Pošlete dál: Nejlepších 50 bouračů tuku
31.7.2009 00:30 | StylŘíká se, že mezi nejdietnější jídla na světě patří japonské sushi – hlavně rolky syrového rybího masa s rýží. Zdá se, že Japonci to mají lety vyzkoušené. Ostatně náš přehled to potvrzuje.
Zde je seznam padesáti největších nepřátel tuku, který můžete poslat svým známým (využijte tlačítka pod článkem):
- Jablka obsahují pektin, který vyvolává pocit nasycení.
- Banány jsou rychlým zdrojem energie se svými přírodními cukry a také stimulují vylučování vody.
- Hrušky mají vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu a vážou tukové buňky.
- Bobulové ovoce (jahody,ostružiny,borůvky) je bohaté na bobtnavé látky. V žaludku tedy tvoří pocit sytosti.
- Citrusy obsahují „tukobijce“ vitamín C a také vlákniny. Především pomeranče jsou na ně bohaté.
- Papaya je kaloricky chudá, protože obsahuje balastní látky.
- Artyčoky – jejich látka Cynarin pomáhá játrům při detoxikaci.
- Čekanka má extrémně nízkou kalorickou hodnotu. Je v ní hořká látka Intybin, která zrychluje trávení.
- Zelí – jeho pevná kozistence v syrovém stavu vyžaduje silné žvýkání, což samo o sobě je pozitivní, navíc nemá téměř žádné kalorie.
- Mrkev – její balastní látky pomáhají při hubnutí. Nejlepší je nakrájet ji na proužky a dávat si ji k svačině.
- Brokolice – jedna z nejužitečnějších zelenin obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, které jsou důležité při destrukci tukových buněk.
- Pórek – kromě užitečných látek obsahuje také kalcium, důležité při trávení.
- Chřest nemá skoro žádné kalorie ( asi 16 kcal na 100g), zato je bohatý na vlákniny. Odvádí přebytečné tekutiny z těla.
- Rajčata jsou bohatá na vápník, který optimalizuje krevní oběh.
- Vodní řasy – pravá balastní bomba, bez kalorií, a navíc obsahují jód urychlující trávení.
- Bylinky jako pažitka, bazalka, petrželka... přinášejí do těla vitamín B a zlepšují látkovou výměnu.
- Hrášek je sice hůře stravitelný a občas nám dělá ve střevech potíže, ale vyrovná to tím, že má málo kalorií.
- Fazole obsahují vlákniny a vitamíny, které urychlují trávení.
- Čočka se také špatně stravuje, je to s ní stejné jako s hráškem.
- Odstředěné mléko obsahuje aminokyseliny vyvolávající pocit nasycení.
- Jogurt dodává do těla probiotika zlepšující činnost střev a pomáhající hubnout.
- Plísňový sýr je bohatý na syté proteiny, což znamená, že ho nemusíme sníst velké množství.
- Nízkotučný sýr – bílkoviny a vitamin B12 aktivují látkovou výměnu.
- Mozzarella je bohatá na bílkoviny, což při trávení funguje jako spalovač tuků.
- Treska se vyznačuje velkým obsahem proteinů a jódu, což dohormady aktivuje naše trávení.
- Sépie prakticky neobsahuje žádný tuk.
MŮŽE VÁS ZAJÍMAT
Hubnutí: největší bludy a pravdy
Za měsíc pět kilo dolů? Víme, jak na to
Mléčné výrobky prodlužují život
Na zhubnutí si vyberte "vodnaté" potraviny - Okoun říční – jeho maso je obzvlášť zdravé – plné aminokyselin, ze kterých si naše tělo vyrábí noradrenalin a dopamin, látky nutné k hubnutí.
- Mořský losos je dobře stravitelný a zároveň obsahuje důležité bílkoviny pro stavbu našich svalů.
- Langusty jsou bohaté na důležitý jód.
- Tuňák konzervovaný ve vodě – zásobuje nás důležitými omega3 kyselinami, redukujícími tukové ostrůvky v krvi.
- Pstruh je nosičem životně důležitých látek a přitom nemá téměř žádný tuk.
- Platýz je plný vitamínu D, který zlepšuje látkovou výměnu v našem těle.
- Humr - bohatý zdroj zinku, který udržuje inzulin v krvi na optimální úrovni.
- Krevety mají ideální kombinaci jódu a zinku, což se našim tukům nelíbí.
- Krůtí prsa jsou bohatá na bílkoviny a jejich konzumace zaručuje, že se vyhneme jo-jo efektu a že se nám tedy váha brzy nevrátí na stejnou úroveň.
- Telecí filé je téměř bez tuku.
- Hovězí játra – vnitřnosti bohaté na vitamíny, které umožňují regulovat váhu.
- Rostbíf, maso bohaté na bílkoviny patří k chutným dietním potravinám.
- Libová šunka obsahuje protein, který nenese mnoho kalorií.
- Žitný chléb, kromě toho, že obsahuje zdravé látky, pomáhá pomaleji vstřebávat cukr do krve než například bílý chléb.
- Vícezrnný chléb – jeho balastní látky omezují usazování tuku.
- Knäckebrot či extrudovaný chléb – látky v něm obsažené přispívají ke snížení hladiny cholesterolu.
- Přírodní rýže (natural) srovnává výkyvy hladiny krevního cukru a obsahuje užitečné balastní látky.
- Chilli zrychluje výdej energie, spaluje kalorie.
- Skořice se stará o to, že potřebujeme málo inzulinu a necítíme hlad.
- Minerální voda – vápník, který se v ní nachází, zajišťuje, že tuk je tělem správně využit a neukládá se.
- Káva zvyšuje výdej energie a spalování tuku.
- Zelený čaj obsahuje hořčiny, které pomáhají při hubnutí.
- Tofu, bohaté na bílkoviny a látky podobné hormonům, pomáhá při hubnutí zejména hlavně ženám v přechodu.
- Vejce oplývají lecitinem a aminokyselinami, látkami užitečnými při hubnutí.
zup
Přečtěte si také |
---|