
Zamačkávací rokajl, který po zamáčknutí kleštěmi slouží jako zarážka.
Korálky – na každou náušnici jsem použila jednu voskovanou perlu a směs broušených zelených korálků, Svarowski broušené korálky, bílý rokajl, pokovené růžové korálky a pokovené plastové kytičky.

Nyní již slíbený návod na výrobu lehkých náušnic. Postup je tento:

  1. Silonové vlasce nejdříve provlečeme ouškem afroháčku a přeložíme napůl. Pak na všechny vlasce navlékneme jeden zamačkávací rokajl a pod ouškem afroháčku zamáčkneme kleštěmi.
  2. Velkým korálkem provlečeme všechny konce vlasce, navlékneme další zamačkávací rokajl a zamáčkneme kleštěmi těsně pod velkým korálkem.
  3. Začneme navlékat menší korálky na jednotlivé konce vlasce. Můžeme si zvolit libovolnou výšku umístění i počet korálků v řadě. K zajištění opět použijeme zamačkávací rokajl.
  4. Teď zbývá "pouze" poslední maličkost, kterou je výroba druhé náušnice – ta by měla být zcela stejná jako náušnice první, i když neustálé přeměřování je poněkud zdlouhavé.

Pokud jste se tedy rozhodli procvičit svou zručnost, připojuji pár tipů, kde nakoupit:

České-Korálky.cz
Rooya.cz
Korálky.Stoklasa.cz
StarBeads.eu

Všem přeji hodně inspirace a především pak radosti z tvoření!

Kateřina Bendová

Přečtěte si také

Diskuse: Originální korálky – to musíte zkusit!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci