Co dělat, aby nás nezradily nohy?

10.7.2009 00:00   |   Styl
Módní návrhářce Beatě Rajské připadají na ženách v létě nejméně sexy trekové boty, to jest sandály, které se nosí především po horách.

Co dělat, aby nás nezradily nohy?

Stejně tak málo sexy vypadají prý na našich nohách umělohmotné crocsové botičky připomínající barevné dřeváky. Co ale v létě nosit a jak se starat o nohy?

Chodidla a paty

Nohy v létě vyžadují dvakrát tolik péče než v zimě. To dobře ví pedikérka Alena Mikulová z Prahy 6 : „Rozhodně bychom neměly podceňovat péči o chodidla a paty. Na kráse nám nepřidají rozpraskané paty v moderních sandálcích.“

Do rukou pedikérů by se měly ženy svěřit alespoň jednou za měsíc a vyžadovat také masáž chodidel, která uleví namáhaným nohám. „Pokud už k této vadě došlo, doporučuji po ošetření zakoupit přípravky s obsahem urey (močoviny), která zaceluje praskliny a obnovuje kůži,“ radí Mikulová.

Oteklé kotníky

Největším problémem v horkých dnech jsou bezesporu, zvláště u starších ročníků, oteklé nohy, hlavně kotníky. Při delších cestách v autobuse do zahraničí i při celodenním sezení v práci se na našich nohách objevují nehezké boule. Co s tím?

„Pokud to jde, dávat nohy výše než je břicho. Dobré je preventivně užívat léky – například Aescin, který je volně v prodeji,“ doporučuje Eva Struhovská, odbornice na lymfatické masáže ze Studia Linebody v Praze 5.

Co si obout

„Vynikající je také pomoc maséra, který se vyzná v lymfatických masážích. Mnohé ženy pak zjistí, že voda, která byla zadržována v nohou, postupně mizí a nejen tam – mnohdy i oteklá bříška splasknou... V zimě pomáhají i stahovací punčochy, ale ty v létě nejsou zrovna nejpříjemnější,“ dodává.

A co tedy v létě na nohy? Pokud právě máme problém s natékajícími končetinami, není co řešit. „Pohodlné sandály, boty na nízkém podpatku, balerínky, tenisky, zkrátka obuv, která nás nikde netlačí,“ radí módní návrhářka Věra Kocová.

„Pokud tyto problémy neřešíme, můžeme si dovolit moderní sandály na vysokém podpatku, podobně jako Jessica Parker v Sexu ve městě. Do práce si ale stejně pro jistotu vezmeme pohodlné pantofle,“ říká Kocová.

Děláte vůbec něco pro svoje nohy?

  1. Každý den si najděte čas na pohybovou aktivitu.
  2. Vyvarujte se jednostranné zátěže, jako je dlouhé stání nebo sezení.
  3. Udržujte dolní končetiny ve zvýšené poloze.
  4. Neseďte s překříženýma nohama.
  5. Choďte v botách s nižším podpatkem.
  6. Nenoste oblečení stažené v oblasti třísel či kolen.
  7. Dbejte na hygienu dolních končetin.
  8. Sprchujte nohy střídavě teplou a studenou vodou.
  9. Udržujte si optimální tělesnou hmotnost.
  10. Stravujte se podle zásad zdravé výživy.

zp

Přečtěte si také


Diskuse: Co dělat, aby nás nezradily nohy?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci