Dlouhodobá snaha o otěhotnění je riskantní

5.1.2010 00:00   |   Zdraví a krása
Čím déle se žena snaží otěhotnět, tím víc riskuje, že její potomek nebude zdravý. Zároveň se zvyšuje pravděpodobnost, že bude mít potíže s těhotenstvím a porodem.

žena u postylky

Čas, který žena potřebuje k otěhotnění, se prodlužuje s věkem. Zatímco do 35 let se to podaří 85 procentům žen během jednoho roku, v pozdějším věku je to jen polovina.

Statistika je neúprosná

Podle výzkumu finských vědců zveřejněného v časopise Fertility and Sterility se u žen, jimž se podařilo po dlouhé době přijít do jiného stavu, byť přirozenou cestou, zvyšuje riziko obezity, konzumace alkoholu a kouření.

Může vás zajímat

Chcete mimčo? Zakažte partnerovi notebook!
Čekat na dítě do třiceti je riziko
Steaky a hamburgery snižují kvalitu spermatu

Experti sledovali souvislost mezi časem potřebným k otěhotnění a těhotenstvím bez asistované reprodukce u 17 114 pacientek, které porodily mezi lety 1989 a 2007 v univerzitní nemocnici v Kuopio.

Téměř tři čtvrtiny pacientek otěhotněly do půl roku, 12 procent do roka, 6 procent do dvou let a čtyřem procentům to trvalo déle. Vyšlo najevo, že s dobou nutnou k otěhotnění rostlo procento žen, které v předešlé době potratily.

Dva roky = velký problém

„Když jsme vzali v úvahu různé faktory - věk, rodinný stav či předešlé potraty -, zjistili jsme, že ženám, kterým trvalo otěhotnění déle než dva roky, hrozilo až o 64 procent častěji problematické těhotenství. A to těhotenská cukrovka nebo infekce, ale i předčasný porod," říká vedoucí studie Dr. Kaisa Raatikainen.

Podle lékařky dokazuje nový výzkum už v minulosti předpokládanou souvislost mezi délkou doby potřebnou k otěhotnění a jeho výsledky.

ko

Přečtěte si také


Diskuse: Dlouhodobá snaha o otěhotnění je riskantní

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci