Kojení chrání maminky před rakovinou

4.1.2010 00:00   |   Zdraví a krása - KOJENÍ A VÝŽIVA DĚTÍ
Kojení – to je, o čem se pochopitelně baví maminky malých dětí a rovněž tak ženy, které narození miminka teprve očekávají. Mateřské mléko totiž chrání děťátko i maminku.

dítě a matka

Článek o kojení, který jsme nedávno zveřejnili, vzbudil velký ohlas. Oslovili jsme proto lékařku Annu Mydlilovou z Laktační ligy a pohovořili s ní o nejčastějších dotazech, na které se ptaly naše čtenářky.

Hned na úvod tedy téma, nejčastěji čtenářkami zmiňované: Je pravdou, že kojení chrání proti rakovině prsu? „Ano. Čím déle maminka kojí, tím více je pak chráněna proti rakovině prsu,“ odpovídá na první otázku MUDr. Anna Mydlilová (na snímku vpravo). Řada studií prokázala, že kojení může snížit incidenci nádoru prsu téměř o dvě třetiny.

Mateřské mléko pravděpodobně obsahuje látky, které mají schopnost ničit karcinogenní buňky.

„Pokud by maminky v západních zemích prodloužily dobu kojení o šest měsíců, zachránilo by to každým rokem na pětadvacet tisíc žen. Řada osvícených odborníků vyjadřuje podiv nad tím, proč nejsou zdravotníci v tomto směru výrazně ochotnější doporučovat maminkám změnu jejich chování,“ říká doktorka Anna Mydlilová.

V České republice přitom rakovinou prsu onemocní téměř šest tisíc žen ročně. Na dva tisíce pacientek chorobě nakonec podlehne.

Na téma KOJENÍ – Přečtěte si:

Mateřské mléko proti astmatu
Kojení je pro miminko to nejlepší!
Je možné kojit v těhotenství?
Jak kojení vhodně ukončit?
Co nejdéle kojit znamená předcházet obezitě

„Analýza sedmačtyřiceti epidemiologických studií prokázala, že relativní riziko nádoru prsu pokleslo o 4,3 procenta za každých dvanáct měsíců kojení,“ tvrdí MUDr. Anna Mydlilová

Tyto údaje potvrzuje Mezinárodní úřad pro výzkum rakoviny, který nově vydal i deset doporučení k prevenci rakoviny.

„Zveřejněná doporučení se připravovala celých pět let a na jejich vypracování se podílelo devět univerzitních výzkumných týmů. V jednom z bodů se právě uvádí, že maminky by měly kojit a že děti by měly být kojené,“ zdůrazňuje lékařka.

Deset doporučení pro prevenci rakoviny

  1. Udržujte si normální tělesnou váhu.
  2. Denně se hýbejte.
  3. Omezte konzumaci stravy s velkou energetickou denzitou, vyhýbejte se sladkým nápojům.
  4. Dávejte přednost rostlinné stravě.
  5. Omezte příjem červeného masa a vyhýbejte se konzervovanému masu.
  6. Omezte pití alkoholu.
  7. Omezte sůl, vyhýbejte se plesnivým cereáliím nebo luštěninám.
  8. Snažte se nutriční potřebu dodržet jen jídlem.
  9. Matky by měly kojit, děti by měly být kojené.
  10. Dodržujte toto doporučení jako prevenci rakoviny.

Původní váha je zpět díky kojení

Další dotaz směřoval k tématu hubnutí: Je pravda, že maminka po porodu díky kojení opět zhubne na svoji původní váhu?

„Ano. Skutečně jsou ženy, které takto získají zpět svou někdejší konfekční velikost,“ uvádí doktorka Anna Mydlilová.

Kojení však nezabraňuje jen kilogramům navíc u novopečených maminek. Vzhledem k tomu, že je obezita dědičná, tak je vhodné mít její prevenci na paměti ještě před tím, než se miminko narodí. Již u plodu v matčině bříšku totiž dochází k jakémusi "naprogramování" budoucí tloušťky.

Může vás zajímat:

Chcete miminko? Myslete na jídlo!
Hamburgery snižují kvalitu spermatu
Čekat na děťátko do třiceti může být riziko

„Pokud je matka před těhotenstvím obézní, je velmi zvýšené riziko, že i její dítě bude v dospělosti obézní a bude mít zvýšenou hladinu cholesterolu,“ vysvětluje dále k tomuto tématu obezitoložka MUDr. Dana Müllerová.

Je proto vhodné, aby budoucí maminka před tím, než začne vážně uvažovat o miminku, navštívila ordinaci obezitologa. Přední český specialista na obezitu, docent Vojtěch Hainer, upozorňuje v této souvislosti na další aspekt, kterým je umělá kojenecká výživa: „Děti, které byly živeny umělou výživou, se v dospělosti častěji stávají obézními.“

Kojení posiluje imunitu děťátka

Z dotazů k ukončení kojení jsme vybrali jeden typický. Je od maminky čtrnáctiměsíčního synka, která se ptá: Co mám dělat, když malý odmítá dudlík a pořád se dožaduje kojení? Náš pediatr mi radí, abych teď už kojit přestala. Je to tak správně?

„Celá řada světových odborných organizací doporučuje výlučné, plné kojení šest měsíců. A poté v kojení pokračovat s postupně zaváděným nemléčným příkrmem dva roky i déle,“ říká lékařka Anna Mydlilová. Podle ní v podstatě horní hranice kojení neexistuje.

„Záleží tedy vždycky na mamince, dítěti, jak dlouho budou kojit. I po prvním roce života přináší kojení dítěti četné výhody. Především je to zdroj výživy. Mléko je stále kvalitní, dokonce i po druhém roce je hodnotným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů, vápníku a posiluje imunity, protože imunologické vlastnosti mléka se zvyšují s věkem dítěte. I když pije méně, dostává množství ochranných faktorů,“ odpovídá maminkách specialistka na kojení.

Další nespornou výhodou kojení je nižší výskyt alergií. Čím později se do dětské stravy zavede kravské mléko a další alergizující potraviny, tím menší je možnost vzniku alergií.

Bezpečný dětský svět

Velmi důležité jsou rovněž psychologické aspekty kojení. Maminky, které, dlouhodobě kojily, mají totiž tendenci vidět své děti více pozitivně a také na jejich potřeby vstřícněji reagují.

To potvrzuje psycholožka Janina Krocková: „Kojení je základem k tomu, aby si dítě vytvořilo svůj bezpečný svět.“

tm

Přečtěte si také


Diskuse: Kojení chrání maminky před rakovinou

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci